Preventietips tegen kanker

Kankerpreventie

Kanker is voor een deel erfelijk bepaald, maar met een gezonde levensstijl heb je minder kans op kanker. Daarbij is gezonde voeding essentieel, we weten dat roken ongezond is, en zeker ook overmatig alcohol gebruik. Zelfs teveel zon of zonnebaden kan een negatief effect hebben op ons lichaam. In dit artikel gaan we het even hebben over :

 • Voeding
 • Roken
 • Zonnebaden

Erfelijke aanleg

Het zijn natuurlijk niet alleen de genen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker, ook onze levensgewoonten kunnen er toe bijdragen om bepaalde kankers te ontwikkelen. Zo spelen voeding, roken en zon of zonnebaden ook een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van kanker.

Voeding

We weten dat gezonde voeding een noodzaak is om gezond te blijven, we vermijden er erge ziektes mee. Maar welke voedingsmiddelen vermijden we best, of gebruiken we met mate om kanker te vermijden. Het is aangetoond dat we van bepaalde voedingsmiddelen zodanig veel innemen, dat we de kans op kanker krijgen alleen maar vergroten. We plaatsen ze hieronder even op een rijtje:

Alcohol:

Door overmatig gebruik van alcohol vergroot je de kans op keel- pancreas en maagkanker, het zijn precies deze organen die heel gevoelig zijn voor kanker, dit omdat ze in aanraking komen met alcohol.

Rood vlees:

Draagt bij aan de kans op maag- darmkanker. Om een richtlijn te hebben op de dosis, we gaan ervanuit dat 150 gram vlees per dag ruimschoots voldoende is.

Overgewicht:

Het is belangrijk om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Overgewicht is een risicofaktor voor kanker in het algemeen.

Voedingsaditieven:

Bepaalde voedingsaditieven zoals, kleurstoffen, bewaarmiddelen vergroten ook de kans op kanker in het algemeen.

Zout:

Een te grote zout inname is ook geen weldaad voor het menselijk lichaam. Alhoewel er van zout geen bewijs is dat het kanker kan veroorzaken.

De media geeft sommige voedingsmiddelen een gouden status mee als het betreft kankerpreventie. Zo zijn er verschillende groenten zoals, tomaat en broccoli die ons zouden beschermen tegen kanker. Moeten we hier geloof aan hechten of nemen we het met een korreltje zout? Hieronder meer erover.

Broccoli:

Het is zo dat er inderdaad beschermende stoffen tegen kanker algemeen aanwezig zijn in broccoli, maar om echt beschermt te zijn tegen kanker, dan zouden we er elke dag enorme hoeveelheden moeten van eten, het spreekt voor zichzelf dat dit ondoenbaar is. Dit geeft meteen aan dat men beter niet spreekt over een specifieke voedingsstof, maar veralgemeen en spreek liever van gezonde voeding of supervoeding. Dus door gezond en gevarieerd voedsel te eten zoals, groenten en fruit verminder je de kans op kanker algemeen.

Vitamine:

Ook vitamine D zou het risico op bepaalde kankers verminderen. Dan krijg je al snel de vraag, moeten we nu massaal vitamine D supplementen innemen? Volgens bepaalde onderzoeken zou/ kan vitamine D bepaalde ziekten zoals kanker, osteoporose, hart en vaatziekten voorkomen. Vitamine D kan ingenomen worden via het zonlicht of via onze voeding.

 • Via de zon: het is alleen in de zomer dat we vitamine D kunnen innemen via de zon. Ook mag onze huid niet ingesmeerd zijn met zonnebrandolie. Het beste is om in de zomer een tiental minuten de huid bloot te stellen aan de zonnestralen, op deze manier krijg je voldoende vitamine D binnen.
 • Via de voeding: Vitamine D kunnen we innemen via de voeding door bijvoorbeeld: levertraan, vette vis en natuurlijke boter.

Roken

Het staat vast dat roken heel ongezond is, en weten dat roken aan de basis ligt van longkanker. Maar speelt roken nu ook mee in de ontwikkeling van andere kankers? Ja dus, roken veroorzaakt ook nog keel- en slokdarmkanker, het spreekt voor zichzelf dat wanneeer je op regelmatige basis rook inhaleert, het uiteindelijk ook een negatief effect heeft op de keel en slokdarm. Ook de passieve roker kan er keel- en of slokdarmkanker door ontwikkelen, alleen al door het feit dat de passieve roker meerookt zonder zelf te roken. Passief roken kan zelfs de basis zijn voor baarmoederkanker, darmkanker, maar ook nog de lever, nieren, pancreas en blaas krijgen het hard te verduren. Deze organen zijn heel gevoelig voor rokers en passieve rokers omdat ze meehelpen de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Hier kan je een gratis e- book downloaden:

Nu, ik ben al jaren een kettingroker, heeft stoppen met roken dan nog wel zin?

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, hoe vlugger hoe beter kan men stellen. Maar, stel iemand heeft terminale kanker, ja, die zijn sigaret gaan we niet afpakken. Alhoewel, als iemand kanker heeft en niet terminaal is, ja dan heeft het wel degelijk zin om te stoppen met roken. Het is een feit dat mensen die in behandeling zijn voor kanker, stoppen met roken heel nuttig is.

Zon en zonnebaden

De meeste mensen gaan voor ze op een zonnige vakantie gaan, wel eens naar de zonnebank. Ook mensen die hun bruin kleurtje willen houden na een zonnige vakantie gaan naar de zonnebank. Maar heeft dit nu zijn invloed op de kans om kanker te ontwikkelen? Wil je bruinen onder de zonnebank, dan krijg je zeker al geen vitamine D binnen, en ja, als men teveel tijd onder de zonnebank doorbrengt, verhoogt men ook het risico op kanker. Belangrijk is dat we onszelf beschermen tijdens het zonnebaden, ook al is het onder de zonnebank of in de echte zon. Het beschermen kan door zonneprodukten en kledij.

Wist je dat?

Voeding:

Het is aangetoond dat volgende zaken niet gevaarlijk of bepalend zijn in de ontwikkeling van kanker: koffie, thee, microgolf, aspartaan of kunstmatige zoetstoffen.

Vitamine:

Dat vitamine D supplementen alleen aan te raden is voor ouderlingen die in een zorgcentrum verblijven, dit omdat deze groep weinig of niet in de zon komen. Ook voor kleine kinderen kan vitamine D nuttig zijn. Het zijn vooral zuigelingen die nood hebben aan dit supplement, alleen al door het feit dat baby's die borstvoeding krijgen, vitamine D niet terugvinden in de moedermelk. Van nature uit is het vitamine D gehalte in moedermelk heel laag, dit kan de moeder niet beïnvloeden door haar voeding.

Zon of zonnebaden:

Kalende mensen bij felle en brandende zon best een hoofdeksel kunnen dragen.

Tot slot: Gezonde Gewoontes!

Een DVD met volgende inhoud "19 simpele (voedings)gewoontes die je slank maken en houden"

Je leert op deze DVD's precies wat je wel en niet zou mogen eten en krijgt recept ideeën. Maar je hebt geen verplichtingen. Je leert de theorie praktisch in je leven te integreren.

Een 3-DVD set met o.a.:

 • Het drankje dat je 'vreetbuien' zo goed als elimineert en je in één keer voorziet van je dagelijkse behoefte aan groente en fruit
 • Welk voedingsmiddel (dat je dagelijks eet) je dik maakt zonder dat je het door hebt
 • Het hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt en zorgt voor verjonging en vet verbranding tegelijkertijd + met welke bewegingsmethode je dit binnen 8 minuten kunt stimuleren
 • Met welke mentale 'klik' je het jojo-effect zonder terugval kunt doorbreken
 • Een gezonde lunch die maar 3 minuten bereidingstijd kost
 • Waarom te weinig eten je gewicht doet toenemen en je juist vet verliest door meer te eten
 • Recente onderzoeken over waarom melk ongezond blijkt te zijn en hoe je kunt testen of dit ook voor jou zo is
 • Waarom sommige mensen van 1 boterham direct aankomen, terwijl andere mensen zonder problemen alles kunnen eten en hoe jij bij die laatste groep kunt horen