De lekkerste recepten met mosselen

Recepten mosselen

Is het weer mosseltijd? Dan is het smullen geblazen. Gekookt of gebakken, als lunch of diner: mosselen smaken altijd. Lees hier hoe je de lekkerste mosselen kunt bereiden.

Mosselen: de basistechnieken

Verse mosselen zijn het lekkerst. Het maakt daarbij niet veel uit of je de mosselen bij een vis speciaalzaak koopt of bij een supermarkt. Bedenk wel dat mosselen snel kunnen bederven. Houd hier rekening mee als je mosselen koopt. Vervoer de mosselen bij voorkeur in een koeltas en bewaar de mosselen thuis in de koelkast.

Spoel de mosselen voor je ze gaat bereiden af in koud water. Door de mosselen in een bak met koud water te leggen, zullen de mosselen zich gaan sluiten. Hoe kan dit? Voor wie voor het eerst mosselen gaat bereiden zal het misschien wat vreemd klinken, maar mosselen leven nog (als het goed is) als ze de pan in gaan. Mosselen die niet meer leven kun je niet meer eten. Dit kan je herkennen als de mossel (gedeeltelijk) geopend is. Haal mosselen die (gedeeltelijk) open staan eruit. Eet ze niet. Soms kan het zo zijn dat een enkele mossel nog wel leeft, maar wat verdoofd is door het zuurstofarme water waarin de mosselen verpakt worden. Geef zo'n mossel een flinke tik door er een paar keer met de bolle kant van een lepel op te tikken. Als de mossel zich sluit is deze nog eetbaar. Blijft de mossel openstaan, gooi het dan weg.

Gekookte mosselen

Mosselen vallen onder de categorie 'snel klaar recepten'. Hieronder volgt het basisrecept voor het maken van gekookte mosselen voor ongeveer vier personen:

Ingrediënten:

  • 2 kilo verse mosselen (panklaar)
  • 1 zakje mosselkruiden
  • 2 eetlepels mosterd
  • 150 ml water
  • 1 zak kant-en-klare mosselgroenten, maar (boeren) soepgroenten volstaan ook

Bereiding:

  • Mosselen in koud water wassen en schoonmaken. Openstaande mosselen verwijderen.
  • Meng de mosselkruiden met de mosterd en het water door elkaar. Voeg de mosselen en de groenten toe en breng het geheel aan de kook.
  • Kook de mosselen volgens de omschrijving op de verpakking en schud de mosselen regelmatig om, zodat ze gelijkmatig gegaard worden. De mosselen zijn klaar als ze allemaal open staan. 5 tot 8 minuten koken zou voldoende moeten zijn. Volgens sommige kenners is dit al veel te lang en gaat er veel smaak verloren als je mosselen te lang kookt. Hier moet je wat mee experimenteren om voor jou de perfecte balans te vinden.

Opdienen: Dien de mosselen op op een diep bord met wat (gezeefd) kookvocht, zodat je ook wat van de groenten op je bord hebt. Lekker met stokbrood, of frietjes. Een lege mossel kan uitstekend als knijpertje dienen om de andere mosselen te eten.

Variaties: Als je mosselen in water kookt proef je de mosselen in de meest pure vorm. Maar het is ook heerlijk om het water achterwege te laten en de mosselen in plaats daarvan te koken in wijn of bier. Dit geeft extra smaak aan de mosselen.

Gebakken mosselen

Je kunt mosselen ook uitstekend bakken of grillen. Voor je mosselen kunt bakken, is het verstandig ze eerst te koken. Heb je nog mosselen over van de vorige maaltijd? Maak er dan de volgende dag een lekker lunchhapje van. Bijzonder makkelijk en lekker is om de gekookte mosselen op een ovenvast schaaltje te leggen en er een laagje geraspte kaas overheen te doen. Een paar minuutjes onder de grill en...klaar is je lunch. Eet smakelijk!