Recept appelflappen

Hoe maak je appelflappen?

Appelflappen, wie kent ze niet?! Appelflappen worden met name eind december vaak gegeten. Maar eigenlijk kun je appelflappen het hele jaar door eten. 's Ochtends een heerlijke appelflap bij de koffie, wie wordt daar niet blij van? Met het onderstaande recept voor appelflappen kun je gemakkelijk en snel zelf thuis appelflappen maken. Veel plezier met het maken van de appelflappen!

Appelflappen recept

Ingrediënten appelflappen

 • 1 blad bladerdeeg
 • ¼ appel
 • Snuifje kaneel
 • 1 eetlepel suiker
 • ½ eidooier

Bereidingswijze appelflappen

 1. Verwarm de oven voor.
 2. Rol het bladerdeeg uit tot het ongeveer 2mm dik is.
 3. Snij de appel in kleine stukjes, en meng de appel stukjes met de suiker (je kan de hoeveelheid suiker zelf kiezen)en de kaneel.
 4. Plaats de appel stukjes in een oven, en laat de stukjes appel enkele minuten garen.
 5. Strijk wat eierdooier op de randen van het bladerdeeg. Op deze manier zal het bladerdeeg gesloten blijven tijdens het bakken en zal de appelvulling er niet uit kunnen lopen.
 6. Leg een hoopje appel stukjes op de helft van het bladerdeeg en vouw het diagonaal dicht.
 7. Duw met een vork op de randen zodat het extra goed dicht is.
 8. Strijk met een borsteltje eierdooier over de gehele appelflap en strooi er wat suiker overheen.
 9. Bak de appelflap in de oven met een temperatuur van 225 C° voor ongeveer 25 minuten totdat de appelflap goudbruin is.

Bovenstaand recept is voldoende voor 1 appelflap, om bijvoorbeeld alvast te proberen. Vermeningvuldig de ingrediënten voor meerdere appelflappen.

Tips en variaties voor lekkere appelflappen

 • Voeg rozijnen toe aan de appelflappen voor extra smaak.
 • Wil je een lekkere winterse traktatie? Houd dan bovenstaand recept aan, maar bak de appels niet in de oven. Bak ze in plaats daarvan in een koekenpan enkele minuten met wat (eventueel zelfgemaakte) glühwein. De appels zullen de smaak van de glühwein goed opnemen. Houd je niet van glühwein? Vervang de glühwein dan door rum.
 • Trek is een friszoete appelflap? Voeg dan na stap 4 (wanneer de appels uit de oven zijn) wat citroenrasp aan de stukjes appel toe en meng dit kort door elkaar. De appelflappen zullen een heerlijke friszoete, licht zurige smaak krijgen. Bovendien zal het hele huis lekker naar citroen ruiken.
 • Ook al worden appelflappen meestal in de winter gebakken, dit betekent niet dat ze geen exotisch tintje mogen krijgen. Voeg bijvoorbeeld na stap 4 wat geraspte kokos toe aan de stukjes appel en meng dit door. Verder kunnen naar wens exotische kruiden worden gebruikt om de exotische appelflappen af te maken.
 • Om extra smaak te geven aan de appelflappen, kun je wat noten toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan walnoten, hazelnoten of pecannoten. Hak de noten fijn en warm ze enkele minuten op in de pan zodat ze een intensere smaak krijgen. Voeg de noten toe na stap 4 van het recept.

Variëren met appelflappen

Lees ook het artikel Variëren met appelflappen voor de recepten voor kersenflappen en ananasflapppen!