Hoe is de Pizza ontstaan

Inleiding

Koning Ferdinand I (1751-1825) bezocht, naar verluidt vermomd als een gewone burger, in het geheim een arme buurt in Napels. Vanwaar die geheimzinnigheid? Volgens een verhaal wilde hij zijn hart ophalen aan iets wat de koningin aan het hof verboden had: pizza.

Als Ferdinand in deze tijd zou leven, zou hij geen probleem hebben om aan pizza te komen. Er zijn momenteel zo'n 30.000 pizzeria's in Italie. Elk jaar maken ze genoeg pizza's om iedere inwoner er 45 voor te schotelen.

Een eenvoudig begin

  • Pizza is waarschijnlijk rond 1720 in Napels onstaan. In die tijd was pizza vooral iets voor armen, een soort fastfood dat op straat verkocht en gegeten werd. Verkopers liepen op en neer door de straten en prezen luid hun lekkernijen aan. De pizza's werden warm gehouden in een scudo, een koperen schaal die de verkoper op zijn hoofd droeg.
  • Koning Ferdinand I maakte zijn voorliefde voor pizza uiteindelijk aan het koninklijk hof bekend. Het duurde niet lang of dit heerlijke straatvoedsel raakte zo in trek dat zelfs leden van de adel en de koninklijke familie massaal naar pizzeria's begonnen te gaan.
  • De kleinzoon van Ferdinand, koning Ferdinand II, liet in 1832 in de tuinen van het paleis van Capodimonte zelfs een houtoven bouwen. Zo kon hij zijn aristocratische gasten tevreden houden.

Is pizza voedzaam?

  • Tegenwoordig is pizza heel populair onder jongeren maar een waarschuwend woord is op z'n plaats.
  • Wil een pizza voedzaam zijn dan moet hij gemaakt zijn van gezonde ingrediënten die een evenwichtige verhouding aan koolhydraten, eiwitten en vetten hebben en rijk zijn aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Een aanbevolen ingrediënt van pizza is HDL, het zogeheten goede cholesterol dat helpt de aderen te reinigen.
  • Een pizza die goed gebakken is, veroorzaakt zelden problemen met de spijsvertering. Dat heeft deels te maken met de koolhydraten in de bloem die voldoende gehydrateerd worden tijdens het kneden en gisten. Ondertussen zorgt de aanwezigheid van complexe koolhydraten voor een vol gevoel dat gewoonlijk zelfs de grootste pizzafan ervan weerhoudt zich te overeten.
  • Denk de volgende keer dat u een pizza eet eens terug aan het eenvoudige begin ervan. En wees blij dat koning Ferdinand I zijn voorliefde voor pizza niet geheim heeft gehouden!

Tips

  1. Pizza kan het best in een houtoven worden gebakken. De rook die tijdens het bakken vrijkomt, geeft de pizza een heerlijk aroma, terwijl het dunne laagje as op de onderkant van de pizza voor een lekkere smaak zorgt.
  2. Het eeuwenoude gebruik om pizzadeeg in de lucht te gooien en te laten ronddraaien is niet alleen voor de show. Door de centrifugale kracht die gecreëerd wordt, ontstaat er een platte schijf met een klein randje - een perfecte bodem voor een pizza!

Leuk om te weten

De grootste ronde pizza tr wereld werd in 1990 gemaakt. Hij had een diameter van ruim 37 meter en woog meer dan 12.000 kilo!