Nederlands design

Inleiding

Nederland design wordt steeds meer internationaal gewaardeerd. De eenvoud en functionaliteit van de ontwerpen van Nederlandse makelij laten zich vergelijken met de Scandinavische stijl van ontwerpen en gaan inmiddels de hele wereld over. Er bestaat zelfs een echte Dutch Design Award die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste Nederlandse ontwerp.

Ken je klassiekers

Gerrit Rietveld

Hoewel Gerrit Rietveld is begonnen als eenvoudige meubelmaker, heeft hij ons een een prachtige erfenis achter gelaten in meubels en architectuur. Een zeer bekend ontwerp van hem dat inmiddels ook min of meer zijn handelsmerk is geworden is de rood-blauwe stoel zoals hier afgebeeld. Vooral de eenvoud en sobere materiaalkeuze maakte dit revolutionair voor de tijd waarin het ontworpen is: rond 1900. Ook is het Rietveld-Schröder huis in Utrecht één van zijn ontwerpen. Dat zijn werk internationaal gewaardeerd wordt, blijkt uit het feit dat deze woning is opgenomen op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Een ander bekend ontwerp van de hand van Rietveld is de Zig-Zag stoel. Ook uit dit ontwerp blijkt de eenvoud en soberheid in materiaalgebruik.

Gispen

Ook Willem Gispen heeft ons veel mooie dingen nagelaten. Zijn ontwerpen in stalen buismeubilair genieten de meeste bekendheid. Wie kent bijvoorbeeld de stoelen met de bekende sleepoot niet? Dat zijn ontwerpen duurzaam en tijdloos zijn, blijkt wel uit de florerende handel in gebruikte exemplaren. Maar ook wordt een groot deel van de oorspronkelijke ontwerpen van Gispen nu samen met andere Nederlandse design klassiekers verkocht onder het label 'Dutch Originals'. Terecht merkt de fabrikant op dat dit het antiek van de toekomst is. Klik hier voor een overzicht van het mooiste design van Gispen.

Ook de gebroeders De Wit waren in dezelfde periode succesvol in het ontwerpen van stalen buismeubelen. Voor een leek lijken de meubels van De Wit en Gispen identiek, maar een geoefend oog van een kenner ziet al snel de verschillen: waar Gispen strakke lijnen prefereert, gunnen de gebroeders De Wit zichzelf nogal wat vrijheden met gebogen lijnen en rondere vormen.

Ahrend

Friso Kramer ontwierp in 1953 de succesvolle stoel die de naam Revolt heeft meegekregen. Het bijzondere van dit ontwerp is dat het een hip ontwerp is gebleven. Dit wordt bewezen door de moderne remake van deze stoel in glanzend kunststof.

Moderne tijden

Marcel Wanders

Een nog steeds snel rijzende ster aan de Nederlandse Design-hemel is Marcel Wanders. Sinds zijn doorbraak met zijn 'Knotted Chair' voor Droog design is hij zeer productief in het ontwerpen van producten en (binnenhuis-)architectuur. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat hij samen met Peter Lute het design hotel Lute Suites in Amsterdam heeft ontworpen?

Piet Hein Eek

Ook Piet Hein Eek heeft inmiddels zijn naam gevestigd. Hoewel hij in korte tijd razend populair is geworden met zijn meubels en interieurs van sloophout, heeft hij veel meer noten op zijn zang, zoals het ontwerpen van lampen.

Dutch Originals

Onder het eerder genoemde label Dutch Originals worden ook ontwerpen uitgegeven van hedendaagse design grootheden zoals Jan des Bouvrie en Gerard van den Berg.