Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean

Onlangs maakt Johnny Depp bekend dat hij plannen heeft om een pretpark te openen dat volledig in het teken staat van drie films van 'Pirates of the Carribean'. Het zou een ecologisch themapark worden op de Bahama eilanden. Johnny Depp's personage 'Captain Jack Sparrow' is nu reeds te bewonderen op tal van merchandise producten. Jack Sparrow loopt zelfs in levende lijve rond in de Disneyland parken. En het is daar waar de hele hype rond de films begonnen is.

Attractie

Op 18 maart 1967 opende de attractie 'Pirates of the Caribbean' in Disneyland California. De attractie is nog steeds in gebruik en werd later ook geopend in andere Disneyparken, telkens met kleine andere details. De attractie is een darkride waar bezoekers met een bootje langs allerlei scenes varen uit de piratenwereld. Hiervoor worden verschillende speciale effecten gebruikt. De bewegende poppen, ook wel animatronics genoemd, waren in die tijd revolutionair. Bij een veiligheids inspectie van de attractie dacht een lid van de brandweer dat de ruimte in brand stond, zo echt leken de nagemaakte vlammen van wijlen Walt Disney.

De attractie vormde de inspiratie van de beroemde films. In de meeste pretparken staan attracties gebaseerd op één of andere film. Walt Disney Pictures heeft de rollen omgedraaid. In de film "black pearl" zijn dan ook enkele verwijzingen terug te vinden naar de klassieke Disney attractie. Zo opent de film al met de soundtrack van de attractie "yoho yoho, a pirate's life for me'. Door het succes van de films werden in de attractie dan weer projecties en animatronics aangebracht van oa. Jack Sparrow en Barbossa.

De Parijse versie van de ride is recenter dan het origineel en heeft nog geen 'Jack Sparrow' update gekregen. Wel speciaal in Disneyland Parijs is dat de bezoekers tijdens de rit aan het restaurant "blue lagoon" voorbij varen. Hier kan je dus in de attractie dineren.

In de Disneyparken lopen ook de bekende Disney figuren rond. Uiteraard kon Jack Sparrow niet ontbreken. Acteurs worden omgetoverd tot een Jack Sparrow lookalike en worden getraind om te kunnen bewegen zoals Johnny Depp. Door het charisma van Johnny Depp voelen blijkbaar veel vrouwen zich aangetrokken tot zijn personage. De Disney acteurs in de parken krijgen daarom regelmatig te maken met opdringerige dames en oneerbare voorstellen. De Disney Company is hier zeer streng op om de mythe van het verhaal niet te doorbreken. Eén acteur werd dan ook op staande voet ontslagen omdat hij inging op de avances van een vrouwelijke fan.

Film

In 2003 bracht Walt Disney Pictures de film Pirates of the Caribbean: The curse of the black pearl uit. De hoofdrollen werden vertolkd door Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Knightley. De film werd een gigantisch succes en bracht wereldwijd meer dan 600 miljoen dollar op. Door dit succes werden er nog 2 films opgenomen met de titels Dead Men's Chest en At World's End.

Er waren nochtans grote twijfels omtrent de kans op slagen van het project. Zowel bij Disney als bij de filmcritici vreesde men voor alweer een geflopte piratenfilm. Het concept met de ondode piraten zorgde voor een bovennatuurlijk aspect en daardoor zette Disney de plannen toch door. De opnames verliepen grotendeels in studios en er werden vele visuele effecten gebruikt. Het resultaat was verbluffend en sloeg meteen aan bij het grote publiek. Naast de spectaculaire special effects zorgde vooral Johnny Depp met zijn schitterende vertolking van Jack Sparrow voor prachtige filmscènes. De film werd genomineerd voor enkele oscars en won in totaal 26 verschillende awards. Een vierde film is gepland voor 2011 en zal On Stranger Tides heten.