Wie is Robert Pattinson

Inleiding

Robert Thomas Pattinson is geboren in Londen, Engeland op 13 mei 1986. Hij groeit op in Londen met zijn ouders en zijn twee oudere zussen. Sinds 2008 is Robert Pattinson bekend als de vampier Edward Cullen in de Twilight films. Acteren is niet het enige dat hij doet, hij houdt ook erg van muziek. Pattinson bespeelt de piano en de gitaar. Lees meer over Robert Pattinson in dit artikel.

Robert Pattinson als theateracteur, model en filmacteur

De moeder van Robert Pattinson werkte bij een modellenbureau en zo kwam Pattinson ook als model aan het werk. Zijn modelcarrière verliep echter niet echt goed en na enige tijd dook hij het theater in. Zijn eerste ervaringen in het theater deed hij op toen hij speelde bij The Barnes Theater Company. Met dat gezelschap heeft hij onder andere MacBeth gespeeld. Daarna heeft Pattinson in een aantal films gespeeld, maar zijn echte doorbraak kwam met de vampieren hitfilms The Twilight Saga.

The Twilight Saga

De eerste Twilight film kwam uit in 2008 en was meteen een groot succes. De films zijn gebaseerd op de boeken geschreven door Stephanie Meyer. Twilight gaat over het meisje Bella Swan (gespeeld door Kristen Stewart) die tot over haar oren verliefd wordt op de vampier Edward Cullen (gespeeld door Robert Pattinson). Edward Cullen is een vampier van meer dan een eeuw uit, maar hij ziet eruit als iemand van 17 jaar. Edward kan als vampier gedachten lezen van andere mensen, behalve de gedachte van Bella en dat maakt haar juist zo aantrekkelijk. Zo ontwikkelt de relatie tussen Bella en Edward zich langzaam maar zeker. Het jaar daarna, in 2009, kwam de film The Twilight Saga: New Moon uit. Deze film is het vervolg op de eerder uitgebrachte film en gaat over de liefde tussen Bella en Edward maar ook tussen de vriendschap die ontstaat tussen Bella en Jacob (een weerwolf). In 2010 kwam de film The Twilight Saga: Eclipse uit. De laatste film die uitkomt in de Twilight reeks is The Twilight Saga: Breaking Dawn deel 1 en 2. Het eerste deel van de film The Twilight Saga: Breaking Dawn kwam uit in november 2011 en Breaking Dawn part 2 staat gepland voor november 2012.

Andere films met Robert Pattinson

Pattinson heeft niet alleen in de The Twilight Saga gespeeld, maar ook in een aantal ander films. In 2005 speelde hij de rol van Cedric Diggory in Harry Potter and the Goblet of Fire en nam hij diezelfde rol voor zijn rekening in 2007 in Harry Potter and the Order of the Phoenix. Andere films waarin hij speelde zijn Ring of the Nibelungs (2004), How to be (in 2008) , Little Ashes (2008), Remember me (2010), Water of Elephants (2011), Bel Ami (2012), Cosmopolis (2012).

Awards Robert Pattinson

Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft Robert Pattinson al verschillende awards gewonnen. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

  • de MTV Movie Award voor beste mannelijke acteur op 6 juni 2010
  • de MTV Award voor beste wereldster (ook op 6 juni 2010)
  • beste filmkus (samen met Kirsten Stewart in Twilight)
  • Nationale Movie Award for Best Performance of the Year op 26 mei 2010. Hierbij versloeg hij andere genomineerden zoals Jude Law (Sherlock Holmes) en Johnny Depp (Alice in Wonderland) om er maar een paar te noemen

Daarnaast stond hij als eerste op een aantal gedenkwaardige lijsten zoals:

  • knapste man ter wereld, een wedstrijd in 2009 uitgeroepen door Glamour
  • stond hij in augustus 2010 in de finale van de wedstrijd sexiest beast alive tegen Ian Somerhalder, die hem nipt versloeg.

Robert Pattinson en zijn liefdesleven 

Hoewel jarenlang ontkend hebben Robert Pattinson en zijn tegenspeelster uit Twilight Kristin Stewart een relatie. Sinds de zomer van 2012 is deze relatie tot een einde gekomen door het vreemdgaan van Kristin Stewart met een regisseur van een film waarvoor zij op dat moment werkzaam was.