Rabarber een delicatesse voor de liefhebber

Rabarber de plant die men als groente eet

35781.jpegRabarber is een plant met grote bladeren waarvan de stengels als groente worden gegeten. De plant komt oorspronkelijk uit Azië. De Chinezen cultiveerden rabarber al 5000 jaar geleden vanuit de Aziatische steppen. Ze gebruikten de wortel als laxeermiddel. In het begin van de zeventiende eeuw werd in Engeland ontdekt dat de bladstelen van enkele soorten eetbaar waren. De ontdekker was John Gerard de hofbotanicus van de Engelse koning Charles I. Pas ver in de achttiende eeuw kreeg rabarber grotere bekendheid. In Nederland wordt rabarber sinds het begin van de twintigste eeuw vooral in Limburg veel gekweekt. Maar ook Engeland is een belangrijk rabarberland. De groente wordt daar verwerkt in diverse gerechten van soep tot dessert. Ook in Duitsland wordt veel rabarber gekweekt.

Rabarber vanaf de vroege lente

Rabarber is een meerjarige plant die gewoonlijk een aantal jaren op dezelfde plaats in de tuin blijft staan. Bij een goede verzorging kan de plant wel twintig jaar meegaan. De plant kan koude winters overleven omdat hij sterke wortelstokken heeft. Zoals bij zoveel vaste planten sterven de delen boven de grond in de winter af. In de vroege lente komen de bladeren weer tevoorschijn. Het is het best om de bloemstelen die regelmatig opschieten te verwijderen omdat ze teveel voedsel voor de plant ontnemen. De sterkste groeier onder de rabarbersoorten zijn die met groene stelen maar die zijn zuurder van smaak. De planten met rode stelen hebben weliswaar minder opbrengst maar zijn zoeter. Om in te vriezen zijn echter de groene stelen weer beter.

Groene soort en rode soort rabarber

Er bestaan twee hoofdrassen. Het ene is de groenkokende soort waarbij voor een goede smaak tamelijk veel suiker moet worden toegevoegd en het andere is de soort met roodkokende stelen waar minder suiker aan hoeft te worden toegevoegd.

Groene soort: Victoria, Goliath

De Victoria heeft groene bladstelen van een middelmatige dikte. De plant heeft een hoge opbrengst. De groene bladstelen van de Goliath zijn dikker dan die van de Victoria en hebben een zure smaak. Het is een gemakkelijk te telen maar laat ras.

Rode soort: Miesa frambozenrood

Mooie, vrij zware, vrij rode bladstelen, veel gebruikt bij de commerciële teelt. Kan al zeer vroeg worden geteeld onder plastiek of glas. De Miesa heeft donkerrode bladstelen met een uitstekende smaak maar de stelen zijn dun en kort met een lage opbrengst.  Valentine F1-hybride Dit is een van de eerste hybridenrassen op de markt. Het is een laat ras met donkerrode stelen.

Rabarber veel voeding nodig

Door de sterke wortelstokken kan de plant ook goed droge periodes overbruggen. De plant houdt niet van zeer warm weer en zal dan minder groeien. Toch verlangt hij wel een zonnige plaats. In de halfschaduw zal de opbrengst minder zijn wat zeker het geval is bij de roodkleurige bladstelen. De beste oogsttijd is vanaf het voorjaar tot het eind van juni. Rabarber groeit uitstekend in vruchtbare grond met veel organische stoffen. Om bladmassa en een sterke ondergrondse wortelstok te vormen heeft de plant veel voeding nodig. Bij gebruik van gedroogde organische mest is ongeveer 200 gram per vierkante meter noodzakelijk. Tijdens de winter kan het best een laag goed verteerde stalmest of compost tussen de planten worden gelegd waarbij geen mest op de harten van de planten gelegd mag worden omdat dit tot rot kan leiden.

7 dingen die je moet weten over Rabarber

1. Zijn rabarber bladeren giftig

Ja, rabarberbladeren zijn echt giftig. Hoge niveaus van oxalaten en anthraquinoneglycosiden die aanwezig zijn in rabarberbladeren, worden beschouwd als de boosdoeners. Na de bevestiging dat de bladeren giftig zijn, laten we dingen nu ook in perspectief houden. Je zou al echt veel rabarberbladeren moeten eten om de dood te veroorzaken. Kleine hoeveelheden kunnen echter een brandend gevoel in je mond en keel veroorzaken, ademhalingsstoornissen, diarree, oogpijn, misselijkheid, buikpijn, braken, nierstenen, aanvallen of coma. Met andere woorden: eet de bladeren niet! Haal ze eraf en gooi ze in je composthoop.

2. Kan ik rabarberbladeren op de compost hoop gooien

Maar ja, je kan en mag rabarberbladeren op de composthoop gooien. Aangezien we onze compoststap niet eten, is er geen gevaar voor ons. En omdat de componenten zo snel afbreken, is er ook geen gevaar voor de microben in de compostbak. Zelfs wanneer je eindelijk je compost gebruikt, zullen de zuren worden afgebroken en zal het niet beïnvloeden op wat erop groeit.

3. Hoe weet ik wanneer ik de rabarber mag oogsten

Wacht niet tot de stengels rood worden! Je kan lang wachten, omdat niet alle rabarberrassen rood zijn. In plaats daarvan vertrouw je op de grootte van je rabarber. Begin met oogsten wanneer de stammen ongeveer 25 tot 40 cm of 8 tot 15 cm lang zijn. Ik heb het geluk gehad om op een dag drie verschillende rassen te hebben geoogst - lime groen, gevleugeld groen en rood, allemaal waren ze perfect rijp.

4. Wat is de juiste manier om rabarber te plukken

De ideale methode is om de stengels uit de buitenkant van de plant uit te trekken en naar het midden te werken. Doe je hand naar beneden tot je dicht bij de grond zit en trek dan zachtjes met een kleine draai. De stam moet er direct mee uitkomen. Door te trekken in plaats van je rabarber te snijden, herstelt de plant een beetje sneller. Maar als het te moeilijk is te, kan je een scherp mes gebruiken om de stengels zo dicht mogelijk tegen de grond af te snijden. De plant zal dan wat meer tijd nodig hebben om te herstellen. Zorg ervoor dat je minstens 1/3 van de Rabarberstengels laat staan. Dit zorgt ervoor dat je rabarberplant zal blijven bloeien en groeien jaar in en jaar uit.

5. Kan ik rabarber oogsten in de zomer

Ja, je kan dat, maar je moet minder stengels oogsten en minder vaak oogsten. Rabarber is een koele weerplant, rabarber houdt niet van hete droge zomers en dat zal de groei sterk verminderen. Gedurende de zomer wees vriendelijk en zacht tegen je rabarber. Terwijl de groei weer in de herfst komt, als het weer afkoelt, is het nog steeds belangrijk om minstens 2/3 van de stengels op de plant te laten, zodat het voldoende vocht en voedingsstoffen kan winnen om de winter te overleven.

6. Is rabarber nu een vrucht of een groente

Terwijl we het gebruiken als een fruit in taarten en gebak, is rabarber technisch gezien een groente. Een vrucht is het vlezige deel van een plant die afkomstig is van een bloem. We gebruiken de stengels van de rabarberplant, net als de stengels van selderij.

7. Hoe draag ik zorg ik voor mijn rabarberplant

Iedereen die een rabarberplant heeft, weet dat het vrij makkelijk is om te verzorgen en zal veel aan verwaarlozing doen. Om de beste oogst mogelijk te maken, zijn er echter enkele dingen die je elk jaar moet doen.

  • voeg compost of oude mest in de herfst of als eerste ding in het voorjaar toe
  • verwijder de dode bladeren en voeg een dunne deklaag bovenop de plant in de late herfst, verwijder de mulch in de lente
  • water geven als het een droge lente is
  • Verwijder de zaadstengel die in de late lente verschijnt, het zal het oogstseizoen verlengen door de stengels zacht te houden
  • rabarber houdt van zonlicht, maar houdt niet van hitte, het gaat het best op een zonnige plek, maar verwacht niet dat het veel van alles doet in de hete zomerzon 

Link