Wat zijn ananas aardbeien

Wat zijn ananas aardbeien

Vreemd genoeg worden deze nieuwe ananasaardbeien ook omgekeerde aardbeien genoemd. De Engelsen noemen het een pineberry. Hoe dan ook dit nieuwe fruit is aan een geweldige opmars bezig. Een nieuwkomeling in de fruitwinkel is het niet.

 

Naam en verschijning

Pineberry is de samenvoeging van pineapple (Engels voor ananas) en strawberry (Engels voor  aardbei). Wat ananas met deze nieuwe fruitvariant te maken heeft, is eigenlijk beperkt. Want deze aardbei ziet er uit als een klassieke bei maar de vrucht is wit met rode stippen. De naam omgekeerde aardbei is dichter bij de waarheid. Want die is immers rood met witte stippen. De albinokleur heeft echter ook een voordeel voor de kweker. Bij de kweek in openlucht zijn de vruchten minder gegeerd door de vogels omdat men vermoedt dat deze vogels ervan uitgaan dat de vrucht nog niet rijp genoeg is om op te eten.

Smaken verschillen. De ene vindt de ananasaardbei wel een ananassmaak hebben, de andere proever helemaal niet tot weinig. Integendeel: ananas is zoet en dat is deze pineberry minder. In elk geval minder zoet dan een gewone aardbei. Albert Hein verkoopt en prijst ze aan als exotisch en friszoet, neigend naar zuur. Je moet er dus van houden. Of aan wennen...

Nieuw?

Helemaal nieuw is het fruitje niet. In Zuid Amerika eten ze al eeuwen pineberries. Die van Albert Hein zijn niet ingevoerd. Ze zijn gekweekt in Nederlandse kassen. Goed voor het milieu en minder transportkosten. Hoera! Schrik niet van het kleinere formaat: pineberries zijn iets kleiner dan reguliere aardbeien. De maximale grootte is 2,5 cm. Om de concurrentie met de gewone aardbei te doorstaan, zal hier in de toekomst nog wel verandering in komen. Als de witte ananasaardbei naast de mooie, grotere rode aardbei staat in de supermarkt, nodigt dat zeker niet uit tot kopen. Toch maar eens proberen!

Voorlopig is deze albino aardbei nog niet in België in de supermarkt te koop. Maar ze zijn wel al als plantjes te koop bij onder meer Intratuin. Planten doe je begin maart (kas) bij voorkeur op worteldoek. Voor de bestuiving moet je er de gewone aardbeiplanten bij zetten. Prijs van de plantjes: rond 0,75 euro per stuk. Plukken kun je, afhankelijk van de temperatuur of het weer als ze buiten staan, eind mei/begin juni. Prijs op de markt: ca. 7 euro/bakje van500 gram. Daar staat tegenover de prijs van de klassieke aardbei: 2 bakjes van 500 gr voor 4 tot 5 euro. Deze duurdere prijs is te verklaren door het feit dat de opbrengst per plant zeker niet groot is.

In Nederland is de firma Vitalberry in Made een leverancier van pineapples. Zij halen ze uit alle delen van de wereld. 

Pineapple & Co

Het merk Pineapple staat inmiddels voor van alles en nog wat. Voor wat drank betreft is er pineapple bier, frisdrank, fruitsap, limonade en siroop. Verder is het een kledingmerk en reisbureau. Er is een ticketbureau dat Pineapple heet en een reissite. In Italië is het een merk van verzorgingsproducten.

Van al deze Pineapples hebben we in Nederland of België nog niets gehoord of gezien, laat staan te koop. Maar dat komt nog want onder andere het kledingmerk is veelbeloven.