Betaalbaar design - de mooiste design meubels voor in huis

Betaalbaar design

Wie gevoelig is voor design in huis droomt al snel van een paar mooie vlinderstoelen rond de eettafel, of een prachtige lamp van Artemide in de woonkamer. Maar wat nou als je budget dat (nog) niet toelaat? Het is een misvatting dat design persé duur moet zijn. Gelukkig zijn er ook heel veel betaalbare meubels met een hoge designwaarde. Je moet alleen weten waar je betaalbaar design kunt vinden.

Betaalbaar design: Replica

Als je écht persé een design klassieker in de woonkamer wilt hebben staan, maar niet het bijbehorende prijskaartje wilt betalen, kun je ervoor kiezen een replica in huis te halen. Er zijn van veel design klassiekers goede replicas gemaakt die soms bijna niet van het origineel te onderscheiden zijn. Misschien denk je: "Niemand die het ziet", maar natuurlijk weet je zelf wel dat het 'namaak' is. Daarom is het voor design puristen not done replica's in huis te zetten.

Tweedehands design meubels zijn wel geaccepteerd. Dan noemen we het ineens vintage design en vindt iedereen het prima. Dit is gelijk de reden waarom een kenner geen replica's van design meubels wil: een écht design meubelstuk is een belegging: design is waardevast en wordt niet zelden meer waard. Replica's verliezen hun waarde.

Betaalbaar design: Design on stock

Onder het label 'Design on Stock' worden uiterst betaalbare design meubels geproduceerd. Zoals de naam al doet vermoeden hebben ze geen lange levertijden. Dit sluit perfect aan bij de wensen van de jonge doelgroep: betaalbaar design en direct leverbaar. Niet iedereen die het woord 'design' aan zijn bedrijfsnaam toevoegt verdient dat. Maar dat kan van Design on Stock niet gezegd worden. Hun meubels hebben designwaarde en met recht kunnen zijn daarom deze naam voeren. Ze hebben hiervoor de bekende Nederlandse ontwerpers Roderick Vos en Gerard van den Berg gecontracteerd. Beide designers hebben hun sporen op het gebied van meubel design ruimschoots verdiend en bewijzen nu dat topdesign ook heel betaalbaar kan zijn. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en constructies, hebben deze meubels ook toekomstwaarde.

Betaalbaar design: BoConcept

Het design label BoConcept heeft zijn oorsprong in Denemarken. Een betere start kan je als designer niet hebben, want Denemarken heeft al heel wat grote designers voorgebracht, zoals Arne Jacobsen en Verner Panton. Op deze bakermat is BoConcept begonnen met het ontwerpen en produceren van design dat vooral betaalbaar moest zijn. Inmiddels is BoConcept uitgegroeid tot een waar design imperium met wereldwijd meer dan 240 eigen winkels en 100 studio's.

Betaalbaar design: Ikea

Een ander Scandinavisch succesverhaal is het Zweedse Ikea. Meubels van Ikea zijn uiterst betaalbaar. Dat is bekend. Maar is het design? Natuurlijk niet alles, maar veel meubels van Ikea hebben zeker een hoog potentieel. Een aantal meubels zijn inmiddels uitgegroeid tot heuse design klassiekers, zoals de Poang die nog steeds in productie is. Wist je dat ook Verner Panton ooit een stoel voor Ikea heeft ontworpen? De Vilbert is onder het publiek nooit een heel groot succes geweest, maar is nu wel een zeldzaam collectors item geworden. Het kan raar lopen.

Betaalbaar design

Design hoeft niet duur te zijn. Toegegeven: het is soms goed zoeken, maar als je de moeite neemt zijn er heel veel mooie design meubelen te vinden die heel goed betaalbaar zijn.