Het mooiste Gispen design

Willem Gispen: de designer

Willem Gispen is een Nederlandse designer die vooral in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw zijn meest succesvolle meubels heeft ontworpen. Maar nog steeds worden zijn klassieke meubelen verkocht onder ondermeer het label Dutch Originals. Ook worden nog steeds veel van zijn succesvolle meubelen aangeboden als echt vintage design. Wat vind jij de mooiste meubelen van Gispen? Lees hier verder voor de echte Gispen design klassiekers.

Gispen stoelen en fauteuils

Gispen eetkamerstoel

Deze stoel die in 1931 het levenslicht zag is een echte design klassieker die je overal terugziet. Door het prachtige buisframe van hoogglans chroom, veert de stoel mee als je erop zit. Hoewel deze stoel direct herkenbaar is als je hem ergens ziet, zijn bijna geen twee stoelen hetzelfde. Deze stoel is een heel goed voorbeeld van de essentie van goed industrieel design. Hoewel het een massaproduct is, kan er ook heel veel gekozen worden. Wil je de hoge versie, of de lage versie. Stoel met armleuningen, of zonder. Houten zitting, of toch stof. En welke kleur dan? Zo zijn er bijna oneindige variaties denkbaar. De officiële naam van deze stoel zonder armleuningen is de Gispen 101. De stoel met armleuningen draagt de naam Gispen 201.

Design met dezelfde 'zeitgeist' zijn bijvoorbeeld de karakteristieke stoelen van de designers Thonet en de gebroeders De Wit.

Gispen Fauteuils

Hoewel Gispen oorspronkelijk vooral geassocieerd werd met kantoormeubilair, zoals kasten, bureaus en bureaustoelen, is zijn design ook terug te vinden in de huiselijke kring. Zo zijn zijn fauteuils bijzonder comfortabel en vooral ook bijzonder mooi, zonder het interieur te gaan domineren. Neem bijvoorbeeld de Gispen 412 fauteuil. Door de prachtige metalen frame met sleepoot lijkt de fauteuil te zweven. Net als bij de eetkamerstoelen van Gispen, veert de stoel heerlijk mee als je erop gaat zitten. Ook bij dit design is er veel te kiezen, zoals de keuze tussen leren bekleding of één van de prachtige stoffen. Het design van deze fauteuil van Gispen is vaak gekopieerd, maar het origineel blijft herkenbaar uit duizenden.

Gispen kapstok

Wel eens gedacht aan een echte designers kapstok? Kijk dan eens naar deze prachtige, eenvoudige maar vooral praktische kapstok van Gispen. Deze kapstok vat prachtig samen waar het Gispen om ging: eenvoud en functionaliteit. En door deze kernwaarden succesvol te combineren, is Gispen er keer op keer in geslaagd meubels te ontwerpen die absoluut tijdloos zijn.

Gispen lampen

Ook in de categorie design verlichting heeft Gispen een mooie erfenis achtergelaten. Het gaat te ver hier alle lampen die Gispen heeft ontworpen te bespreken, maar de hiernaast getoonde lamp laat wel de doorsnee zien van zijn lampen oeuvre. Typerend ook bij de lampen van Gispen is de logische metalen constructie. De hiernaast getoonde lamp heeft veel strakke hoeken, maar Gispen heeft ook prachtige bolvormige en schaalvormige lampen gemaakt. Hij heeft ook gezorgd voor harmonie in zijn lichtdesign, zodat er van de meeste hanglampen ook staande modellen zijn, of varianten als die als wandlamp toegepast kunnen worden.