Wat is Chalga

Wat is Chalga?

Chalga is de meest gangbare term gebruikt als aanduiding voor een stijl van muziek in Bulgarije en Macedonië. Deze muziekstijl staat ook wel bekend als Volks pop, waarin een mix van Bulgaarse, Arabische, Turkse, Griekse invloeden en motieven van de flamenco en klezmer muziek. Chalga staat bekend voor het herhalen van muzikale thema's en dansritmes en zijn stijl van dansen dat kyuchek genoemd wordt in het Bulgarije.

Geschiedenis

Chalga is afgeleid van het Turkse woord chalgais, wat muzikaal instrument betekent. En van ander Turks woord chalgadzhia, wat betekent "muzikant". Een muzikant kan ook worden gezien als een performer die nagenoeg elk type muziek kan spelen, door daarbij zijn eigen kenmerkende beat of ritme bij het nummer toe te voegen. Vaak kunnen chalgadzhia muzikanten geen muziek noten lezen, maar in plaats daarvan spelen zij muziekstukken uit hun hoofd op een soort van blokfluit. Chalga muzikanten hebben vaak gespeeld in groepen op grote festivals of bruiloften, door deze optredens zijn is chalge steeds bekender en populairder geworden.

Vandaag de dag

Sinds 2000 is de populariteit van Chalga sterk toegenoemn. Zo is Chalge zelfs populairder geworden dan andere Volks Pop genres in omringende landen zoals de Turbo-folk uit Siberie, en de Laika uit Griekenland. Daarnaast is Calga ook een concurrend geworden met andere muziekstijlen (en in sommige gevallen is het zelfs gaan fuseren), meest kenmerkend zijn Rap en Hip-Hop muziek. Tegenwoordig werken Chalga platenmaastschappen samen, en werken deze ook weer met andere partners voornamelijk uit andere Balkanlanden. Hierdoor is deze Chalga muziekstijl niet alleen erg populair in Bulgarije, maar ook in het buitenland in andere Balkan landen.

Kritiek

Chalga is erg populair in de zogenaamde Chalga dansclub. Sommige van de Chalga clubs zijn gelegen op de meest exclusieve locaties in de stad, ook moet je vaak zelfs een tafel reserveren meer dan een week van te voren doordat de clubs dus zo populair zijn. Dat terwijl je bij andere clubs gewoon nog op de zelfde dag een reservering kan maken voor diezelfde avond.

De populariteit van de Chalga muziek onder voornamelijk de wat rijkere Bulgaren is een grote stimulans voor investeerders, met als resultaat dat je vaak hele luxe en dure, intereur en exterieur, hebt in deze clubs, en daarbij wordt je in deze Chalga dansclubs ook nog eens excellente service aangeboden.

Hoewel Chalga dansclubs erg wordt geprezen door de grote massa, en ook door veel buitenlandse toeristen, als een interessante en moderne stijl van popmuziek. Dit komt ook doordat daarnaast vaak nog wordt gezorgd voor een geweldige manier van entertainment. Hierdoor zijn er ook groepen mensen die kritiek hebben op de Chalga muziek. Sommige mensen bekritiseren Chalga als smakeloze muziek, en muziek dat tegen de normen en waarden van de betreffende culturen in gaat. Het gaat dan vooral om bepaalde teksten van zangers uit Oost-Europesche landen, en Arabische landen. Songteksten waar men voornamelijk op tegen is zijn teksten die gaan over maatschappelijke kwalen, vooral muziek dat gaat over een afkeer op vrouwen.

Verder verschillen Chalga teksten in taal, al zijn ze meestal gezongen in het Bulgaars. Omdat het dus in meerdere landen erg populair zijn Chalga teksten soms een mix van talen, bijvoorbeeld Bulgaarse met Turkse, Bulgaarse met Grieks, en zelfs Servisch met Bulgaars, Engels, Spaans of Arabisch. Ook zijn er teksten die bijvoorbeeld helemaal in het Turks zijn.

Tot slot

Chalga is dus een populaire muziek stijl in Bulgarije. Voorstanders van Chalga zeggen vaak ook dat het de nieuwe Bulgaarse volksmuziek is, hoewel het duidelijk is dat er geen connecties zijn met de wortels van de nationale Bulgaarse volksmuziek. Zo zijn er wel Oosterse elementen te vinden in de Chalga muziek stijl.


Reacties (1)

Reageer
Nataliya reageerde 13 jaar geleden
17 Jun 00:00
Leuk dat je de vraag hebt beantwoord, het is een erg leuk artikel geworden. groetjes Nataliya