Jan Kooijman, een veelbelovend talent!

Waarschijnlijk ken je hem wel, de donkerharige ex-danser die de rol van Danny in de soap GTST speelt. Of misschien heb je hem wel eens zien optreden. Maar wie is deze Rotterdammer die plotseling zo populair is geworden? En wat schuilt er achter deze acteur die inmiddels aan veel verschillende programma's meedoet, de ene keer als acteur en de andere keer als jurylid?

Wie is Jan en waaruit bestaat zijn carrière tot nu toe?

Jan Kooijman is op 14 April 1981 geboren in Rotterdam. Jan was al sinds jongs af aan bezig met Muziek en Dans en hij ging studeren aan de Rotterdamse Dansacademie, nadat hij de HAVO had afgerond. Hierna ging het steeds beter met de carrière van dit talent. Zo ging hij dansen bij 'Scapino Ballet', die wereldwijd optreed, en kreeg hij gastrollen in onder andere de films 'Candy Was Here', 'Embracing Time' en speelde hij een bijrol in de soap ONM. Daarnaast bleek hij ook nog eens geschikt te zijn voor modellenwerk, zo was hij te zien in een Martini reclame als mannelijke hoofdrol. Inmiddels is Jan vooral bekend als 'GTST'-acteur en heeft hij duizenden vrouwelijke (en waarschijnlijk ook wel wat mannelijke) fans. Ook is Jan al verschillende keren genomineerd voor verscillende titels en heeft hij al een aantal awards aangereikt gekregen. Zo was hij onder andere genomineerd voor de Kids Choice Award, de Glammies en werd hij bij de GTSTcourant genomineerd voor de titel: knapste acteur. Inmiddels is Jan razend populair en wordt hij te gast gevraagd bij meerdere programma's en spelshows. Ook was hij jurylid bij dansprogramma 'So You Think You Can Dance' en is hij binnekort te zien als presentator van het programma 'Ik kom bij je eten.' Ook wordt Jan regelmatig gevraagd een club of discotheek te bezoeken. Opvallend: Jan was tot kort toe de op 1 meest bezochte naam op de Nederlandse Google.

Wat vergt de rol van Jan?

Ondanks deze plotselinge, grotendeels positieve wending in Jans leven blijft hij er heel gewoon onder. Hij heeft al 8 jaar een vriendin: Henna, die overigens ook danst en hij zegt niet van plan te zijn ontrouw te worden aan haar. "Wat willen die mensen van mij? Die willen met Jan Kooijman naar bed. Dat kan vast heel gezellig zijn, maar: nee."

Met de rol van Danny in GTST zegt Jan weinig moeite te hebben. Zo merkt hij op dat Danny en hij wel wat overeenkomsten hebben. 'Danny en ik zijn beiden praktisch aangelegd. Bij een probleem zoeken we beiden naar een oplossing. Maar het verschil is weer dat als Danny een mening heeft, hij er niet snel van af zal wijken terwijl ik meer van het poldermodel ben: ik luister ook naar anderen als zij een goed idee hebben.'

Toekomst

Kortom is de carrière van soapie Jan Kooijman veelbelovend en kunnen we in de toekomst nog veel van hem verwachten. En of Jan zijn danskunsten ooit nog gaat combineren met zijn rol in GTST..? 'Nee, dat denk ik niet, zo'n type is Danny niet. Maar ik zal nooit volledig afscheid nemen van het dansen en dan vooral Scapino Ballet: daar ligt een groot deel van mijn hart.'