Olijfolie

Inleiding

Olijfolie is een plantaardige olie die door de persing uit olijven wordt gewonnen. Olijfolie heeft een groene of gele kleur in verschillende tinten, die door de verschillende soorten olijfbomen ieder hun specifieke olijfolie geven. Olijfolie is een gezond product, en dit om de volgende redenen:

Oogst

De olijven worden in novemver-december geoogst, voor de betere olijfolie worden deze met de hand geplukt. Olijven die reeds van de boom gevallen zijn worden niet meer gebruikt. Na het plukken worden deze binnen enkele uren verwerkt om gisting te voorkomen. Dit proces heb ik zelf gezien in Toscane bij onze olijfboer Roberto. Dit is een zeer intensief werk, die olijfbomen worden zo gekoesterd, en verzorgd, dit is welteverstaan geen olijfboompje dat wij thuis staan hebben in onze tuin. Deze olijfbomen zijn al jaren en jaren oud. Echt een unieke ervaring om dit te mogen meemaken. De Toscaanse olijfolie staat bekend om haar voortreffelijke geur en samenstelling. Het gematigd en vochtig klimaat van de Toscaanse heuvels vormen een goede voedingsbodem voor de olijven. Eerst persing, koude persing levert de beste olijfolie.

Lekker ijs op basis van olijfolie

Benodigheden voor 4 personen:
  • 1/2l. volle melk
  • 1 vanillestokje doormidden gesneden
  • 6 eierdooiers
  • 100gr. cristalsuiker
  • 2 soeplepels honing

Zet een pan op het vuur samen met de melk en het vanillestokje, laat koken. Schep het vanillestokje uit de gekookte melk als deze is gekookt. De eierdooiers en de suiker flink opkloppen tot het eiermengsel wit ziet. Voeg beetje bij beetje de kokende melk samen met het eiermengsel en blijf goed omroeren. Giet alles terug samen in de pot en laat het mengsel op een zacht vuurtje indikken, het mengsel mag zeker niet koken, anders gaat het schiften. Altijd blijven roeren. Als je op de achterkant van je spatel met je vinger een lijn trekt en het mengsel niet meer lopend is, dan is het klaar. De twee lijntjes van het mengsel mogen niet meer samenvloeien. Laat het mengsel afkoelen en doe dan pas de olijfolie en de honing bij. Terug alles goed omroeren. U kan dan het mengsel in de ijsmachine doen of het zo in de vriezer plaatsen in een daarvoor voorzien recipient, let wel op indien u geen ijsmachine hebt dat je het mengsel enkele keren omroerd als het in de diepvriezer geplaats is, zo voorkom je ijskristallen.

Dit ijs is zeer origineel van smaak, en gaat goed samen met heerlijke krokante amandelkoekjes. Gebruik zeker geen olijfolie die voor het bakken besemd is. Deze geeft een zeer bittere smaak en is echt niet lekker. Gebruik voor het ijs een kwaliteitsvolle olijfloie.

Bevindingen

Olijfolie is een gezond en veelzijdig product, zowel voor het bereiden van gerechten, desserts en in sommige cosmetica producten wordt ook olijfolie verwerkt. Kies altijd de gepaste olijfolie voor de bereiding. Ga geen dressing maken met olijfolie voor het bakken, maar gebruik dan olijfolie voor koude bereidingen.

Interessante link

Lekker Zuiders-Italiaanse delicatessen