Kruiden:Aromatherapie

Kruiden aromatherapie

Het woord aroma slaat op een beleving die we krijgen door geur en door smaak. Bij de kruiden aromatherapie, gaat men uit van de geur van de kruiden. Om meer inzicht te krijgen over de kruiden aromatherapie. Kijken we eerst wat geur eigenlijk doet met onze hersenen. Geuren worden in de hersenen verwerkt op een plek die dicht bij het gevoelscentrum ligt. Waardoor geuren sterk in verband komen te staan met onze gevoelens. [[Afbeelding:lavendel2.jpg|left|300px|thumb|De lavendel heeft voor velen een rustgevende ontspannende geur. Maar ook menigeen kan de geur van lavendel helemaal niet langdurig verdragen. Lavendel wordt veelvuldig gebruikt bij kruiden aromatherapie]]

Van dit gegeven wordt in de kruiden aromatherapie gebruik gemaakt. Hierin zijn dan verschillende opvattingen. Er is een holischtische opvatting. Hierin zijn aan allerlei geuren een geneeskrachtrige werking toegekend. Zo zou de roos en de geur ervan je verdiet helen. En de Lavendel goed zijn voor de ontspanning. En basillicum zou je helpen met het accepteren van eventuele veranderingen in je financiele situatie.

Herinneringen tellen mee

In deze opvatting, wordt de herinnering aan geuren in zijn geheel weggevaagd, en gaan ze ervan uit, dat de uitwerking van geuren voor iedereen hetzelfde is.[[Afbeelding:Citroenmelisse.jpg|right|thumb|De citroenmelisse heeft een frisse citroengeur, en zal in warme tijden dan ook vaak als een verkoelende rustgevende geur worden ervaren]] In de praktijk echter, kunnen ook de herinneringen aan bepaalde geuren. Het effect van de reactie op een persoon bepalen. Als iemand bijvoorbeeld bij de geur van wierook, in zijn kindertijd, altijd bij zijn tante op bezoek moest, die hij helemaal niet mocht. Dan zal deze geur zeker niet het heilzame effect op die persoon hebben. Dat deze opvatting wel wil beweren.

Geuren werken op je gevoel

Doordat geuren wel degelijk effect hebben op onze gevoelstoestand. Kunnen geuren dus een positieve maar ook negatieve werking hebben op onze gezondheid. Want als je psychisch goed in je vel zit, dan ben je ook gezonder. Waarbij je je uiteraard gezonder voelt als je in een ruimte moet werken waar een voor jou prettige geur is. Dan wanneer je elke dag in de lucht van gelekte benzine moet zitten. En zelfs van dat laatste zijn er mensen, die hier zulke positieve ervaringen bij hebben. Dat ze deze geur zelfs graag om zich heen hebben.

Misschien valt het tegen, maar ik ga hier dus geen kruiden noemen, waarbij ik je vertel. Dat lavendel goed is voor ontspanning. Dat je van citroenmellisse meer werklust krijgt. Of dat de roos je wel even kan helpen om je verdriet te verwerken.

Maar ik ondermijn de invloed van geuren ook geenszins. En zal zeker het gebruik ervan aanraden. Maar ik wil er op wijzen. Dat de geuren van kruiden op iedereen een ander effect hebben. Wel is het zo, dat het effect van de verse kruiden vaak het meest gunstig is. Hoewel ook hier een associatie van de hersenen bij betrokken is. Het verse geeft voor iedereen leven weer. En het gedroogde is tenslotte ook al dood. En geeft in de kruiden aromatherapie ook een scherpere lucht weer.

Wel zijn er wat richtlijnen voor de kruidenaromatherapie

Wel zijn er kruiden waar veel mensen een zelfde associatie mee hebben. De kaneel, geeft voor veel mensen een warm gevoel. En de munt geeft een gevoel van frisheid. Waardoor de ene als vanzelf een meer in de winter gebruikt kruid is, en de ander een meer in de zomer gebruikt kruid. En voor veel mensen geeft de lavendel een gevoel van ontspanning. Hoewel er ook mensen zijn, die van deze geur behoorlijk hoofdpijn kunnen krijgen. Het hoofdpijn effect is vaak sterker bij het gedroogde kruid.

Lees ook:Kruiden:Munt