Online shoppen, het gaat zo gemakkelijk maar wees op je hoede!

Shoppen via het internet

Online shoppen

Winkelen via het internet gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Het begint steeds populairder te worden omdat het je minder tijd kost en de bezorgingstijd de laatste jaren maar erg kort. Maar is online shoppen wel zo veilig? Daarom kan je in dit artikel de voordelen en nadelen lezen over het online bestellen van producten.

Waarom gebeurt het zoveel?

Een van de grootste voordelen waarom online shoppen dus zoveel gebeurd is dat het gewoon lekker vanaf thuis uit kan. Je hoeft de deur niet uit en toch kan je leuke dingen kopen zonder gestoord te worden door andere klanten, of aandringende verkopers. Tegenwoordig is bijna alles via het internet te kopen, van kleding tot een nieuwe bank, van een mobiel tot aan zelfs de dagelijkse boodschappen, alles is verkrijgbaar met één simpele klik op de knop vanuit je luie stoel. Dit is vooral heel gemakkelijk voor de minder valide mensen hier. Een ander voordeel omdat je gewoon lekker thuis kunt blijven is dat het je niet zoveel tijd kost, je hoeft namelijk niet naar het centrum van een grote stad bij je in de buurt, geen last van parkeren, drukke winkels met gigantische rijen. Online ben je altijd direct aan de beurt en hoef je niet alle winkels bij langs te lopen, maar typ je in alle rust gewoon de website in van jou winkel.

Nog een groot voordeel van online shoppen is dat je kunt shoppen wanneer jij maar wil. Als ouder zijnde ben je meestal een hele dag aan het werk, en daarna moet je nog voor je kinderen zorgen. In het weekend moet je meestal op verjaardag of visite, of ga je een leuk dagje weg met de kids. Waar moet je dan nog de tijd van halen om te kunnen shoppen? Dat kan dus gewoon heel gemakkelijk via het internet. Je hebt geen last van sluitingstijden, en zelfs als je ziek bent kan je gewoon lekker met je laptop op je bed leuke dingen kopen.

Nog een ander voordeel van online shoppen is dat je beter en rustiger kan zien hoeveel geld je steeds uitgeeft, en koop je normaal gesproken minder snel dure impuls aankopen. Je hebt nu een beter overzicht, en kan rustig na denken of je wel echt een bepaald product wil kopen, daarnaast heb je op het internet nog verschillende manieren om reviews van andere klanten te lezen van bepaalde producten. Ook omdat het betalen iets lastiger is, denk je onbewust beter na of je het product echt gaat kopen, in de winkel hoef je alleen maar de pin pas er door te halen, en denk je aan het eind van de maand “waar is al dat geld nou gebleven?”.

Waar je goed op moet blijven letten!

Natuurlijk zit er aan het online shoppen ook nadelen, een nadeel kan zijn dat er een onjuist product wordt opgestuurd. Dit gebeurt natuurlijk niet vaak, maar de kans is groter, omdat je er zelf dus niet bij bent. Ook kunnen producten daarnaast te laat aankomen, of zelfs helemaal niet. Dit kan komen doordat het bedrijf het heel druk heeft, bijvoorbeeld rond kerst en sinterklaas, en dat terwijl je het dus ook zelf voor die tijd nodig hebt.

Een ander nadeel kan zijn dat als je heel gevoelig bent voor aanbiedingen, dat je dan toch te veel gaat kopen. Dit omdat de webwinkels hun aanbiedingen meestal bovenaan de webpagina’s zetten, waardoor iedereen ze altijd wel moet zien. Als je hier gevoelig voor bent, koop je snel dingen die je helemaal niet nodig bent, of veel te veel van iets.

Nog een nadeel van online shoppen is dat een bepaald product toch heel erg meevalt. Dit kan natuurlijk ook gebeuren als je wel naar de winkel gaat, maar dan is de kans wel kleiner. Als je het product thuis ontvangt, kan het heel anders lijken dan dat het op internet beschreven stond, of kan bijvoorbeeld de stof (in geval van een kledingstof) helemaal niet lekker aanvoelen. Als je naar de winkel gaat zul je hier minder snel last van hebben!

Een ander groot nadeel tot slot van internet shoppen zijn de gevaren die het kent. Internet-bankieren is natuurlijk niet 100% veilig, ook al is dat wel in de ogen van iDeal zo. Fraudeurs kunnen namelijk ook veel makkelijker producten/tweedehands producten verkopen die ze eigenlijk helemaal niet hebben. Maar dit kan je dus ook niet weten als je het product niet gezien hebt. Ik adviseer dan ook in gevallen dat je iets koopt van marktplaats of een vergelijkbare site, met een redelijke waarde, betaal dan pas bij het ophalen van het product.