Het mooiste design van Artemide

Artemide

Artemide is in 1960 opgericht door Milan Ernesto Gismondi en Sergio Mazza. Artemide is dus een relatief jong design label, maar dit heeft geen enkele invloed op hun populariteit, want het Italiaanse label is met hun ontwerpen zoals Tolomeo en Tizio goed op weg hét designicoon van deze eeuw te worden. Nu al zijn hun ontwerpen echte klassiekers.

Artemide Tolomeo

De Artemide Tolomeo is één van de bestsellers van het design label. Op heel veel plaatsen kan je deze lamp tegenkomen, want hoewel het voor sommigen een simpele bureaulamp lijkt, is het een echte allemansvriend als lamp. Daarom zal je deze strakke lamp niet alleen op een bureau tegenkomen, maar zeker ook in bibliotheken, universiteiten, hippe kantoren en natuurlijk ook in huiselijke kring. Want ook naast een mooie design bank is de Tolomeo van Artemide een echte aanwinst. Door het vernuftige mechanisme is deze lamp in elke stand perfect in balans en altijd vederlicht te bedienen. Door toepassing van dit slimme design was het ook mogelijk de constructie heel licht uit te voeren, waar de Tolomeo zijn strakke en ranke uiterlijk aan te danken heeft.

Om de Tolomeo een echte allrounder te laten zijn, hebben de designers van deze lamp ervoor gezorgd dat je met een aantal modules zelf je ideale Tolomeo samen kan stellen. Zo kan je heerlijk combineren met een aantal kappen voor je lamp, de grootte van de lamp, of de lamp moet staan, of hangen, de kleur, halogeen of niet, enzovoort, enzovoort. Het gaat te ver hier alle mogelijkheden te beschrijven, maar kort samengevat kan je de het Tolomeo lichtsysteem in de volgende verschijningsvormen tegenkomen:

Tolomeo Tavolo: Misschien wel de bekendste design bureaulamp, maar in ieder geval de bekendste lamp uit de Tolomeo familie. Klem je je design lamp liever aan je bureau vast? Kies dan voor de Tolomeo Fisso. Je hebt bij alle versies van Tolomeo de keuze uit de karakteristieke standaard kap, of een grotere lampenkap van perkament, of satijn. Extra leuk is dat deze Tolomeo als enige uit de familie in heel veel verschillende kleuren geleverd kan worden. Dit bewijst weer dat design allesbehalve saai is.

Tolomeo Terra / Tolomeo Lettura: staande lamp voor op de vloer. Je kan kiezen uit verschillende grootten en of het lijf in twee of drie delen scharniert.

Tolomeo Pincha: Het grappige kleinste broertje uit de familie. Dit lampje kan je aan een tafelblad of bijvoorbeeld boekenplank klemmen.

Tolomeo Decentrata: Ook als plafondlamp doet Tolomeo het goed. De Tolomeo Decentrata heeft één lamp. De variant met de naam Tolomeo Sospensione heeft twee lampen, die afzonderlijk van elkaar zijn te verstellen.

Tolomeo Parete / Tolomeo Braccio: Om de reeks compleet te maken is er ook nog een Tolomeo in wandversie. Het verschil tussen beide versies is de maat. De Tolomeo Braccio is een slag groter dan de Tolomeo Parete.

Tolomeo Faretto / Tolomeo Track: En alsof het nog niet genoeg was: Artemide heeft ook nog gezorgd voor een spotversie in wand en plafond uitvoering, zodat écht élke lamp in het huis een Tolomeo kan zijn. Er is geen excuus gedwongen een andere lamp te moeten kiezen, omdat er geen geschikte Tolomeo bestaat...

Artemide Tizio

Ook de Artemide Tizio schrijft vanaf zijn geboorte in 1972 geschiedenis. De voor die tijd revolutionaire gebruik van halogeenverlichting heeft de trend gezet die door heel wat designers is nagevolgd en zal (voorlopig) nog niet door LED verlichting worden ingehaald. Maar natuurlijk is vooral zijn verschijningsvorm spectaculair. Door de contragewichten balanceert de lamp om zijn evenwicht te houden. Om dit prachtige design niet alleen op tafels en bureaus te laten schitteren, heeft Artemide gelukkig ook gezorgd voor een grote versie die als vloerlamp gebruikt kan worden.

Artemide Logico

De Artemide Logico is een design van de hand van het duo Gerhard Reichert en Michelle De Lucchi. Hoewel het lijkt alsof deze lamp 'toevallig' zo ontstaan is door het plooien van een stuk stof, is het een gepland ontwerp van geblazen glas. Helemaal in lijn van de andere ontwerpen van Artemide is ook de Logico verkrijgbaar in een staande versie, een hangende lamp en een wandlamp in verschillende maten. De lamp is in 2002 bekroond met een Red Dot Design Award.