Pannenkoeken: zo bak je de perfecte pannenkoek

Pannenkoeken: altijd feest!

Als er pannenkoeken op tafel staan is het altijd feest! Wie kinderen heeft zal dit zeker herkennen. Natuurlijk wil jij dat jouw kinderen jouw pannenkoeken de lekkerste van de hele wereld vinden. Maar... Hoe bak je de perfecte pannenkoek? Pas onderstaande tips toe en je bent in één klap de beste pannenkoeken bakker van de wereld.

Pannenkoeken: goed basisrecept

Een bekend spreekwoord is: "Een goede voorbereiding is het halve werk." Dit geldt ook voor het bakken van pannenkoeken. Zorg dat je de goede spullen in huis hebt en zorg voor goed gereedschap. Je kunt ervoor kiezen lekker makkelijk en snel een pak met kant-en-klare mix voor pannenkoeken te kopen, maar je kinderen zullen veel meer smullen als je zélf het beslag maakt voor de pannenkoeken. Hoe? Dit is het basisrecept:

INGREDIËNTEN

(voor ca. 15 pannenkoeken)

  • 400 gram bloem
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 1 liter melk
  • ca. 100 gram boter
  • 2 eetlepels suiker

BEREIDING

Zeef de bloem en roer het zout door de bloem. Maak een kuilje in de bloem en voeg de eieren én de helft van de melk toe. Roer het mengsel tot een glad beslag. Blijf roeren en voeg de suiker en de rest van de melk toe. Roer het beslag goed door. Als je klaar bent is het belangrijk om het pannenkoeken beslag ongeveer een halfuur te laten 'rusten'.

Daarna ben je klaar om dé perfecte pannekoeken te bakken! Pan verhitten en bakken maar! Lees nog wel even onderstaande tips.

Pannenkoeken: tips and trics

Hoe krijg ik klontjes uit het pannenkoeken beslag

De meeste klontjes in het pannenkoekenbeslag heb je al voorkomen door de melk in twee delen toe te voegen. Zorg ervoor dat als je de eerste helft van de melk toevoegd aan het pannenkoeken beslag dat je het beslag écht goed gladroert. Je zult merken dat er altijd wat klontjes zullen achterblijven. Dit geeft niets: bij het bakken van de pannenkoeken vindt je ze niet meer terug.

Beslag pannenkoeken loopt niet goed uit in de pan

Is het pannenkoeken beslag te dik? Voeg dan een klein beetje melk toe. Dan zal het pannenkoeken beslag beter uitvloeien in de pan. Nog een tip: je kunt het beslag een beetje helpen door de pan een beetje schuin te houden en een draaiende beweging te maken. Hierdoor vloeit het beslag mooi uit over de bodem van de pan én krijg je mooie ronde pannenkoeken.

Pannenkoeken branden aan

Gebruik altijd een goede koekenpan met een goede anti-aanbaklaag. Anders blijven de pannenkoeken vaak plakken en kunnen de pannenkoeken gemakkelijk aanbranden. Mocht dit niet helpen, kun je ervoor kiezen jouw pannenkoeken in zonnebloemolie te bakken in plaats van boter, of de pannenkoeken op een lager vuurtje te bakken. Dit duurt wat langer, maar de kans dat de pannenkoeken verbranden is daarmee kleiner. De keerzijde is dat de pannenkoeken daardoor niet goed gaar worden, of juist te droog. Zorg er daarom voor dat je eerst de pan goed op laat warmen voordat je begint met het bakken van de pannenkoeken.

Pannenkoeken zijn koud geworden

Als je veel pannenkoeken in één keer bakt voor de hele familie, of bij een kinderfeestje, kan het gebeuren dat wanneer je de laatste pannenkoeken aan het bakken bent, de eerste pannenkoeken intussen koud zijn. Tip: Leg de pannenkoeken op een bord boven een pan met kokend water en dek de stapel aan de bovenzijde ook af met een bord. Hierdoor blijven alle pannenkoeken lekker warm.

Pannenkoeken: conclusie

Oefening baart kunst én een goede voorbereiding is het halve werk. Maar als je de bovenstaande tips toepast, zul je perfecte pannenkoeken kunnen bakken! Heb jij er al zin in?