Uien of ajuinen: gezondheid met tranen!

Uien zijn uitstekend voor de gezondheid

Je weet niet half wat je allemaal met uien kan doen en wat ajuinen voor jou kunnen doen. Ze brengen niet alleen gezondheid, ook in het huishouden zijn ze heel nuttig. Uien zijn supergezond voedsel, geneeskrachtig, desinfecterend, smaakmakers, kortom: een reclamespotje voor uien en ajuinen want dat is hetzelfde.
 

De ajuinenfamilie

  • Uien behoren tot de lookfamilie. Wie hoort daar nog bij? Vanzelfsprekend knoflook en bieslook maar ook de prei. Het voordeel van uien is dat je er geen stinkende adem aan overhoudt 's anderendaags.
  • Ook minder bekend: ajuinen zijn caloriearm en er zit helemaalgeen vet in. Per 100 gram moet je denken aan ca. 28 kcal. Dat maakt ze uiterst geschikt als smaakmaker in diëten: betere smaak en toch niet vet. Altijd welkom want dieetrecepten zijn niet altijd lekker.
  • Soorten: de in onze streken meest bekende en gegeten ui is de gele. De rode ui is bij voorkeur geschikt om schotels te decoreren en is zoeter van smaak. Sommige keukenpieten beweren ook dat deze uien beter (langer) bewaren. Dan is er nog de ‘sjalot’, de kleinere versie van de gewone ui met zijn geconcentreerde smaak. Bosuitjes zijn dan weer de favoriet van de verfijnde keukenchef.

1. Uien en gezondheid

Uien blijken ook goed voor de lichamelijke gezondheid!

  • Pijn verzachtend bij keelpijn en keelontsteking;
  • Helpt ook bij darmproblemen;
  • Een abces of steenpuist: inwrijven met een geroosterde ui.
  • Uiensap kan helpen tegen pijn bij wespen- of bijensteken.
  • Verstopte neus? Oorpijn? Leg een opengesneden ui op je nachtkastje.

Uit een recente studie is zelfs gebleken dat mensen die regelmatig uien eten een lager risico lopen op (dikke) darmkanker, nierkanker en strottenhoofdkanker (keelkanker).

Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken.

Anti-oxidanten: uien bevatten er 5 tot 10 keer meer dan andere groenten.

Vezels: in 100 gr ui zitten net zoveel vezels als in 1 sneetje bruinbrood. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang..

2. Tranen en uien

In uien zit zwavel. Als dit zwavel in contact komt met het oog (bindvlies) komt er histamine vrij. Dit histamine prikkelt de oogslijmvliezen waardoor deze gaan tranen. Hoe voorkomen?

  • een scherp mes gebruiken zodat je niet al te lang zit te prutsen om je ui gesnipperd te krijgen;
  • dompel je mes regelmatig in water tijdens het snipperen;
  • zet een bril op;
  • leg de uien voor het snipperen een paar uren in de koelkast;
  • begin het snipperen niet met het topje eraf te snijden! (gezien op TV!)

3. Ajuinen en poetsen!

Ik ga niet beweren dat deze poetstip een 'Gouden raad van Tante Kaat' is maar het werkt wel! Moet je iets ontvetten zoals bijvoorbeeld ramen zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde dan volgt hier een recept dat geen  strepen garandeert! Gooi een ui in een emmer met water. Die mag in stukken zijn gesneden. Laat de brij een dag rusten. 's Anderendaags gebruik je één stuk ui om je ramen mee in te wrijven/zepen. Puur ui dus op je ramen smeren. Gebruik daarna een doek die je in het 'uienwater' dompelt. En je ramen zijn vet- en streepvrij! Het werkt echt! 

Conclusie

Dat uien eten gezond is, is wel duidelijk. We doen goed ons best: uien zijn onze meest gegeten groente per jaar! Voor de prijs hoef je het niet te laten!