Knoflook en kaas brood

Maak makkelijke knoflook en kaas brood binnen een uur.

Als je voor een persoon kookt heb je vaak geen zin om het te doen. Je vindt het niet de moeite waard omdat het alleen voor jezelf is. Zeker wanneer je je eigen brood wilt maken, of je wel of geen broodmachine hebt, het duurt ongeveer 3 uur voordat je het brood kan eten.

Dat is zo fijn aan dit recept om knoflook en kaas brood te maken, het is makkelijk en ideaal voor 1 persoon. Hoewel je waarschijnlijk genoeg maakt voor vier personen, wat natuurlijk helemaal OK is omdat het een dag of 2 a 3 te bewaren is. Het belangrijkste is dat het makkelijk en snel te maken is en je hebt niet het idee dat je de halve dag kwijt bent.

Ingrediënten;

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of gewone bloem met 2 tl bakpoeder er doorheen).

 • 100 gram kaas (Neem een harde kaas die sterk smaakt, bv Cheddar).

 • 2 el suiker.
 • ¾ tl knoflook poeder.
 • 200-220 ml melk.
 • 2 el olie (dit kan zonnebloem of olijf zijn).
 • 1 ei.
 • Ovenvorm voor een brood (smeer het in met boter en strooi wat bloem er in, haal vervolgens het overtollige bloem eruit)

Werkwijze;

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 1. Mix de bloem, suiker, knoflook poeder en kaas samen in een grote kom.
 1. Klop de olie samen met de melk en het ei in een andere kom.
 1. Roer de olie\ melk\ ei mix bij de droge ingrediënten.
 1. Schenk de mix in een brood bakvorm, die je al hebt ingesmeerd met boter.
 1. Bak het brood, in de oven, ongeveer 50-60 minuten, totdat een mes, die je in het midden van het brood steekt, er schoon uit komt. Er mag geen mix (of deeg) aan het mes blijven zitten, als dat wel het geval is dan is het nog niet klaar.
 1. Laat het brood 10-15 minuten afkoelen voordat je het uit de bakvorm haalt, plaats het dan op een rooster om het volledig af te laten koelen (als je dat wilt).
 1. Je kunt het heet, warm of koud eten. (Wanneer het warm is, is het nog lekkerder om wat boter op het brood te smeren).

Alternatieven

Dit recept is erg makkelijk en je kunt er alle kanten mee opgaan. Als je het de eerste keer hebt gemaakt dan kan het recept aangepast worden. Is de mix een beetje te droog, dan doe je wat meer melk, is het te nat doe dan wat bloem erbij en mix verder.

De ingrediënten zoals ze er staan geven de smaak goed weer, maar je kunt natuurlijk zelf iets meer of minder kaas of knoflook doen. Een handje gedroogde tomaten toevoegen, 1 tl oregano of andere Italiaanse kruiden. Het ligt allemaal aan je eigen individuele smaak.

Dit verrukkelijke knoflook kaas brood is heerlijk om tussendoor te eten, bij een hoofdgerecht, denk aan chili con carne of wat dacht je bij de barbecue.

Kortom het is heerlijk om overal bij de te eten, probeer het een keer.