10 ideeen voor een vegetarisch ontbijt, deel 1

10 ideeën voor een lekker, snel en gezond vegetarisch ontbijt

Als vegetariër zijnde is het in het begin niet altijd gemakkelijk om een lekker en gezond ontbijt in een korte tijd samen te stellen. Daarom staan hieronder 5 ideeën die je een eind op weg helpen. Het leuke aan onderstaande ontbijt recepten is dat de meeste binnen 5 minuten te maken zijn. Bovendien zijn ze erg lekker en voedzaam. Onderstaande ontbijt recepten zijn ook geschikt voor veganisten omdat er geen ei, zuivel of andere dierlijke voedingsmiddelen als ingrediënt worden vermeld. Onderstaande recepten zijn snel, gemakkelijk en alledaags. In deel 2 van de vegetarische ontbijt recepten, staan 5 originelere ontbijt recepten.

Vegetarisch ontbijt 1: Sojamelk of sojayoghurt met muesli

Niet iedereen heeft ’s ochtends veel zin in het maken van een uitgebreid ontbijt. Of om eerder op te moeten staan voor het ontbijt. Daarom is een ontbijt van sojamelk/sojayoghurt met ontbijtgranen een ideale keuze. Bovendien is dit ontbijt lekker en gezond. Let er wel op dat je voor onbewerkte ontbijtgranen kiest, dus zonder toegevoegde suikers en andere overbodige dingen. Naar wens kun je er rozijnen, noten en/of fruit (vers of gedroogd) aan toevoegen.

Bereidingstijd: 2-3 minuten.

Vegetarisch ontbijt 2: Bruine boterham met banaan

Een ander snel en gezond ontbijt kan je maken met slechts twee ingrediënten: bruin brood en banaan! Beleg een bruine boterham met plakjes banaan of maak er eventueel een sandwich van als je het te weinig vindt. Bestrooi de banaan naar wens met bijvoorbeeld gemalen kaneel of gehakte nootjes.

Bereidingstijd: 2-3 minuten.

Vegetarisch ontbijt 3: Noodles

Nog een gemakkelijk ontbijt: Noodles. Noodles kun je bijvoorbeeld in potjes kopen waar je alleen heet water bij hoeft te doen. Na enkele minuten zijn de noodles zacht genoeg om te eten. Je kunt noodles ook in zakjes kopen. De noodles hoef je dan alleen in een soepkom te leggen, de bijgevoegde kruiden eroverheen te strooien en er heet water overheen gieten. In Aziatische landen is het heel gebruikelijk om ’s ochtends noodles te eten. Noodles als ontbijt zijn ideaal voor mensen die ’s ochtends geen grote trek hebben.

Bereidingstijd: 5 minuten.

Vegetarisch ontbijt 4: Fruitsalade

Een fruitsalade ontbijt is een lekker fris begin van de dag. Ideaal voor op warme dagen wanneer je lichaam meer vocht nodig heeft. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt bij een fruitsalade ontbijt. Voor een extra voedzaam ontbijt kan je er nootjes bij eten.

Bereidingstijd: 5-10 minuten.

Vegetarisch ontbijt 5: Bruine rijst met groenten

Een rijstmaaltijd als ontbijt. Waarom niet? In veel landen is het volstrekt normaal om twee of drie keer per dag een warme maaltijd te nuttigen. Een rijstontbijt neemt bovendien minder tijd in beslag dan je denkt en je kunt er eindeloos mee variëren. Een rijstontbijt hoeft helemaal geen extra tijd te kosten. Laat de bruine rijst koken terwijl je doucht, je opmaakt, de hond uitlaat of de krant leest. Terwijl de rijst kookt, kun je ook binnen enkele minuten wat groenten wokken en gemakkelijk een kant- en klaar sausje gebruiken. Je kunt ook een half bouillonblokje laten oplossen in water voor wat smaak. Vergeet vooral de kruiden niet. Doe hier vervolgens de rijst bij. Voor een extra gezond rijstontbijt kun je er wat nootjes en/of pitjes aan toevoegen.

Bereidingstijd:15-20 minuten.

Vervolg

10 ideeen voor een vegetarisch ontbijt, deel 2