Hoe krijg ik de mooiste muziek uit mijn saxofoon

Een saxofoon is een blaasinstrument met een S-vorm voorzien van kleppen. Deze vorm wordt ook wel conisch genoemd. De bespelers van de saxofoon worden niet gerekend tot de koperblazers of iets dergelijks maar tot de rietblazers. Dit komt omdat het daadwerkelijke geluid geproduceerd wordt door het mondstuk. Door lucht te blazen langs het riet dat hierop bevestigd zit ontstaat de trilling die voor geluid zorgt. Zoals bij veel instrumenten zijn er soorten te onderscheiden. Zo heb je een sopraan, alt, tenor en bariton. De saxofoons, zojuist gerangschikt van klein naar groot, hoog naar lage tonen, variëren van grootte. De vraag is hoe de mooiste tonen en muziek uit een dergelijk instrument te krijgen. 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Om mooie muziek en noten te krijgen uit je saxofoon moet je veel. heel veel oefenen. Uitdagende bladmuziek, een muziekschool of bandje kunnen je hierbij helpen. Het wordt een last wanneer je niet op de goede manier je instrument bespeeld en dit zou erg jammer zijn. Hieronder staat een lijstje met punten die je af en toe kunt afwerken of specifiek kunt gebruiken om je techniek en de schoonheid van je muziek te verbeteren:

  • Blaas lange noten. Begin zachtjes, en laat de noot/toon steeds intenser worden. Doe dit wel gecontroleerd, het moet mooi blijven, hoe hard je ook blaast.
  • Speel op het einde van je mondstuk. Probeer op het laatste stuk van je mondstuk te spelen terwijl de muziek hetzelfde klinkt. Hierdoor leer je te spelen op een lastige manier als het ware. Wanneer je dan wel je mondstuk 'normaal' in je mond neemt zul je merken dat dit veel fijner gaat.
  • Neem de tijd om te spelen. Blaas zo af en toe een paar noten of speel een paar liedjes. Vooral het herhalen van oefeningen is hierbij belangrijk.
  • Houd je saxofoon goed schoon. Maak je mondstuk, de hals en de body elke keer grondig schoon elke keer nadat je gespeeld hebt. Zo voorkom je dan de kleppen dicht geplakt blijven en het leer in de kleppen uitdroogd.
  • Gebruik alleen riet van grote erkende merken. VanDoren is het bekendste merk en levert de beste rietjes voor dit instrument.

Tips over het bladmuziek voor de saxofoon

Koop bladmuziek die muzikaal uitdagend is, ookal vind je deze muziek zelf minder mooi om naar te luisteren. Zo oefen je je techniek op de juiste manier en kun je na een tijdje alle soorten muziek spelen.

Maak een selectie van de rietjes waarmee je speelt. Deze zijn te koop in verschillende diktes. Voor de beginnende speler is een dun rietje met aanduiding 1 goed, voor een ervaren speler een riet met aanduiding 3. Dit is het geval bij de rietjes van VanDoren.

Wees trots op je saxofoon en luister kritisch naar de manier waarop je speelt. Neem geen genoegen met minder, en wanneer je ontevreden bent over de manier waarop je speelt, oefenen. Iemand anders vragen om te luisteren en zijn mening te geven is ook een goede graadmeter over jouw speel kwaliteiten.

Links bladmuziek saxofoon

www.saxshop.nl/ nl.wikipedia.org/wiki/Saxofoon

Jou link hier? Neem contact op!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden