Wie is 50 Cent

Inleiding

50 Cent is het pseudoniem van de Amerikaanse hiphopartiest Curtis James Jackson III (Queens, 6 juli 1975). 50 Cent is bekend geworden vanwege zijn albums Get Rich Or Die Tryin' en The Massacre. Hij kreeg multi-platina succes met beide albums en verkocht wereldwijd meer dan 20 miljoen cd's en 40 miljoen singles. Zijn derde album Curtis was minder succesvol en verkocht ongeveer 1.5 miljoen platen wereldwijd. 50 Cent staat ook wel bekend als "Fiddy" of "Ferrari F50". 50 heeft het ruzie maken op hiphoptracks oftewel beefs gebruikt als een zeer succesvolle marketingstrategie. Hij is de man met de meeste ruzies in de geschiedenis van hiphop. Zo heeft hij onder andere ruzie gehad met collegarappers als R. Kelly, Nas, Jadakiss, Fat Joe, Ja Rule, Jay-Z, Cam'Ron en The Game. De muziek van 50 Cent is te downloaden bij de iTunes store.

Stappen

50 Cent werd geboren op 6 juli 1975 onder de naam Curtis James Jackson 3. Hij werd geboren in 'South Side Jamaica', een achterbuurt in Queens, een borough van New York. Hij werd door zijn moeder Sabrina tot zijn achtste opgevoed. Zij overleed in 1984. Tot op de dag van vandaag weet Curtis nog niet wie zijn vader is of was. Curtis verhuisde daarna naar zijn grootouders, die zich over hem ontfermden. Curtis wilde in zijn jeugd een professionele bokser worden.

Vanaf dat moment nemen zijn grootouders de zorg over Curtis voor hun rekening. En dat bleek een hele zorg. 50 cent: op m'n twaalfde volgde ik mijn moeders voetsporen. Ik begon drugs te verkopen. Het kostte volgens de rapper weinig moeite om in die wereld te belanden. Alle mensen die in zijn kindertijd ontmoette waren drugsdealers. Curtis werd al snel van school getrapt toen hij perongeluk de verkeerde schoenen aan had getrokken. Ik verstopte de crack altijd in een van mijn schoenparen, zodat mijn oma er niet achter zou komen. Op een dag had ik het verkeerde paar aangetrokken naar school, waar ze sinds kort metaaldetectors gebruikten. "Ik moest mijn schoenen uitdoen, waar ze geen metaal maar drugs aantroffen. Het was zijn eerste gevangenis ervaring, en zeker niet de laatste. Na die arrestatie verstopte ik m'n werk niet langer. Ik vertelde mijn oma open en en eerlijk: ik verkoop drugs". Zijn schooldiploma haalde Curtis uiteindelijk in de gevangenis.

Begin Carriere

Door de geboorte van zijn zoon werden de ogen geopend van 50 Cent. Hij zag in dat er wel toekomst zat in een carrière als rapper en niet in een carrière als drugsdealer. Hij tekende een contract bij JMJ, het platenlabel van Run DMC's Jam Master Jay. Van hem leerde 50 Cent zijn rapsongs structuur te geven en te verbeteren. Ook leerde Jam Master Jay hem door te zetten ondanks de vele tegenslagen die hij nog zou tegenkomen. Zijn leermeester geloofde er heilig in dat 50 Cent een grote ster zou worden.

Het echte begin van zijn carrière als rapper begon uiteindelijk in 1999 toen hij het producentenduo Trackmasters ontmoette. Zij zagen wel wat in 50 Cent en regelden een contract bij Columbia Records voor hem. 50 Cent verbleef daarna ruim twee weken in een studio in het betere gedeelte van New York. In die periode nam hij 36 nummers op, die op de cd Power Of The Dollar kwamen te staan. Een aantal critici die de cd kregen te horen waren zeer lovend over het werk, maar toch is de cd nooit uitgebracht. Volgens Columbia stonden er te veel gestolen beats op de cd. Trackmasters wilden daarna niet verder met hem samenwerken, nadat ze op straat werden beschoten tijdens de opnames van 50 Cent's eerste video "Thug Love", die hij samen met Destiny's Child zou opnemen.

Zijn eerste echte single was "How To Rob", één van die 36 nummers. Hierin rapt 50 Cent op een komische manier op welke manier bekende rappers als Jay-Z, Big Pun, Sticky Fingaz en Ghostface Killah beroofd konden worden. Zijn fans en platenmaatschappij konden er om lachen, maar de collega-rappers in kwestie absoluut niet. Voordat zijn carrière goed en wel was begonnen had 50 Cent al vijanden gemaakt in de hiphop-wereld.

24 mei 2000. Curtis heeft net een contract aangeboden gekregen bij een grote platenmaatschappij. Zijn eerste single zou hij samen met Destiny's Child uitbrengen. Die dag word Curtis neergeschoten, in de auto voor het huis van zijn oma waar ook z'n zoontje verbleef. Negen kogels vangt hij op, in zijn been, hand, arm en gezicht. Dertien dagen ligt hij in het ziekenhuis, maar 50 cent overleeft de aanslag. In die periode besloot zijn label Columbia alle banden met 50 Cent te verbreken.

De echte doorbraak

Zonder inkomen begon hij na zijn herstel met zijn vriend Sha Money XL met het opnemen van nummers. In totaal werden dertig liedjes op cd gezet, waarvan er een aantal in de lente van 2001 op een verzamel-cd kwamen te staan. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond en 50 Cent verzamelde zijn eigen mensen om zich heen, die onder de naam G-Unit een aantal nummers opnamen. In de groep zaten zijn vrienden Tony Yayo, Lloyd Banks, Sha Money XL, Bang Em Surf, en Domination. 50 begon met het opnieuw gebruiken van beats van oude hits. Hierdoor kreeg hij nog meer succes en aanzien bij collega-rappers.

In een radio-interview zei Eminem dat zijn favoriete rapper 50 Cent was. 50 geloofde in eerste instantie zijn oren niet, maar toen niet lang daarna Eminem en Dr. Dre voor zijn deur stonden met een contract, tekende hij meteen. Ook zijn groep G-Unit vond onderdak bij Dr. Dre en Eminem. De inkt op het contract was nog nat, toen 50 al meteen de mixtape 'No Mercy, No Fear' uitbracht. Niet lang daarna volgde de single "Wanksta". In eerste instantie leek het nummer niet op een album te komen, maar Eminem wilde het graag gebruiken in zijn debuutfilm 8 Mile en zo kwam het nummer op de soundtrack van de film terecht. Zonder dat het officieel werd uitgebracht, werd 'Wanksta' de meest gedraaide plaat in New York.

Met de hulp van Dr. Dre, Eminem en in gedachten zijn onlangs overleden leermeester Jam Master Jay maakte 50 Cent daarna zijn debuutalbum Get Rich Or Die Tryin', dat begin 2003 uitkwam. Het album was een internationaal succes met wereldwijde verkoopcijfers van 11 miljoen platen, en 7 miljoen in de VS alleen. Met name de single "In Da Club" werd een internationale hit en haalde de eerste positie in veel hitlijsten.

Eigen label: G-Unit

Na het succes van Get Rich Or Die Tryin' werd 50 Cent beloond met zijn eigen label, G-Unit Records. Onmiddellijk tekende hij Lloyd Banks, Tony Yayo en Young Buck, en bekroonde Sha Money XL als manager. Eind 2003 kwam het debuutalbum van G-Unit uit, genaamd Beg For Mercy. Het album was een redelijk succes en zette de andere G-Unit leden aardig in de schijnwerpers, waarna zij met succes hun debuutalbums konden uitbrengen.

In 2005 kwam het tweede album van 50 Cent uit, The Massacre. Het album verkocht meer dan een miljoen platen in de eerste vier dagen, verkocht in totaal 5 miljoen platen in de VS en 10 miljoen wereldwijd. Met name de single "Candy Shop" scoorde goed in de hitlijsten.

Eind 2005 kwam de film Get Rich Or Die Tryin' , een autobiografische film waarin 50 Cent zelf de hoofdrol speelt. De film is een geromantiseerde versie van het verhaal van 50's leven.

Tussen 2005 en 2006 liet hij zijn eigen computerspel maken, 50 Cent: Bulletproof. Ook dit spel is gebaseerd op het leven van 50 Cent. Zo zie je ook hoe hij is neergeschoten en hoe hij met zijn vrienden erachter wil komen wie hem geprobeerd heeft te vermoorden.

Op 11 september 2007 kwam het derde studioalbum van 50 Cent uit, genaamd Curtis. Aangezien dit ook de releasedatum was van het album Graduation (album), van collega-rapper Kanye West, ontstond er een grote battle tussen de twee rappers. Wie er het meest zou verkopen in de eerste week na de release in de VS zou de battle winnen. 50 Cent gaf van te voren aan te stoppen zijn rapcarrière als Kanye de strijd zou winnen. In de week na 11 september werd duidelijk dat Kanye West de strijd had gewonnen. Zijn album Graduation verkocht in de eerste week ongeveer 1.000.000 platen in de VS, daar waar 50 Cent onder de 700.000 bleef steken. Ook wereldwijd verkocht Kanye West meer, alleen in Europa wist 50 Cent de strijd te winnen. De strijd wordt beschreven als historisch voor hip-hop en er kwamen ideeën op om meer dergelijke battles te houden. Kanye West bekende later dat de strijd een publiciteitsstunt was die hij samen met 50 van te voren had uitgestippeld. Hij stelde ook dat 50 Cent een van zijn favoriete rappers is en dat hij goed begreep dat 50 Cent beweerde te stoppen als hij verloor, en dat hij daar veel extra platen mee heeft verkocht. Hoewel velen het tegendeel eisten, besloot 50 Cent niet te stoppen, met als argument dat hij in Europa meer platen verkocht.

Links