Het Colosseum in Rome

Algemeen

Op de plaats waar het Colosseum staat, was vroeger een kunstmeer dat behoorde bij de eigendommen van keizer Nero. Na zijn dood werd Vespasianus keizer (hij regeerde van 66 tot 79 na Chr.), liet in het jaar 72 het kunstmeer droogleggen en begon met de bouw van het Amphitheatrum Flavium, bij ons beter bekend als het Colosseum. Hij wilde een groot amphitheater bouwen omdat hij indruk wilde maken op de Romeinse bevolking alsmede het creëren van grootscheeps vermaak.

Helaas heeft hij het gebouw nooit af gezien, de bouw duurde maar liefst 10 jaar. Vespasianus´zoon Titus heeft de bouw afgemaakt en het officieel geopend met een feest dat ongeveer 100 dagen duurde.

Het Colosseum

De naam van het Colosseum is Latijns en het betekend Kolossaal. Deze naam is gekozen, omdat naast het bouwwerk een kolossaal verguld beeld (van maar liefst 32 meter hoog) stond van Nero, afgebeeld als de zonnegod.

Verder over het Colosseum:

  • Het is een ovaal bouwwerk
  • Ongeveer 50 meter hoog
  • Rondom gemeten bijna 527 meter
  • 188 meter lang
  • 156 meter breed
  • Gebouwd met 80 ingangen en een goed stelsel van gangen dat naar de zit- of staanplaatsen leidde.
  • 100.000 m² travertijnmarmer (een poreus soort kalksteen uit Tivoli) rijk
  • Er is ook 6.000 ton caementum (Romeins cement) gebruikt
  • Alsmede 3.000 ton ijzer voor de klampen om de stenen te verankeren.
  • De openingsfeesten ongeveer 100 dagen hebben geduurd
  • Dat tijdens de openingsdagen ongeveer 5.000 wilde dieren de dood in zijn gejaagd.
  • Er in 116 na Chr onder keizer Trajanus een feest van 117 aaneengesloten dagen werd gehouden waarbij 10.000 gladiatoren meededen.
  • Rond 404 na Chr de gevechten met gladiatoren werden verboden
  • Het Colosseum in 442 door hevige aardbevingen werd beschadigd
  • Vanaf 1893 tot 1896 het fundament van de arena werd blootgelegd

De bouw

De buitengevel bestaat uit vier verdiepingen:

  • 1e laag: bestaat uit 80 bogen van 7,1 meter hoog en 4,3 meter breed. De zuilen zijn Dorisch en 10,5 meter hoog.
  • 2e laag: bestaat eveneens uit 80 bogen, maar van 6,4 meter hoog en 4,3 meter breed. De zuilen op deze laag zijn Ionische van 11,85 meter hoogte.
  • 3e laag: de bogen zijn net als de 2e laag, de zuilen Corintisch en van dezelfde afmeting als laag 2.
  • 4e laag is tevens kroonlijst en ook hier zijn Corintische hoekpilaren gebouwd met hiertussen vierkante vensters, waar vroeger vergulde schilden werden geplaatst.

Het was voor die tijd een heel modern gebouw. Het kon namelijk onder water gezet worden, zodat men zeeslagen (compleet met waterslangen en krokodillen) kon nabootsen. Natuurlijk met echte slachtoffers. Teven konden zonnepanelen worden gebruikt als dak, waardoor men (spelers en toeschouwers) geen last hadden van de zon.

Na het gereedkomen van de arena, bestond de vloer uit zand, dit om het gebouw onder water te kunnen zetten. De spelen met slaven en wilde dieren, waren echter zo populair dat men de zandbodem verving door een houten vloer waar men zand op strooide om het bloed makkelijker te kunnen afvoeren. Onder deze houten vloer bouwde men een aantal verdiepingen om de vele (hoeveelheid en soorten) wilde dieren te kunnen huisvesten. Vanaf de kelder van het Colosseum liep er een tunnel naar de Ludus Magnus, de plaats waar gladiatoren opgeleid werden.

De feesten

De Romeinse kalender uit die tijd kende in die tijd ongeveer 130 feestdagen. Bijna de helft van deze dagen gingen gepaard met spelen in de arena. Er waren diverse onderdelen, maar de gevechten van de gladiatoren en het executeren van misdadigers waren het populairst. Het begon in de voormiddag met een jacht, waarbij de daarvoor opgeleide gladiatoren in de arena op wilde dieren jacht maakten en ze doodden. Het kon ook dat ongewapende mannen het moesten opnemen tegen leeuwen en tijgers of dat dieren onderling tegen elkaar werden opgejaagd. Daarna volgde bij gelegenheid een terechtstelling. De zwaarste doodstraf was de dood door wilde dieren. In de namiddag volgden enkele tweemansgevechten elkaar op.

Gladiatoren

Gladiatorenshows waren gruwelijk en wreed, maar mateloos populair in Rome. Vanaf de derde eeuw v.Chr. tot het begin van de vijfde eeuw n.Chr. hebben miljoenen toeschouwers zich vergaapt aan het spel met de dood in de arena. Vooral na de inwijding van het Colosseum waren de shows van een ongekende omvang.

Gladiatoren waren de voetbalspelers van hun tijd. Ze werden aanbeden als helden, maar hadden weinig aanzien in de samenleving. Sommige waren vrije burgers of aristocraten die hun geld hadden verloren en ervoor hadden gekozen een kort maar roemrijk leven te leiden. De meeste waren echter krijgsgevangenen en veroordeelde misdadigers.

Er waren verschillende soorten gladiatoren: - De Samnieten, degene die vochten met een lang, rechthoekig schild en een zwaard of een lans. - De Thraciërs, deze gladiatoren vochten met een klein rond schild en een dolk. - De retiarii, zij moesten het doen met een net en een drietand.

De gladiatorengevechten begonnen met een grote optocht van de deelnemers. Voor het podium van de keizer stopten ze dan en riepen ze: 'Ave, Caesar, morituri te salutant' 'Gegroet, keizer, zij die gaan sterven groeten u' .

Als een gladiator zich overgaf dan mocht het publiek zeggen of die gladiator dood moest. Als ze hun duim omhoog staken vonden ze dat hij dapper had gevochten en dat hij dus mocht blijven leven. Staken zij hun duim omlaag, dan moest hij dood.