Digitale camera kopen tips

Een digitale camera kopen, waar let je dan op?

Als je een digitale camera wilt gaan kopen, is het erg moeilijk kiezen. Kijk eens op de website van Kieskeurig, daar vind je naast de goedkoopste prijzen ook direct de technische informatie en beoordelingen van andere gebruikers kunt vinden. Toch blijft het nog steeds moeilijk om te kiezen. Daarom hieronder enkele algemene aandachtspunten die je zouden kunnen helpen voor het kopen van een digitale camera.

Soorten camera's

Je hebt verschillende soorten digitale camera’s, voorbeelden zijn de compact camera, semi-compact camera, spiegelreflex camera. Het is maar net waar je je camera voor wilt gebruiken. Als je een student bent en vakantiefoto’s wil maken is een compact camera al voldoende. Maar als je een professionele fotograaf bent neem je eerder een spiegelreflex camera.

Megapixels

Veel fabrikanten zitten in een race om steeds meer een camera te produceren met steeds meer megapixel. Dat terwijl dit helemaal niet van grootste belang is. Voor een professionele fotograaf natuurlijk wel, maar voor normale mensen die leuke momenten uit hun leven voor eeuwig willen vast leggen is een digitale camera met 6 megapixels al meer dan voldoende. Hoe meer megapixels, hoe langer je computer ook over moet doe om deze foto’s te laden, of om op internet te zetten, en je geheugenkaartje is ook eerder vol! Dus er zitten niet per se voordelen aan een camera met 10 megapixels. Meer pixels zijn alleen van belang voor hele grote afdrukken, zoals posters.

Beeldkwaliteit

Digitale camera’s met lenzen van een bekend merk verdienen altijd de voorkeur. Dit omdat de lenzen van de goedkopere camera’s allemaal wat tonvertekening vertonen (rechte lijnen worden krom).

Zet de camera dus altijd op beste kwaliteit en gebruik altijd de hoogste resolutie, dus alle pixels van de sensor en verander die instelling nooit meer. Dan heb je altijd een goed uitgangspunt, want je kunt later met elk foto-programma kleinere bestanden met minder pixels maken als je die voor een speciale toepassing nodig hebt. Tenzij je natuurlijk heel veel foto’s wil kunnen maken, maar een extra geheugen kaart is ook een optie. Mocht je je camera dan kwijt raken, heb je je foto’s op verschillende kaartjes, waardoor je niet in een keer al je foto’s kwijt bent.

Accu

Ik adviseer iedereen om een digitale camera te kopen die werkt op een accu in plaats van normale batterijen. Uit eigen ervaringen kan ik zeggen dat normale batterijen veel sneller leeg zijn, en je deze dus ook veel vaker moet heropladen. Met een accu kan je meestal langer foto’s maken, zijn sneller opgeladen, en hebben een langere levensduur. Ook kan het handig zijn om voor de zekerheid reserve accu erbij te kopen. Hierdoor heb je altijd nog een extra accu om foto’s te kunnen maken.

Filmpjes

Met bijna alle camera’s kunnen korte filmpjes van redelijk slechte kwaliteit worden gemaakt. Als je graag filmt, moet je een echte digitale film camera kopen. De nieuwste modellen kunnen korte filmpjes in HD-kwaliteit maken en dat is al een grote verbetering. Mocht je toch echt willen filmen met je digitale camera, hou je camera vooral stil en zoom heel langzaam in of uit (beide is erg moeilijk).

Flitsen

De kleine ingebouwde flitsertjes zijn bedoeld voor kleine ruimten zoals thuis. Maar je ziet iedereen vrolijk flitsend in kathedralen en sportarena’s (dat gaat immers vanzelf) en dat veroorzaakt juist sterk onderbelichte opnamen omdat de belichtingstijd op 1/60s wordt vastgezet. Je moet in dat soort omstandigheden juist de flitsautomatiek uitschakelen en vertrouwen op de normale belichtingsautomatiek. Vanwege de langere belichtingstijden in donkere ruimten zoals kerken, moet je dan steun zoeken of e==Heading 1== en klein statiefje gebruiken om onscherpte door trillende handen te voorkomen. Natuurlijk heb je met een krachtige losse flitser op een professionele spiegelreflexcamera een groter bereik, maar zelfs die schiet in grote ruimten toch tekort.

Geheugenkaartjes

Een 5 megapixel camera produceert per foto al een jpeg-bestand van ongeveer 2 megabytes (MB), dus op een geheugenkaartje van 2 GB gaan dan ongeveer 1000 foto’s. Dat is natuurlijk best veel, maar tijdens een bijzondere reis kun je er ongemerkt veel meer maken, omdat ditz o makkelijk gaat met een digitale camera. Dus zorg altijd voor een reservekaartje van 2 GB. Let bij het kopen van een compact camera dat je daar het beste een SD kaartje voor kunt kopen, deze komen het meest voren, en kunnen meestal direct in een laptop gestopt worden. Ook zijn deze niet duur meer.

Programma’s

De meeste programma’s die bij een camera mee worden geleverd, zijn zelden van belang. Mocht je een handig en tevens gratis programma willen hebben om je foto’s mee te kunnen ordenen, en bewerken, zoals retoucher, download dan Picasa van Google.

Voordelen van een digitale camera

Als grootste voordeel noemt men meestal dat je gemakkelijk slechte opnamen kunt verwijderen, maar nog belangrijker is dat je gratis wat meer opnamen kunt maken, en deze allemaal later op je computer kunt bekijken en de beste er dan tussen uit kunt zoeken, en de overige dus ook kunt verwijderen. Daarnaast is een ander groot voordeel dat je je foto’s niet per se meer hoeft af te drukken, omdat je ze nu heel gemakkelijk op je laptop kunt zetten en bekijken, en mailen naar vrienden en familie.

Prijs

Ben je opzoek naar een redelijke camera? Koop dan niet de aller goedkoopste van een onbekend merk. Geloof mij, daar ga je in bijna altijd echt spijt van krijgen. Ook van bekendere merken zijn goedkopere digitale camera’s te koop. Het ligt natuurlijk naar wat je precies op zoek bent en wat je budget is. Maar tussen de €200,- en €400,- kan je toch al een hele goede camera kopen, die prima geschikt is om foto’s te maken van dagelijkse leven of van vakantie.

Ik hoop je nu wat op weg te hebben geholpen, veel succes in ieder geval!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden