De mooiste design banken

De mooiste design banken

Een bank is in de eerste plaats bedoeld om lekker op te zitten. Maar banken kunnen ook prachtige design objecten zijn die de spil zijn van een interieur. Laat je door dit artikel verrassen met de mooiste design banken. En... als je zelf suggesties hebt voor een design dat absoluut niet mag ontbreken in deze wall of fame, laat het ons weten!

Leolux design

Wie een design center, of de 'wondere wereld van Leolux', zoals Leolux het zelf graag omschrijft binnenstapt, begrijpt direct dat er inderdaad iets wonderlijks aan dit puur Nederlandse design label kleeft. Wie voor het eerst kennismaakt met bijvoorbeeld de Leolux Archipel of de Leolux klassieker Howlo kan nauwelijks geloven dat deze sculpturale design voorwerpen ontworpen zijn als gebruiksvoorwerp. Laat staan als bank om op te zitten. Of liggen. Maar wie een poging waagt, zal direct overtuigd zijn: deze design kunstwerkjes zijn niet alleen heel er mooi, maar ook uiterst comfortabel. Wie daarom begint aan een Leolux, wil nooit meer wat anders. Het zal daarom niemand verbazen dat de ontwerp van Leolux regelmatig worden onderscheiden met een Red Dot Design Award.

design van Martin Visser

Een van de grootste designers van eigen bodem is zonder meer Martin Visser. Hij blinkt uit in zijn functionele design. Neem bijvoorbeeld de slaapbank die hij heeft ontworpen: de BR 02.7 (dit staat voor Bank Rusten versie 2) Dit typische jaren '60 design is nog steeds in productie. De karakteristieke armlegger die de slaapbank nét het extra spannende accent geeft, is echter pas in 1988 toegevoegd. Het is deze bank niet af te zien, maar met een kleine handeling is deze bank om te toveren in een slaapbank. Helaas hebben we in oktober 2009 afscheid moeten nemen van Martin Visser, top designer en kunstverzamelaar.

Le corbusier design

De opvattingen van Le corbusier over design waren voor zijn tijd revolutionair. Zijn invloedrijkste periode op gebied van architectuur en design was van de jaren '30 tot zijn dood halverwege de jaren '60. Zo was zijn opvatting over design dat meubels niet langer meubels met beperkte mogelijkheden waren, maar dat ze eerder een verlengde moesten zijn van het menselijk lichaam. Daarom heeft hij de ter 'uitrusting' geïntroduceerd, waarbij hij dus eigenlijk meubels aanduidde. Even revolutionair was zijn gebruik van materialen die tot die tijd enkel voor gebouwen werden gebruikt, zoals staal. Zijn bekendste design is (niet toevallig) uitgevoerd in een stalen buisframe, gecombineerd met het chique leer: de LC serie. Waarbij LC natuurlijk staat voor Le Corbusier.

Design van Hella Jongerius

Nog een pareltje van eigen bodem is de polder sofa van Hella Jongerius. Deze (nog) relatief onbekende designer heeft al heel wat mooie ontwerpen succesvol weten te vermarkten, waaronder design voor IKEA. Omdat dit artikel over de mooiste design banken gaat, heeft haar design van de polder sofa zeker een plaatsje verdiend. Met een knipoog naar het Nederlandse polderlandschap is deze bank een spannend 'lappendeken' van vlakken en kleuren geworden. Zet deze bank ik een saai interieur neer en het hele huis knapt ervan op. We hopen dus dat dit een echte evergreen zal worden die over een aantal tientallen jaren net als het design van de grote nederlandse namen zoals Martin Visser een definitieve plek heeft weten te veroveren.