De britse rockband Coldplay

Inleiding

Coldplay is een Britse rockband band. De leden zijn Chris Martin, Jon Buckland, Will Champion en Guy Berryman. Coldplay is bekend met nummers als Yellow, Clocks en Speed of Sound. De muziek van Coldplay is te downloaden bij de iTunes store, sommige nummers zijn zelfs gratis.

Over Coldplay

In 1996 tijdens de introductieweek van de universiteit University College London ontmoet Chris Martin Jonny Buckland. Samen proberen zij een band op te zetten waarbij ze op de universiteit Will Champion en Guy Berryman ontmoeten. Ze noemen de band Pectoralz en er wordt voornamelijk in Engelse pubs gespeeld., is voornamelijk te vinden in Engelse pubs. Toen de leden op het punt stonden hun eerste grote optreden te houden werd de naam veranderd naar Starfish. Toentertijd had Martin een vriend (Tim Rice-Oxley, thans toetsenist bij de eveneens succesvolle Engelse band Keane) wiens band Coldplay op het punt stond om te stoppen. Deze band had de naam Coldplay, de naam werd gebruikt nadat Martin stopte met die band. Op de Londense universiteit raken de vier studenten bevriend en delen hun passie voor muziek. De band bestaat uit de volgende leden: Chris Martin (tekstschrijver, zang, piano, gitaar), Johnny Buckland (tekstschrijver, leadgitarist), Guy Berryman (basgitarist) en Will Champion (drummer, nadat hij de gitaar daarvoor had ingeruild).

Safety EP

het eerste album dat door Coldplay wordt uitgegeven heet Safety EP. Op het album staan onder andere de volgende nummers: Bigger Stronger, No More Keeping My Feet On The Ground en Such A Rush. Van het album worden ongeveer 500 exemplaren uitgegeven.

Eerste Single van Coldplay en doorbraak

De eerste single van Coldplay is Brothers & Sisters (1999) op het Fierce Panda label. Deze single bereikte nummer 92 in de Engelse hitlijsten. Daarna gaat het hard met de band. Ze worden ontdekt door een grote platenmaatschappij en in 2000 wordt het album Parachutes uitgebracht met onder andere de singles Yellow, Trouble en Don't Panic. Op 26 juni geeft de band haar eerste buitenlandse concert, in de Kleine Zaal van Paradiso, en een dag later speelt de band een aantal nummers in het radioprogramma van Henk Westbroek op 3 FM. In 2002 volgt het album A Rush of Blood to the Head, waarvan de single Clocks uit 2003 de definitieve doorbraak van Coldplay betekent bij het grote publiek. Door hun diepgaande songteksten zoals in "The Scientist" en "Clocks", hun melancholische sound en door het emotionele stemgeluid van zanger Chris Martin heeft Coldplay nu veel fans. Door hun uitgebreide steun aan organisaties als Make Trade Fair toont Coldplay hun maatschappelijke betrokkenheid.

X&Y

Op 6 juni 2005 is het derde album van Coldplay verschenen: X&Y, dat direct de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten bezette. Op 7 juli 2005 gaf Coldplay een uitverkocht concert in het Gelredome in Arnhem als onderdeel van hun Twisted Logic tour. Van X&Y zijn de singles Speed Of Sound (#6), Fix You (tip) , Talk (#1) en The Hardest Part (#25) verschenen.

Viva la Vida

Het nieuwe album Viva la Vida or Death and All His Friends, kwam uit in Nederland op 13 juni 2008. De eerste single, Violet Hill, was vanaf 29 april een week lang gratis te downloaden vanaf de website van Coldplay. Op 9 september 2009 treedt Coldplay op voor zijn Viva La Vida Tour in het goffertpark in Nijmegen.

Prijzen gewonnen door Coldplay

Inmiddels heeft Coldplay een prijzenkast met 7 Grammy Awards, 6 Brit Awards (Coldplay is de eerste band in de geschiedenis van de BRITs die drie keer de Award voor Beste Britse Album mocht ontvangen) en de nodige gouden en platina albums en singles. De teller voor de wereldwijde verkoop van hun albums staat inmiddels boven de 30 miljoen.

Links