Kruiden: Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana

Een van de meest heerlijke kruiden die je in je kruidentuin kunt laten groeien is wel de Stevia . Door sommigen ook wel honingplantje genoemd of suikerblad. Deze Stevia dankt deze namen dan ook aan de mierzoete smaak.

Stevia rebaudiana

De groeiwijze van de Stevia rebaudiana

De Stevia groeit met de stengels en zijtakken volledig omhoog. De Stevia groeit van uit een stengel als een soort klein boom stammetje. Op 10 cm hoogte komen er zijtakken. Aan alle zijstengels zitten kleine blaadjes van een cm of 5 lang. De hele stengel zit er vol mee. De Stevia kan gaan bloeien in het late najaar, wanneer het seizoen lang genoeg is geweest. Ook wanneer de Stevia binnen wordt gekweekt zal deze gaan bloeien. De Stevia kan bij optimale omstandigheden tot ruim een meter hoog worden. Bij de buiten kweek in Nederland blijft de Stevia ongeveer 50 cm.

Het kweken van de Stevia rebaudiana

De Stevia is op zich geen moeilijke plant om te kweken. Het is van nature een vaste plant maar komt van oorsprong hier niet voor. De Stevia is niet winterhard en zal dan ook binnen moeten overwinteren. Dit kan in een grote pot niet te dicht bij de verwarming.

Snoeien van de Stevia

De Stevia is een plant die veel snoei kan verdragen. Wanneer je de Stevia de hele zomer door goed veel oogst, zal deze des te harder gaan groeien. Wel altijd een stuk boven het onderstammetje aan zijtakken laten zitten voor de doorgroei.

Oogsten van de Stevia

De Stevia kan de hele zomer geoogst worden. Bij binnen kweek, kan de verste Stevia ook de winter door geoogst worden. De Stevia planten die buiten groeien geven als snel een behoorlijke oogst af.

Bewaren van de Stevia

Wanneer je een keer de Stevia hebt geproefd, dan wil je deze zeker bewaren. De Stevia kan als suikervervanger worden gebruikt zonder dat je er dik van wordt. Wat wil je nog meer ? De Stevia kan heel goed gedroogd bewaard worden.

Overwinteren van de Stevia

Er zijn 2 mogelijkheden om de Stevia te laten overwinteren. Het kan in een grote pot. Hier moet er dan wel op gelet worden dat wanneer je een plant van buiten naar binnen zet, dat de overgang van de temperatuur langzaam gebeurt. De tweede manier is om op tijd in het najaar ( liefst voor de bloei) stekken van de plant af te halen. Deze kan gewoon in een glas water staan en zal vanzelf wortels krijgen. Deze stekken kunnen dan geplant worden in een pot en kunnen dan na de winter buiten worden uitgeplant. De Stevia is een eenvoudige plant om te stekken.

Gebruik van de Stevia rebaudiana

Zoals al gezegd is het een prima suikervervanger. Het blad is dan ook lekker in alle gerechten waar zoetigheid in gewenst is. Salades worden ook ineens door je kinderen gewaardeerd. Het Steviablad kan fijngemalen heerlijk door de Yoghurt. Ook bij de aardbeien is de Stevia erg lekker.

Commotie rond de Stevia rebaudiana

Rond de Stevia rebauadiana is nog al wat te doen geweest. De Stevia is lange tijd een verboden voedingsmiddel geweest. Volgens wetgevingen in de Benelux zou het gebruik van Stevia niet geheel veilig zijn. Inmiddels moest men daarvan terug komen en lijkt het meer te gaan om de concurende belangen van de zoetstoffen industrie. Die liever zagen dat de Stevia niet door iedereen zelf gekweekt kon worden.

Meer over de Stevia rebauadiana en andere kruiden