Wie is Jan Pieterszoon Coen

Inleiding

Op de foto hiernaast zie je Jan Pieterszoon Coen. Maar wie is Coen en wat heeft Coen met de VOC te maken. Lees meer over Coen in onderstaand artikel en aanverwante artikelen over de VOC.

Jan Pieterszoon Coen

Eén van de belangrijkste mensen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) was Jan Pieterszoon Coen. Jan Pieterszoon Coen vertrok op 12 mei 1612 naar Oost-Indië. Hij is opperkoopman en de baas over twee schepen van de Amsterdamse kamer (bestuur van de VOC). 

Djakarta

Hij komt op 9 februari 1613 aan op Bantam. Veel Nederlanders waren gedood en veel pakhuizen platgebrand. In 1618 wordt Jan Pieterszoon Coen gouverneur-generaal en dat is de hoogste baas bij de VOC. De Portugezen, Fransen, Engelsen en Chinezen willen ook in Bantam in specerijen handelen. Daarom gaan de Nederlanders naar een andere stad: Djakarta. Hier wilde hij een nieuwe sterke handelspost stichting. De vorst van dit stadje wil niet met Jan Pieterszoon Coen samenwerken en daarom wil hij het stadje veroveren met geweld.

Batavia

Ondertussen gaan de Engelsen ook naar Djakarta om met de vorst te onderhandelen over het oprichten van een handelspost. Als Jan Pieterszoon Coen daar achter komt is hij ontzettend boos. In de avond van 28 mei 1619 gaat hij 's avonds met een leger van de VOC Djakarta in. Hij steekt alles in brand. Vervolgens vernieuwt hij heel de stad en de stad krijgt ook een nieuwe naam, namelijk Batavia. In de loop van de tijd werd Batavia het belangrijkste fort van de VOC.

Links

Wult u meer lezen over de VOC lees dan onderstaande artikelen: