Red dot design award

Inleiding

Met jaarlijks meer dan 11.000 inzendingen afkomstig uit 61 landen, is de internationale “red dot design award” uitgegroeid tot de meest gerenommeerde design competitie van de wereld. Deze competitie wordt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen georganiseerd en de award wordt in drie categorieën uitgereikt: In de categorie product design, communication design en design concept.

Uitreiking

Jaarlijks worden de inzendingen door een internationale jury beoordeeld op criteria zoals innovativiteit, functionaliteit en kwaliteit. De jury bestaat uit bekende designers en design experts. Om te zorgen voor een betrouwbare en onafhankelijke jury wordt deze jaarlijks veranderd.

Het krijgen van de red dot design award is voor veel designers het hoogst haalbare en is een bevestiging van hun kunde en expertise. Red dot staat synoniem voor het beste van het beste in modern design. In het bijzijn van vele gasten ontvangen de winnaars hun prijs op de gala ceremonie in het Aalto Theater in Essen. Ook wordt er een speciale prijs uitgereikt aan het beste design team. Deze prestigieuze prijs, die bekend staat als de Radius, is al door veel designteams van bekende bedrijven gewonnen, zoals LG Electronics, Adidas, Apple, Mercedes-Benz, Nokia, Philips, Siemens en Sony.

De winnende producten krijgen allemaal een eigen plek in het red dot design museum in Duitsland en Singapore.

Red dot award: product design

Deze award wordt uitgereikt in 17 subcategoriën. Deze categoriën lopen uiteen van 'furniture' tot 'entertainment technology and cameras'. Het hier getoonde ontwerp van Philippe Nigro voor Ligne Roset heeft in 2009 in de categorie 'furniture' een award ontvangen. Niet voor niets heeft dit bijzondere meubel de naam 'confluences sofa' meegekregen. Een echte samenvloeiing. Maar de vergelijking met afzonderlijke puzzelstukjes is ook snel gemaakt.

Nog een design parel die in deze categorie is de design lamp Logico van Artemide van de hand van het duo Gerhard Reichert en Michelle De Lucchi.

Red dot award: communication design

Ook design van Nederlandse bodem is onderscheiden met een award! Deze postzegelserie is door De Designpolitie voor TNT ontworpen. Bijna dagelijks worden we overspoeld door negatieve berichten in de media over klimaatverandering, energieverspilling en dat als we dat niet veranderen dit desastreuze gevolgen kan hebben. De missie van deze postzegelserie is om deze geladen thema's positief onder de aandacht te brengen. Dit is goed gelukt door de versimpelde plaatjes van mogelijke oplossingen en ideeën voor duurzame energie en energiebesparing.

Red dot award: design concept

Deze award wordt uitgereikt in 16 subcategoriën. Dit bijzondere klokje is ontworpen door Tao Di en heeft in 2008 de red dot design award gewonnen in de rubriek 'fashion'. In plaats van roterende wijzers, heeft dit horloge een horizontale en een verticale wijzer die langzaam verschuiven. De horizontale wijzer geeft de uren aan, de verticale wijzer de minuten. Zo wordt elk moment van de dag aangeduid met een unieke combinatie van de stand van de wijzers op het punt waar ze kruisen. De beweging van de wijzers wordt mechanisch aangedreven en heeft een magnetische sluiting.

Vraagt u zich ook wel eens af: wat is design eigenlijk? Lees dan hier verder.