De radijs is een wintergroente voor alle seizoenen

Inleiding

De radijs staat bekend als symbool voor de lente. Hij is heerlijk in een salade, een soepje, bij vis of gewoon  bij de Brusselse boterham. De radijs is een waardevolle groente en supergezond, het groene blad is zelfs nog gezonder dan de radijs zelf. En alhoewel radijzen een typische wintergroente zijn, is deze het ganse jaar door te verkrijgen.

Een waardevolle groente

De radijs is een waardevolle groente. Zelfs al van in de oudheid werd de radijs samen met knokloof en uien gebruikt als betaalmiddel aan de bouwvakkers van piramides. En bij de Romeinen was de wortel bekend, en dit vanuit de familie van de kruisbloemigen, waar ook de bloemkool, boerenkool, Chinese kool en kool rabi toe behoren.

De herkomst van de radijs zelf is niet precies gekend. Er wordt aangenomen dat de kleine groente afkomstig is van Noordwest- Europa. De radijs deed pas in de zestiende eeuw haar intrek in onze contreien. En sindsdien heeft ze een klein plekje in onze keuken veroverd, alhoewel ze blijft toch ondergewaardeerd. Behalve in de keuken heeft ze ook haar intrede gedaan in de beauty- industrie. Onder de naam van Raphanus sativus root kan je ze terugvinden in bepaalde produkten die de huid zuiveren en acne tegen gaan.

Zowel het groen als het roze is gezond

In het kleine radijsje schuilt een super hoeveelheid gezondheid. De roze groente bevat geen vet en weinig calorie, maar zoveel temeer vitamines en andere gezonde voedingsstoffen. Radijzen zijn rijk aan vezels die onze spijsvertering stimuleren. Ze verlichten de luchtwegen, zijn goed voor de huid en stimuleren de werking van lever en gal. Ze zijn nier zuiverend en zuiveren daardoor ook het bloed. Het eten van radijsjes werkt dus preventief. Mensen die regelmatig een blaasontsteking hebben wordt aangeraden een handje radijzen te eten. De radijs wordt ook aangeraden bij dieet, simpel omdat de kleine gezondmaker je snel een vol gevoel geeft.

Enkele voorschriften uit grootmoeders tijd

  • Een radijssapje voor het ontbijt helpt tegen geelzucht en netelroos.
  • Een sapje overdag tegen kinkhoest .
  • Een sapje bij het avondmaal gaat slapeloosheid tegen.
  • Een afkooksel ( 40 g / l ) van de zwarte radijs doet wonderen bij zenuwpijn.

En wat heel weinig mensen weten: is dat het groene blad, met zijn pittige smaak nog gezonder is dan de radijs zelf.

Meer dan een decoratie op het bord

Radijsjes brengen salades naar een hoger niveau, alleen al dankzij hun kleur. Ze zijn echter meer dan een decoratie op het bord. Ze worden erg gesmaakt als borrelhapje. Hun scherpe smaak wordt nog beter wanneer je er een beetje zout over strooit. Je kan ze koken, bijvoorbeeld voor een soepje, maar meestal worden ze rauw gegeten. De absolute topper is een Brusselse boterham met platte kaas of kwark en radijsjes, vergezeld van een Brussels bier zoals de lambiek.

Radijzen wekken de eetlust op, maar je moet er wel goed op kauwen om ze goed te laten verteren. Een gouden tip: als je de bladeren van de radijsjes mee opeet, heb je geen enkel probleem meer bij de vertering.

Kweken

Alhoewel radijzen een typische wintergroente zijn, kan je ze het hele jaar verkrijgen. Heb je een miniserre of een moestuintje aangelegd, dan zijn radijzen de ideale groente om te kweken. 

  1. Ze zaaien gemakkelijk.

  2. Ze groeien gemakkelijk.

  3. Ze kweken gemakkelijk

Wanneer je in februari zaait, kan je oogsten in maart. En wanneer je in maart zaait, kan je al oogsten in april. Vanaf maart kan je elke maand vroege en vervolgens zomerradijzen zaaien. Vanaf einde mei kan je beginnen met winterradijzen te zaaien.

Als afsluiter enkele succesrecepten

 

  • Salade van radijs en panna cotta van kaas (Giovani Ooosters)

  • Tartaar van zalm met gemarineerde radijsjes (Gert De Mangeleer)

  • Gestoomde forel met rode grapefruit, hazelnoot en radijs (La-cucina.be)

  • Chinese omelet met gepekeld radijs (Smulweb.Knack.be)

  • Brusselse boterham met platte kaas en radijzen (Weekend.Knack.be)

  • Raapjessoep met gekonfijte radijsjes (libelle- lekker.be)