Hoe maak je vegatarische sushi

Inleiding

Vegetarische sushi met omelet

Het is precies het tegenovergestelde, (vegetarische) sushi is niet perse een synoniem voor rauwe vis, zoals bij velen het misschien als eerst binnenschiet wanneer men het woord sushi hoort. In feite, is het mogelijk sushi traditioneel voor te bereiden, namelijk sushi zonder vis, vegetarische sushi!

Vegetarische sushi is niets meer dan een beetje kleverig rijst welke is gekruid met rijst wijnazijn. Deze kan in kleine stukjes worden gesneden nadat het is gewikkeld met wier. Straks leest u meer over het antwoord op de volgende vraag: Hoe maak je vegetarische sushi?

Vegetarische sushi, ook goed voor dieet

Veel mensen denken bij het volgen van een dieet als eerst aan, anders eten. Vegetarische sushi is een heel goed alternatief om variatie in je voedsel te brengen, maar ook om tegelijkertijd minder vet en vlees te eten. Dus ook als jij op zoek bent naar gevarieerd vegetarische eten kan de vegetarische sushi hierbij een optie zijn.

Hieronder worden een aantal vegetarische sushi smaken verder toeglicht gevolgd door een recept, zelf genoemd: vegetarische sushi allerlei

Verschillende smaken vegetarische sushi

Je kunt in jouw vegetarische sushi bijna alle vegetarische producten gebruiken. De limiet waar jij hierbij aan vast zit is jouw eigen creativiteit. Hoe dan ook, hieronder heb je een aantal combinaties die je wellicht een keer zou kunnen uitproberen. Alvast, eet smakelijk!

Vegetarische sushi
 • Komkommer, roomkaas en avocado: Deze vegetarische sushi heeft een goede smaak en structuur combinatie. Maar houdt wel in je achterhoofd dat deze variant van vegetarische sushi meer vet bevat dan de andere smaken. Dit is omdat deze vegetarische sushi vet geladen is door de roomkaas en avocado.


 • Tofu en groene uien: Deze vorm van vegetarische sushi wordt ook wel proteïne sushi zonder vet genoemd. Je kunt verse of droge tofu gebruiken om diverse smaken uit te proberen bij deze klassieke vegetarische sushi.


 • Champignons: Velen soorten en typen champignons zijn zijn populair voor in de vegetarische sushi. De smalle steel en de vorm van de champignon maakt het zeer geschikt om deze vorm van groente te gebruiken bij het bereiden van heerlijke vegetarische sushi.


 • Geroosterde aubergine en courgette: Voor een hartelijk vegetarische sushi wordt je aangeraden om geroosterde of gegrilde aubergine te gebruiken en courgette. De vette smaak van deze vegetarische sushi wordt als zeer bevredigend ervaren, maar de resultaat van de vegetarische sushi is: Weinig vet en zeer gezond!


 • Wortelen, radijs en komkommer: Wilt u meer een knapperige vegetarische sushi? Dan is een vegetarische sushi met deze combinatie wellicht iets voor u. De combinatie van licht hete radijs, zoete wortelen en de frisse komkommer maken dat deze vegetarische sushi een perfecte smaak combinatie heeft. Let wel op dat het van belang is van de wortelen, radijs en komkommer dunne scherven te snijden.


 • Vegetarische sushi met ei: Deze laatste manier die u wordt voorgelegd om vegetarische sushi voor te kunnen bereiden is voor mensen die inderdaad wel eieren eten als vegetariër zijnde. De voorkeur bij het voorbereiden van deze vegetarische sushi gaat uit naar scharreleieren. Het is niet alleen smakelijk maar ook zit het nog eens vol proteïne.


Bent u misschien creatiever dan dat ik ben, dan kunt u vast nog vele andere combinaties bedenken die mogelijk zijn voor het maken van vegetarische sushi. En vergeet niet, u kunt ook fruit gebruiken om vele andere, vooral zoetere vegetarische sushi te maken.

Een recept: vegetarische sushi allerlei

Eerst kook je de rijst. Als je flink wat vegetarische sushi wilt maken, kun je een hele of halve kilo sushi-rijst koken. Dat is veel, maar dan kun je wat experimenteren, en er is dan ook geen man over boord als er wat rijst verloren gaat als een sushi-rol mislukt.


Gekookte rijst

Kook de rijst zoals op de zak is aangegeven. Als er op de zak geen instructie staat kun je de rijst als volgt koken. Op een kilo rijst neem je:

 • 1500 ml water
 • 3,5 dl rijst-azijn
 • 6 el suiker
 • 1 tl zout


Meng de azijn, suiker en zout goed. Doe de rijst in een vergiet, was de rijst voorzichtig en laat 15 minuten uitlekken. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat 25 minuten koken. Af en toe goed roeren. Proef de rijst. Zodra de rijst bijna helemaal gaar is de pan van het vuur nemen. Afgieten in een zeef en dan in een kom doen. Het suiker mengsel erdoor roeren. 15 minuten laten nagaren met een theedoek over de kom. Maak de rijst dan voorzichtig met een houten lepel los zonder de rijstkorrels stuk te maken.

Laat tijdens het werken de rijst ook afgedekt met een thee doek staan. Zet de ingrediënten voor de vulling klaar, bijvoorbeeld:

 • 1 avocado
 • 1 paprika
 • 1 wortel
 • 1 bakje tuinkers
 • 1 bosje lente-ui
 • 1 komkommer
 • een handje ingelegde gember


Snij de paprika, wortel, komkommer (zonder zaadjes) en het wit en lichtgroen van de lente ui in hele dunne fijne reepjes. Bewaar het donkergroen van de lente-ui. De gember en tuinkers hoef je niet te snijden. Van de avocado kun je behalve reepjes ook een paar blokjes snijden. Besprenkel de avocado met citroensap om verkleuren te voorkomen.

Leg dan de omhulsels klaar. Hiervoor kun je norivellen en tofu-zakjes nemen, maar ook wortel-poeder-vellen als je die kunt vinden. Een omelet kan eventueel ook. Zet verder de volgende dingen klaar:

* mayonaise * wasabi-pasta * sesamzaad, wit en zwart (of eventueel sesamzaad en maanzaad) * het groen van de lente-ui * kommetje met water * rol keukenpapier * rol plastic folie * een zakje cellofaan-noedels


Pas heel goed op met de wasabi-pasta: deze pasta is erg scherp. Zorg dus dat je niet te veel gebruikt, en dat er niet te veel op 1 plek zit. Leng het desnoods aan tot een papje met een beetje water. Nu kun je de volgende soorten sushi maken.

Maki sushi (sushi rollen)

Vegetarische sushi rollen. (klik om te vergroten)

Dit zijn sushi-rollen. Leg een norivel op een bamboe-matje, de glanzende kant ligt onder, de lijntjes in het vel liggen verticaal voor je. Spreidt rijst uit over het vel. De rijst mag nooit te warm zijn, maar moet koud zijn of lauw, anders krimpt het vel. De rijst moet in een dunne, enkele laag worden uitgespreid over het norivel, de bovenste en onderste twee centimeter centimeter moeten niet bedekt zijn met rijst, links en rechts moet de rijst wel de randen raken. Doe niet te veel rijst op het vel.

Leg nu in het midden van het vel horizontaal een beetje vulling, bijvoorbeeld een lijn met reepjes komkommer met er direct onder een lijn met stukjes gember. Meer is teveel. Kies vullingen en combinaties uit die je zelf lekker vindt. Eventueel kun je voordat je de vullingen op de rijst legt wat wasabi op de rijst smeren.

Til dan de onderste rand van het bamboe-matje op. Rol het norivel strak op door het matje steeds met een slag over het norivel heen te bewegen. Druk het matje aan, en haal dan het rolletje uit het matje. Plak de naad van de rol nu voorzichtig dicht met wat water uit het water-kommetje. Leg de rol met de naad naar onder op een snij-plak. Snijd met een scherp mes de sushi doormidden. Veeg het mes elke keer dat je gesneden hebt af aan wat keukenpapier. Snij de sushi in 6 of 8 stukjes.

Uramaki sushi (binnenste buiten-rollen)

Dit zijn binnenste buiten sushi-rollen, en ze zijn niet eenvoudig om te maken. Het idee is dus de rijst aan de buitenkant komt te zitten en het norivel aan de binnenkant!

Snijd het norivel evenwijdig aan de lijnen doormidden. Leg 1 helft op het matje. Spreidt de rijst net zoals bij de maki sushi uit over de nori, laat boven en onder wat ruimte vrij.

Strooi het gemengde sesamzaad uit over de rijst. Leg dan een groot plastic folievel over de rijst, goed aandrukken.

Draai nu het norivel om, zodat de nori bovenop komt en het plastic-vel onder. Leg wat vulling op het midden van de nori, eventueel eerst wat wasabi.

Rol nu heel voorzichtig de rol op, plak de naad dicht en snijd de sushi in 3 of 4 stukjes.

Fiasco voorkomen bij het maken van vegetarische sushi: Tips

Wanneer je vegetarische sushi gaat maken, vooral de eerste keer, is het niet gek als het een en ander niet gaat zoals jij dat wenst. De volgende tips voorkomen een sushi-fiasco:

 • Zorg dat je alle ingrediënten in het gewenste formaat gesneden binnen handbereik hebt.
 • Zorg voor een vinger-kommetje met water en een rol keukenpapier
 • Zorg voor een heel scherp mes om de sushi mee door te snijden
 • Stop de sushi niet te vol met vulling: dan barsten ze.
 • Werk met rijst die net is afgekoeld. Met warme rijst of heel koude rijst lukt het niet goed.
 • Snij de sushi nooit op het bamboe-matje, want anders gaat je matje stuk.
 • Maak niet te veel vegetarische sushi: het is vullender dan je denkt
 • Leg sushi niet in de koelkast, maar eet het op als het klaar is. Oude sushi is droog en taai.