Tips tegen stress

Stress, stress, stress

Stress! Ons zorgen maken over allerlei dingen. Voor iedereen wordt het soms wel eens eventjes net iets te veel. We leven dan niet met het moment, maar maken ons dan zorgen over van alles en nog wat. Door stress krijgen gebrek aan levenslust, het maakt ons ouder en ongelukkig. Om dit allemaal zoveel mogelijk te voorkomen heb ik hier hopelijk wat bruikbare tips, om er voor te zorgen dat jij even zult stoppen met het overbodig veel zorgen maken.

Tips

Neem rust en tijd voor jezelf

Als één van de belangrijkste tips om stress tegen te gaan is om op tijd rust te nemen. Genoeg slapen is erg belangrijk, maar ook genoeg tijd voor jezelf om te ontspannen. Om andere leuke dingen in je leven te doen, naast je werk of studie. Eigenlijk gaan alle onderstaande tips hier op de één of andere manier verder op door.

Sporten

Sporten is een perfecte manier om even je zorgen te vergeten, of juist een manier om even al je agressie of tegenslagen op iets af te reageren. Boksen, een balletje slaan op de tennisbaan, keihard racefietsen, fitnessen, of gewoon een blokje om rennen, alles is eigenlijk wel mogelijk. Ook kan je dit prima combineren met om samen bijvoorbeeld met een goede vriend te sporten. Op deze manier ben je gewoon even met iets anders bezig. Maar naast dat het een hele goede afleiding is, is het ook nog eens heel goed voor je lichaam. 

Plannen

Plan, maak een planning voor elke week, want je hebt meestal stress omdat je het zo druk hebt en zoveel dingen dus aan je hoofd heb. Je kan jezelf hier goed op voorbereiden om dus een planning voor jezelf te maken. Hierdoor vergeet je de belangrijkste dingen niet. Doe dit gewoon elke week, dit hoeft helemaal niet zo uitgebreid, en kost minder tijd dan je denkt. In ieder geval brengt het rust in je hoofd, omdat je alles voor jezelf op een rijtje hebt. Belangrijk is wel dat je planning niet te strict is, en dat je niet op een duur in een vast en saai patroon komt. Een keer iets spontaans en leuks doen kan je heerlijk gevoel geven.

Film kijken

Neem eens lekker de tijd voor een film. Het beste is een komedie natuurlijk. Wanneer je film kijkt ga je er helemaal in op, en kan je even je zorgen vergeten. Je kan naar de bioscoop gaan, een DVD huren bij de videotheek, of anders zijn er tegenwoordig ook nog altijd wel leuke films standaard op tv te zien.

Lezen

Ga eens iets lezen. Geen krant, want daar staan meestal allemaal maar problemen in, wat je zorgen misschien alleen maar erger maken. Maar lees gewoon een mooi boek, of misschien een tijdschrift.

Muziek

Luister naar vrolijke muziek. Zet dit lekker hard, en zing gewoon eens lekker mee. Dit kan je overal doen, lekker in de woonkamer, in de auto onderweg naar je werk, maar ook bijvoorbeeld onder de douche via een radio of je mobiele telefoon.

Contact

Heb even contact met vrienden en familie. Ook bijvoorbeeld mensen die je al een tijdje even niet meer gesproken hebt. Je kan ze even gezellig bellen, maar er even op bezoek is misschien nog wel veel leuker. Even gezellig bijpraten doet vaak wonderen. Je kan bijvoorbeeld je problemen ook met hun delen, als je daar zin in hebt, dit kan heel vaak voelen als een opluchting zodat het niet meer voelt dat jij alle last op je schouders hebt. Je hoeft het natuurlijk niet per se over al je problemen te hebben, je kan namelijk ook iets leuks met hun doen. Naar de film, of gezellig een nachtje op stap.

Mediteren

Mediteer, ga bijvoorbeeld op yoga. Nadat je dit gedaan hebt voel je je veel rustiger en vind je je innerlijke kracht er mee. En voelt het alsof je beter controle over jezelf hebt.

Grote schoonmaak

Ruim je huis en auto eens helemaal op. Maak alle kasten leeg, kijk wat je eventueel niet meer nodig hebt, en bijvoorbeeld ook nog kunt verkopen of kan weggeven. Een opgeruimde leefomgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Doe iets voor een ander

Doe iets speciaals voor iemand anders. Bijvoorbeeld voor je partner, kinderen of je ouders. Ook kan dit natuurlijk een onbekende zijn. Je hoeft niet speciaal te wachten op een verjaardag, valentijnsdag of een andere speciale dag, om iets te kunnen doen voor een ander. Het gevoel wat je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar, en laat je meestal ook zelf een veel beter en gelukkiger  mens voelen.

Dagboek

Koop een dagboek, en probeer hierin alle goede gedachtes en leuke herinneringen er in te schrijven. Ook alle kleine leuke momenten die je mee maakt zijn zeker de moeite waaard om het even op te schrijven. Wanneer je je rottig voelt pak je je dagboek er even bij en wanneer je dan die leuke momenten weer na leest kan dat je helemaal opbeuren.

Conclusie

Oftewel, wanneer je erg gestresst ben, doe dan iets zodat je even je zorgen achter je kunt laten. Dat je daar even niet aan hoeft te denken. Dit kan zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen, echt van alles zijn, wat jij dus maar leuk vind. Als geen één van bovenstaande manieren een uitkomst voor je biedt, misschien moet je dan serieus even met iemand gaan praten die er nog meer verstand van heeft.