De beste films over Afrika

Films over Afrika

Helaas zijn er weinig films uit Hollywood die zich afspelen op het Afrikaanse continent. Waarschijnlijk hebben de meeste film producenten moeite met de slechte infrastructuur en omstandigheden die niet ideaal zijn voor producenten uit Hollywood. Daarnaast komen er ook weinig films uit Afrika omdat ze simpelweg de middelen niet hebben om te concurreren met de westerse filmindustrie. Toch zijn er de laatste jaren wel een aantal sterke films uitgekomen. Sommige zijn zelfs geheel op locatie opgenomen. Voor de liefhebber van films over Afrika staan hieronder een aantal "must see" films op een rijtje.

The Constant Gardener (2005)

Deze romantische thriller speelt zich af in een het afgelegen Noord-Kenia.Deze film gaat over internationale farmaceutische bedrijven die betrokken zijn bij criminele zaken in Kenia. De film is gebaseerd op het boek van de Britse auteur John Le Carré en voor een groot deel opgenomen in Kenia. De film word gesterkt door goed acteerwerk van o.a. Ralph Fiennes, Rachel Weisz en Hubert Koundé.

Tsotsi (2005)

Tsotsi, de township benaming voor "gangster", speelt zich af in een van de meest gewelddadige townships van Zuid-Afrika: Soweto.In deze uitzichtloze townships net buiten Johannesburg woont Tsotsi, een jongen die met een aantal vrienden leeft van roven en stelen. Hij heeft moeite met zijn echte verleden en op een avond krijgt hij hierdoor ruzie met een vriend. Na een flinke vechtpartij slaat hij op de vlucht met een auto die hij beroofd van een vrouw. Maar hij heeft niet alleen de auto gestolen, maar ook de 3 maanden oude baby van de vrouw blijkt erbij in te zitten. Tsotsi moet plotseling voor een baby zorgen en dat laat een totaal andere kant van deze Gangster zien. Bijzonder aan deze film is dat de hoofdrol spelers Terry Pheto en Presley Chweneyagae opgegroeid zijn in Soweto. De film is bekroont met een Oscar voor beste buitenlandse film.

Blood Diamond (2006)

Deze film speelt zich af tijdens de gewelddadige burgeroorlog in het West Afrikaanse Sierra Leone eind jaren negentig.In deze oorlog werden de rebellen gefinancieerd door de verkoop van diamanten. Danny Archer (Leonardo DiCaprio) is een Zuid Afrikaanse huurling die deze "bloeddiamanten" smokkelt en verkoopt. Alles veranderd echter als hij de locale visser Solomon Vandy (Djimon Hounsou) ontmoet. Zijn zoon is ontvoerd door een groep gewelddadige rebellen. Samen proberen ze zijn zoon te redden uit de handen van rebellen en een diamant te bemachtigen die hun leven voor altijd zal veranderen. Het grootste deel van de film is opgenomen in Zuid-Afrika en Mozambique en een paar scenes in Sierra Leone. Let vooral op het accent van Leonardo DiCaprio.

The Last King of Scotland (2006)

Begin jaren zeventig reist de schotse Nicholas Garrigan af naar Oeganda om daar als dokter te gaan werken.Hij is duidelijk op zoek naar avontuur. Op dat moment is de macht in Oeganda in handen van de kersverse dictator Idi Amin (Forest Whitaker). Tijdens dit schrikbewind word Nicholas per toeval aangesteld als zijn persoonlijke arts. De jonge arts weet niet wat hem overkomt en is aangenaam verrast met deze bijzondere functie. Idi Amin heeft een voorkeur voor alles wat Schots is. Hij draagt soms zelf een kilt en is apetrots op zijn jonge schotse arts. Maar al snel beseft Nicholas dat Idi Amin een gewetenloze brute dictator is voor zijn volk. De film is in zijn geheel op locatie opgenomen in Oeganda.

Invictus (2009)

De film verteld het wonderlijke en waargebeurd verhaal over de samenwerking tussen Nelson Mandela (Morgan Freeman) en de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam Francois Pienaar (Matt Damon).In de aanloop naar de Rugby World Cup in 1995 is Nelson Mandela de nieuwe president van een door apartheid verdeeld Zuid-Afrika. Mandela ziet in bij de Rugby World Cup grote kansen liggen voor de toekomst van Zuid-Afrika. Hij probeert met de kracht van sport de kloof tussen blank en zwart te dichten. Met behulp van Francois Pienaar gaat Nelson Mandela de strijd aan in een kampioenschap met een dubbele hoofdprijs. Een feelgoodfilm die iedereen aangrijpt.

Shooting Dogs (2005)

Deze aangrijpende film gaat over de bloedige genocide in Rwanda midden jaren negentig.In drie maanden tijd werden ruim een miljoen mensen afgeslacht. Hoewel films over deze gruwelijke genocide vaak moeilijk te kijken zijn blijven ze natuurlijk belangrijk om niet te vergeten waartoe de mensheid is staat is. Shooting Dogs verteld het verhaal over een priester en een leraar die samen proberen te overleven te midden van deze genocide. De film werd opgenomen in de hoofdstad van Rwanda; Kigali. Bekende acteurs in deze film zijn John Hurt, Hugh Dancy, Claire-Hope Ashitey en Steve Toussaint.

Out of Africa (1985)

Deze typische Hollywood klassieker gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Karen Blixen (Meryl Streep).De jonge schrijfster heeft haar vaderland Denemarken verlaten en vestigt zich op een afgelegen koffieplantage in het kleurrijke Kenya. Daar ontmoet ze de avonturier Denys Finch-Hatton waarmee op safari gaat. Hun relatie komt op het spel te staan omdat Karen trouwplannen heeft terwijl Denys zijn vrijheid niet wil loslaten. Daarnaast kan ze met moeite haar koffieplantage overeind te houden. Deze film laat zien hoe de blanke kolonisten genoten van hun thee, paardrijden en safari's te midden van de prachtige Keniaanse natuurlandschappen. De film houd verder verborgen hoe de kolonisten in deze tijd de lokale bevolking onderdrukte.

The White Massai (2005)

Deze film over Afrika begint bij Carola en Stefan, een jong Zwitsers stel die op vakantie zijn in Kenia.Tijdens hun vakantie brengen ze een bezoek aan de Masai, een van de grootste traditionele stammen in Kenya. Carola maakt kennis met Lemalian, een echte Masai krijger. Ze is meteen verliefd op deze krijger en verlaat aan het einde van hun vakantie haar vriend Stefan. Ze blijft in Kenia en besluit naar haar nieuwe liefde Lemalian te gaan. Om bij de stam te horen moet ze zich volledig aanpassen aan de eetgewoontes en tradities van de Masai. Ondank tegenslagen blijft ze voet bij stuk en ziet ze haar toekomst als een Masai vrouw met Lemalian. Deze film is gebaseerd op het boek 'De blanke Masai' waarop nog een aantal vervolgen zijn geschreven.

Hotel Rwanda (2004)

Deze film is waarschijnlijk de meest bekende film over de slachting in Rwanda in 1994.Paul Rusesabagina is een hotel manager in Kigali en weet te midden van de wreedheden zijn gezin en honderden andere onschuldige mannen, moeders en kinderen te beschermen tegen het geweld. Een van de weinige positieve verhalen uit deze tijd in Rwanda. In deze film word ook de teleurstellende rol van de VN en de afwachtende westerse wereld belicht. Deze film zet aan tot nadenken en raakt je diep van binnen.