Bollywood een introductie 1 - Het begin

Wat is het?

Bollywood is de naam die gegeven is aan de Hindi Film Industrie. Men gaat er vanuit dat Bollywood een mix is van Bombay en Hollywood. Bombay is in feite de oude naam van Mumbay City, wat de plek is waar het grootste gedeelte van de Hindi filmindustrie gevestigd is . Net als de Amerikaanse film die grotendeels gevestigd is in en rond Hollywood. De oorsprong van de term Bollywood is echter nogal vaag. De term kwam ergens in het midden van de jaren 70 vaker naar voren. Men is van mening dat de term zijn oorsprong heeft van alle features in de populaire film publicaties van die tijd. De term heeft hoge ogen verworven in de populaire lexicon en de meeste worden gerefereerd aan de Hindi filmindustrie. Veel mensen in de industrie zijn het niet een met de term en zien het als een pejoratieve. In hun zienswijze weerspiegelt de term Bollywood een slechte industrie en beschrijft het als de arme neef van Hollywood.

Goed of fout, de term is er en zal blijven. De meeste mensen buiten India gebruiken de term ook voor de Indiase filmindustrie wat niet juist is. Het staat alleen voor de Hindi filmindustrie . Er worden veel films gemaakt in het zuiden van India en vervolgens op 1 hoop gegooid als zijnde een Bollywood film. Bollywood vormt echter maar slechts 20% van de totale Indiase filmindustrie.

Bollywood

Voordat we verder gaan, bedenk je dan even dit: De Indiase filmindustrie is de grootste filmproducent ter wereld . Het produceert de hoogste aantal films, meer dan enig ander bedrijfstak in de wereld en ze doen dit nog steeds met groot succes. Het aantal geproduceerde films per jaar loopt in de honderden. Bollywood, dan heb ik het over de Hindi films, zijn de grootste van de Indiase filmindustrie. Gemiddeld worden ongeveer 150 tot 175 Hindi films per jaar uitgebracht.

Dit is alleen in het totaal van het totaal aantal films. Als je verder kijkt dan de aantallen dan is Hollywood nog steeds veel verder. Bijvoorbeeld, het totaal aantal verkochte bioscoopkaartjes in India in meer dan in de VS, maar Hollywood is daarentegen veel meer waard.

De vroegere dagen

De eerste film ooit geproduceerd in India is al een ruime tijd geleden gemaakt namelijk in 1913 . Het was aanvankelijk een stille film, genaamd “Raja Harishchandra ”. Het werd gemaakt door Dhundiraj Govind Phalke , ook wel vader van de Indiase filmindustrie genoemd en beter bekend als Dadasaheb Phalke . Alam Ara was de eerste film met geluid en had meteen een groot succes. Het Indiase publiek, erg vast in de traditie van natak, nautanki en muziek vond de liefde voor films, de commerciële cinema was in India geboren. De industrie had in 1930 al tegen de 200 films per jaar. Later, met de komst van kleurenfilms, begon het proces pas echt.

Pionieren

In het begin werkte Bollywood via een system dat veel leek op dat van Hollywood. Grote studios als Nav Ketan en Mehboob Studios domineerde. Ze namen de bemanning, ook de acteurs, in dienst met een vast salaris. In deze tijd kwamen de grootste en meest geliefde namen in Bollywood. Zoals zoals KL Sehgal, Raj Kapur, Dlip Kumar, Dev Anand, Guru Dutt, Nargis en Madhubala . Zij waren de pioniers van Bollywood en maakte een goede fundering. Acteurs als Raj Kapur, Guru Dutt en Dev Anand begonnen hun eigen studio’s en produceerde geweldige films. De film in deze tijd waren vaak gefocust op sociale thema’s.

Bollywood een introductie 2: Ontwikkeling

Bollywood een introductie 3: De films

Bollywood wat is een Masala film

Links

Bollywood film zoeken