Truffel, wat is het

Een truffel is een extreem kostbare zwam (paddenstoel) die onder de grond, op de wortels van eiken, hazelaars of fruitbomen groeit. De ideale neuzen voor truffels op te sporen zijn die van een hond en van een vrouwelijk varken die daar voor getraind worden. De vrouwelijke varkens zijn zeer geschikt hiervoor omdat zij de geur van een truffel associëren met die van een mannelijk varken. Er zijn meer dan 100 variëteiten truffels over de hele wereld. Wanneer men een truffel doormidden snijdt, dan zie je dat er een harde waterachtige buitenkant is, en vanbinnen een doolhof van adertjes. Dit is zeer mooi en specifiek voor de truffel. Een truffel vindt men een 60 cm onder de grond en ruikt men enkel wanneer deze rijp is.

Enkele truffelsoorten

  • De Tuber magnatum Pico is een witte truffelsoort en één van de meest duurste truffelsoorten die er zijn. Het seizoen van deze witte truffel loopt van eind september tot december. Men vindt deze truffel in Italië, Slovenië en Kroatië. De truffels die uit Italië komen zijn de beste in kwaliteit, men vindt deze truffels in Emilia - Romagna, Toscane, Lombardije, Umbrië, Abruzzo, Molise, Piedmont en Marche. Men heeft er verschillende diversiteiten wat grootte betreft van een boon tot aardappel. Witte truffels hebben een sterk aroma. Eigenlijk zou men deze enkel rauw mogen gebruiken.
  • De Tuber melanosporum Vittadini (zwarte wintertruffel) is de meest bekende truffel in de wereld. De Franse gastronoom Brillat - Savarin noemde deze truffel de diamant van de keuken. Het seizoen van deze truffel loopt van november tot februari. Men vindt deze truffel het meest in Frankrijk, Italië en Spanje, maar de laatste jaren zijn deze ook succesvol in Amerika en Australië. Zwarte truffels hebben een meer subtiel aroma dan witte truffels.
  • De Tuber aestivum Vittadini ( zwarte zomertruffel) is de meest overvloedige truffel in de wereld. Het seizoen van deze truffel begint van juni tot oktober. De grootste truffelboerderij van zwarte zomertruffel in de wereld bevindt zich in Spanje. Deze kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Deze heeft een nootachtige smaak met een lichte nasmaak van balsamico.
  • De Tuber albidium Pico heeft een licht witte kleur. Deze vindt men in Europa. Het seizoen van deze truffel loopt van januari tot april. Deze truffel heeft een unieke, bijna lookachtige smaak van paddenstoelen. Er zijn verscheidene manieren om deze truffel te bewerken.

Producten waar truffel in is verwerkt

Er zijn uiteraard ook nog andere producten waar truffel in verwerkt is zoals pasta, risotto...

Heerlijke omelet met truffel

Dit is een zeer makkelijk recept maar zo lekker. Benodigheden

  • Neem de eieren en breek ze in een schaal, klop deze op met een scheutje room, peper en zout.
  • Verhit de pan met een klontje boter of olijfolie.
  • Giet er de geklopte eieren in en laat zachtjes bakken.
  • Doe er vervolgens enkele schijfjes (of in dunne reepjes gesneden) carpaccio op en vouw het ei in 2 in de pan. Heerlijk met een stukje stokbrood.

Interessante links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden