Glutenvrije hapjes

Inleiding

Dit artikel is speciaal voor mensen die, weer vrienden hebben, of mensen kennen die coeliakie hebben. In de praktijk blijkt dat juist deze mensen graag voor de coeliakie patient iets lekkers willen maken, maar dat het nogal moeilijk is om dat te doen.

Coeliakie ?

Weet u nog niet wat coeliakie is, lees dan eerst even het artikel :Wat is Coeliakie?

Neem de gevoeligheid van deze mensen wel serieus

Sommige patienten zijn nog gevoeliger dan anderen, maar voor allemaal geld, komen ze toch in aanraking met gluten, raakt er weer een stukje van de darmen beschadigd, en dit geneest bij bepaalde beschadigingen niet meer. Dus ook het besmettingsgevaar echt serieus nemen. ( een voorbeeld ken ik van dichtbij, gaat het met deze persoon mis, dan is hij minimaal 2 weken ziek, en heeft dan nog zeker 2 weken nodig om weer op het oude niveau van daarvoor te komen ) Allen vaat uit de afwasmachine mag gebruikt worden. En is die mogelijkheid er niet, dan alles met water met zout erin voorspoelen. Helaas lossen gluten nl niet op in water met zeep.

Voor een verjaardag, ga ik eerst maar even uit van de simpele hapjes. Die je normaal niet eens zou beschrijven. Maar gewoon om voor de niet patienten te laten zien wat de simpele mogelijkheden zijn.

Bij alles wat ik opnoem, blijft het alsnog de verpakking van de vleeswaren lezen, want ook sporen van gluten mogen niet. Dus is het in een verkeerde fabriek gemaakt, dan mag de patient het niet eten. Er moet op de verpakking vermeld staan, of er tarwe, spelt, haver, rogge of gerst in zit. Deze kunnen dan niet. Ook als die er niet in zitten , dan nog even verder lezen, want op een andere plek staan vaak de allergenen vermeld. En de sporen ervan. Staat daar gluten bij, dan kan het dus ook niet.

staat dit erop, dan is het veilig

Deze dingen zouden een mogelijkheid kunnen zijn:

  • Asperge in ham gerold
  • Gekookt ei, met sommige merken kethchup en/of maynaise niet alle )
  • Augurk met (sommige merken) boterhamworst
  • Knakworsten
  • Met tonijn gevulde tomaat
  • Hamrolletjes met monchou ( Een uitje erbij geen probleem )
  • Kaas met gember
  • Kaas met een zilver ui of stukje ananas
  • Naturelchips en alle onbewerkte nootjes.

Het afgarneren van de hapjes met kruiden zoals bieslook . Maakt het altijd gezelliger.

Tips

Als de patient er is, geef dan alle etenswaren apart op een schoteltje. En zet de eventueel voor anderen op te dienen toastjes aan de andere kant. Want ook bij afgevallen kruimels op het glutenvrije eten, mag de patient het niet meer.

Vraag aan de patient even welk merk er gebruikt kan worden, als je een keuze gemaakt hebt, wat je wilt maken. De meeste patienten weten het wel. En bedenk, dat veel patienten vaak 1 maal wat opnoemen, en dat ze dat dan ook direct overal krijgen. En juist deze mensen hebben al zo weinig variatie.

Slotwoord

Het is meer een opsomming van mogelijkheden, dan een hapjes recept, dat is een bewuste keuze, omdat het heel veel werk is, om specifiek voor deze patienten alles in orde te brengen. En dat op zich ook vaak wel lukt, maar dat het mensen gewoon ontbreekt aan wat er zou kunnen. En uitleg hoe deze hapjes klaar gemaakt moeten worden, leek me enigszins overbodig.

Lees ook:


Reacties (1)

Reageer
Amber reageerde 11 jaar geleden
09 Nov 00:00
@ tatjana
Het albert heijn huismerk geeft op de verpakking weer of iets glutenvrij is of niet. Binnen één oogoplag weet je meteen meer.
Mensen met coeliakie mogen alle soorten verse groeten en fruit. Water of sorbetijs is altijd toegestaan. Zo kun je dus al een toetje maken met vers fruit en sorbetijs.
Qua vlees en vis mag alles zolang het niet gemarineerd, gepaneerd of gecombineerd (bv: half om half gehakt kan niet, maar 100%rundvlees gehakt mag zowiezo) is. Om vis te paneren zou je maisena (is een maismeel) kunnen gebruiken.
Wil je een lekkere snack in huis - haal de rijstchips van AH in huis. Of gerookte zalm op crackers van Schar.
Ik heb het zelf ook (in combinatie met koemelk) maar het is goed te doen :).