Wie is Ed Harris

Inleiding

Ed Harris, wie kent hem niet. Deze acteur is misschien niet zo bekend bij naam maar wel van gezicht. Ed Harris heeft in talloze films gespeeld naast vele andere grootheden van het witte doek. Ed Harris werd geboren op 28 november 1950 in New Jersey in Amerika met de naam Edward Allen Harris.

Ed Harris en zijn jeugd

Ed Harris was in zijn jeugdige jaren verzot op sport. Dat hij een goede sporter was bleek wel uit het feit dat hij een sportbeurs won voor de universiteit van Colombia. Maar zijn ouders hadden andere plannen en verhuisden naar Oklahoma. Tijdens de jaren dat hij daar woonde ontdekte hij dat toneel spelen ook leuk was en zo ging hij in Oklahoma drama studeren. Tijdens zijn studie speelde hij ook diverse rollen in het theater aldaar. Toneel en acteren was iets waar hij mee door wilde en Ed verhuisde naar Los Angeles om daar te gaan studeren aan het Instituut voor Drama in Californië.

Ed Harris en zijn doorbraak

De eerste redelijk belangrijke rol die Ed Harris speelde was in het jaar 1980 in de film Borderline naast Charles Bronson. Zijn echte grote doorbraak kwam echter met de rol van John Glen in de film The Right Stuff in 1983. Met deze rol werd hij bekend bij het grote publiek.

Ed Harris en zijn films

Naast de boven twee genoemde films heeft Ed Harris nog in tal van andere films gespeeld. Om er een aantal te noemen: Places in the Heart (1984), To Kill a Priest (1988), The Abyss (1989, Glengarry Glen Rose (in 1992 samen met Kevin Spacy, Jack Lemmon en Al Pacino), The Firm (in 1993 met Gene Hackman en Tom Cruise), Apollo 13 (in 1995 met Tom Hanks), Nixon (in 1995 met Anthony Hopkins), Eye fora n Eye (in 1996 met Sally Field), The Rock (in 1996 met Sean Connery), Absolute Power (in 1997 met Clint Eastwood), The Truman Show (in 1998 met Jim Carrey), Stepmom (in 1998 met Julia Roberts), Enemy at the Gates (in 2001 met Jude Law), A Beautiful Mind (in 2001 met Russell Crowe), The Hours (in 2002), A History of Violence (in 2005 met Viggo Mortensen), Gone BABY Gone (in 2007 met Morgan Freeman), National Treasure: Book of Secrets (in 2008 met Nicolas Cage), Once Fallen (in 2010), The Way Back (in 2011 met Colin Farrell).

Ed Harris acteert niet alleen maar is veelzijdig. Naast het acteren, regisseert hij ook diverse films. In het jaar 2001 maakte hij zijn regiedebuut met de film Pollock.

Ed Harris en zijn prijzen

Voor verschillende films kreeg Ed Harris een nominatie voor een Oscar. Deze nominaties kreeg hij voor zijn rollen in de films The Hours, Apollo 13 en The Truman Show. Voor de film The Truman Show kreeg hij een Golden Globe. Daarnaast kreeg hij ook nog diverse nominaties voor een Golden Globe. Naast de Golden Globe heeft hij nog een aantal awards ontvangen voor de beste bijrol in verschillende films.

Ed Harris privé

Ed Harris is getrouwd met de actrice Amy Madigan. Ed speelde samen met Amy Madigan in de film Places in the Heart in 1984. Gedurende de opname van deze film trouwden zij. Zij hebben samen één dochter.