De kunst van zelfontplooiing

Inleiding

De kunst van zelfontplooiing, een zeer breed onderwerp voor een artikel. Toch zal ik proberen het in een aantal alinea's weer te geven. Informatie die ik jullie kan verschaffen is gebaseerd op eigen levenservaring.

Hoe?

Om jezelf te kunnen ontplooien is er allereerst een eigen gedachte nodig, dus losstaand van zin of beelden elders gehoord of gezien. Zelfontplooiing kan worden bereikt door naast de vooroordelende werking van journaals of gesprekken waarin een machtsverhouding voorkomt, ook tijd voor jezelf te nemen. Een klein uur van de dag zelf nadenken, door poëzie te schrijven, luisteren naar natuurgeluiden, iets wat niet specifiek met carrière te maken hoeft te hebben. Door deze eigen gedachten te verzamelen creëer je een geluksgevoel, vertrouwen in eigen kracht en nieuwe inzichten. Je kunt je gedachten sturen door je vooroordelen en meningen die gewenst zijn in je naaste omgeving van je af te zetten en gewoon te denken.

Autonoom persoon

Jij hebt zelf totale controle over je gedachten, alleenheerser in eigen wereld, dus voel geen angst voor afkeer. Het is nou eenmaal de mens zijn karakter om bij een groep te willen horen en aan te passen aan de rest, maar nu ben je even alleen. Door andere richtingen op te gaan dan gebruikelijk, bijvoorbeeld door een totale vreemde toch aanspreken als je de behoefte voelt en ziet dat de ander daar zich ook goed bij voelt in plaats van het gebruikelijke individuele. Ga bij jezelf te rade of het wel goed is zoals je je leven op dit moment leidt. Werp een schijnwerper op een klein minuutje levenstijd van de afgelopen dag, vlieg over landen die je zelf ontwerpt, maar zie alles nog wel in verhouding.

Men mag je om wie je bent

Natuurlijk heb ik zelf het recht eigenlijk niet om u iets op te dringen, om iets te zeggen wat u moet doen, het is uw eigen beslissing om eraan toe te geven. Het heeft mij een stuk gelukkiger gemaakt. Als het type van dromer, denker en filosoof kom je altijd tot contact met iemand, in gebaren, woorden of overige bewegingen. Iedereen wil geaccepteerd worden, zelfs door de grootste gruwels ter wereld, het is rust die je bewaren kan en tijd die je jezelf normaal niet gunt als je bezig bent die je overtuigend maken, als je dat tenminste wilt, of gewoon een geliefd persoon. Geliefd is namelijk belangrijker dan populariteit, er komt namelijk geen machtsverhouding bij de waardering kijken. Men mag je om wie je bent.

Slot

Lees poëzie van anderen, als het maar geen verhaal heeft. Stel je geest open en ga anderen meningen tegen. Ongewild stroomt dit artikel ook weer vol met meningen. Het is aan te raden mijn opdrachten die op papier sterk overkomen met een snufje zout te nemen, denk vooral zelf na als individu. Sta voor eigen idealen, maar kwets anderen niet met jouw idealen, neem de mens zoals hij is, vraag om extra tijd bij inhoudsloze onderwerpen als: zandlopers, sierplanten, ruige rotsen, fladderende mussen, een geweerschot, het openen een weg, winkel of nieuw jaar.

Stel ook je eigen vragen bij het lezen van deze tekst. Je kan er zeer gelukkig mee worden, maar verwacht niks. Bereik dingen door je volledig te concentreren op een enkel onderwerp. Laat iets abrupt eindigen.