Wat is de Verboden Stad

Algemeen

Toen Yong Le in 1402 zichzelf uitriep tot keizer van China, had hij het plan om voor de “Zonen van de Hemel” en gepaste verblijfplaats voor hemzelf en zijn opvolgers te bouwen. Niet lang daarna begon men met de bouw van de Verboden stad. Bijna 20 jaar later was de stad klaar en trok Yong Le in zijn nieuwe woning.

Gebouwen

Het complex bevat honderden gebouwen, die elk hun eigen betekenis hadden. Niet iedereen mocht in elk gebouw komen, sommige waren bestemd voor de keizer alleen, zelfs de keizerin mocht er niet komen.

Enkele van de vele paleizen en hallen binnen dit complex zijn:

Paleis van de Hemelse Mannelijke Reinheid

Dit paleis bevat woon- en werkvertrekken

Paleis van de Aardse Vrouwelijke Rust

Een Paleis waar door de sjamanen dagelijks offerrituelen uitvoerden. Ook bevat dit paleis het bruidsvertrek.

Paleis van de Hemelse Zuiverheid

Ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644) bevatte dit paleis de slaapvertrekken van de keizer. Ten tijde van de Qing-dynastie (1644-1911) werd dit paleis de ruimte waar audiënties met onder andere buitenlandse afgezanten werden gehouden, ook staatsbanketten vonden hier plaats.

Paleis van de Aardse Rust

Ten tijde van de Ming-dynastie was dit paleis het verblijf van de keizerin. Toen de Qing-dynastie een aanvang nam, werd hier de bruidskamer ondergebracht en offerruimtes werden achter in het achterste gedeelte van het paleis ingericht. De bruidskamer is voor de laatste keer officieel werd gebruikt was voor de huwelijksnacht van de keizer Pu Yi.

Poort van de Opperste Harmonie

Vijf bruggen van marmer (de symbolen van de Vijf confucianistische deugden) leiden naar de Poort van de poort van de Opperste Harmonie. Voor deze poort staan 2 bronzen leeuwen. Bij deze poort werden de petities aan de keizer aangeboden. Ook werd hier het grootzegel van de keizer bewaard.

Hal van de Opperste Harmonie

Verscholen achter de Poort van de Opperste Harmonie liggen de drie ceremoniële Hallen, waarvan de Hal van de Opperste Harmonie de eerste is, dit is het grootste gebouw van de stad. Bij bijzondere gelegenheden nam in deze Hal de keizer de eerbewijzen van het hof in ontvangst. Het gebouw is 35 meter hoog en het dak steunt op vele pilaren. Aan de zuidkant staan 18 bronzen vaten die elk een provincie symboliseren. Op het terras zijn, als symbool van het geluk, kraanvogels van brons geplaatst. In deze hal staat de Drakentroon, waarop de keizer heerste. Op dagen als een kroning, eerste dag van het nieuwe jaar of de verjaardag van de keizerin werd hier een formele staatsceremonie gehouden. In verband met vele branden en aardbevingen is deze hal zeven keer opnieuw gebouwd, voor de laatste keer in 1890.

Bloementuin

In de Mingperiode is de tuin aangelegd. Het is een echte traditionele Chinese landschapstuin. Er zijn rotspartijen te vinden, alsmede paviljoens, diverse soorten bomen en bomen. Het vormt een harmonieus geheel.

Interessant om te weten

  • Meer dan 1.000.000 arbeiders hebben aan de stad gewerkt
  • Meer dan 20.000.000 stenen moesten gebakken worden en op maat gemaakt
  • De steenfabriek lag meer dan 15.000 km van Beijing
  • Het hout voor de gebouwen, welke steeds werden aangepast, kwam vanuit de tropisch bossen in China
  • De oppervlakte van de Verboden Stad is 720.000 m², waarvan 150.000 m² is bebouwd
  • De omtrek van de stad is 960 x 750 meter
  • In de stad staan maar liefst 890 paleizen
  • Er zijn 9.999 vertrekken gerealiseerd (alleen de hemel mag een paleis hebben met 10.000 vertrekken, zo verteld de legende van de Jade keizer, heerser over alle goden )
  • Om de stad heen ligt een muur van 10 meter hoog (en knalrood geschilderd) en 3,5 km lang
  • Er waren 4 poorten waardoor men de stad kon binnentreden
  • Iedere hoek van de muur bevatte een vestingachtige toren
  • Rond de muur lag een gracht van 52 meter breed en 6 meter diep
  • In de Stad is de film “The Last Emperor” opgenomen
  • Per dag bezoeken ongeveer 50.000 bezoekers de stad

Tips