Architectuur:Art Deco

Architectuur:Art Deco

Art Deco de eerste nieuwe stijl

Hierboven getoond designs voor borduurwerken in de Art Deco stijl

In 1920 kwam er een nieuw stijlbeweging op, die tot uiting kwam in gebouwen en interieurs. Maar ook in de kunstwerken zoals beelden tot uiting kwam. De Art Deco was een stijl die zelfs in de auto's nog terug te vinden was. De Chryslers uit 1934 waren zelfs in deze Art Deco stijl gebouwd en zo nog meer verschillende merken. De jaren tussen 1920 en 1939 werd er veel door deze stijl bepaalt. Het was een ware modebeweging geworden. Nog terug te vinden in de kleding mode en gebruiksvoorwerpen van die tijd. Art Deco is de eerste die wij beschouwen als een moderne stijl.

De naam Art Deco is ontleent aan een tentoonstelling die in 1925 in Parijs werd gehouden. Op dat moment werd mede door deze tentoonstelling deze nieuwe architectuurstijl in een middelpunt gezet. De tentoonstelling had de naam: 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes' Het ging hier om een tentoonstelling die wereldwijd bezoekers trok. Toch heeft het nog tot de jaren zestig geduurd voordat deze stijl echt een beetje erkent werd. Een stijl ontwikkeld zich eerst vaak nog verder, waarna er later pas een naam aangegeven wordt, zo ook met de Art Deco, waarvan de naam voor de stijl pas vanaf 1971 een bruikbare naam werd, die deze mengelmoes benoemde.

Een decoratieve maar eenvoudige stijl

Crhyslerbuilding in New York, foto van wikipedia

Zoals de naam eigenlijk al laat weten is de Art Deco een zeer decoratieve stijl. De Art Deco is een soort mengelmoes van verschillende stijlen en kunststromingen. Dit maakt het niet altijd even makkelijk de Art Deco stijl te herkennen of te definieren. Er is niet helemaal een richtlijn met kenmerken hiervoor. Wel is de Art Deco stijl een soort reactie geweest op de Jugendstil en zijn er wel wat kenmerken, zoals wat strakke lijnen en een eenvoudige vormgeving, ondanks het decoratieve karakter van de stijl. Geometrische vormen en verticale lijnen in combinatie met de kleuren, zwart, wit, zilver en rood, waar dan ook weer de eenvoud uit blijkt. Velen van ons zullen de stijl kennen als Retro, omdat de stijl wanneer deze nu weer in de handel is, aangemerkt wordt als het teruggrijpen naar de jaren dertig.

De Art Deco werd wel een stijl, die later weer in andere stijlen geintegreerd werd, zoals in de Amsterdamse school en de Stijlgroep of De Stijl twee stijlen waar de Art Deco weer in verwerkt werd en beide in Nederland gebruikt werden. Het integreren van de Art Deco in andere stijlen kwam voornamelijk in de bouwwereld voor in gebouwen en minder in de ander kunstvormen. Dus in de architectuur.

Toen het einde van de dertiger jaren eindigde werd er al niet veel meer gemaakt in de Art Deco stijl, later na 2000 werdt de Art Deco weer opnieuw geintroduceert, en vaak in de volksmond Retro genoemd.

Lees ook Architectuur