Foo Fighters

Inleiding

De Foo Fighters is een Amerikaanse Rockband die in 1995 opgericht is door Dave Grohl . Dave Grohl is de voormalige Drummer van de grungeband Nirvana. Deze band is na het overlijden van de Leadzanger, Kurt Cobain, in 1994 uiteen gevallen.

Dave Grohl

In 1995 komt het eerste, gelijknamige album, "Foo Fighters" uit. Op dit album staan nummers die Dave Grohl schreef in zijn Nirvana-periode. Grohl bespeelde alle instrumenten zelf omdat hij het album in eerste instantie als een demo zag. In de maanden na het uitkomen van het eerste album werd eigenlijk pas de band geformeerd.

Dave Grohl gitarist / Lead zanger
Nate Mendel Bassist
William Goldsmith Drummer
Pat Smear Gitarist

In 1997 wordt het tweede album "The colour and the Shape" uitgebracht. Op dit album staat het nummer "Walking After You", de theme song van de X-files film. Later in dit jaar werd drummer Wiliam Goldsmith vervangen door de huidige drummer, Taylor Hawkins. Ook Pat Smear verliet de band.

In 1999 kwam het derde album van de Foo Fighters uit onder de naam 'There is nothing left to loose'. Op dit album staan "Next year" en "Breakout". Next year werd gebruikt als leader voor de Amerikaanse televisie serie Ed en Breakout was de themesong van de film Me, myself and Irene. Ondanks de bekende nummers die op het album staan, wordt dit album niet zo'n succes als het "The colour and the shape". Later in dit jaar deed Chris Shiflett auditie voor de band. In eerste instantie werd hij aangenomen als gitarist voor de live shows, later wordt hij vast lid van de band.

"One By One" is het vierde album van de Foo Fighters dat in 2002 uit kwam. Dave Grohl is over dit album het minst tevreden en zegt maar vier van de nummers goed te vinden. De overige nummers heeft hij na het maken van het album nooit meer gespeeld. Toch heeft het nummer "All My Life" in dit jaar een Grammy voor beste hard rock performance opgeleverd. Het jaar erop werd er een Grammy gegeven voor het Best rock album.

In 2005 komt het album "In Your Honor" uit. Dit is een dubbel album waarvan de eerste cd uit rocknummers bestaat en de tweede cd uit akkoestische nummers.

Op 31 januari 2006 waren de Foo Fighters in Nederland om de cd te promoten. Zij deden dit met een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Ook waren ze dit jaar te zien op Pinkpop. Dave Grohl heeft ooit gezegd liever op een concert voor de echte fans te spelen dan op een festival omdat de mensen die naar een concert komen, specifiek voor de Foo Fighters komen.

Het album "Echoes, Silence, Patience & Grace" komt uit in het jaar 2007. Het nummer "Pretender" kwam uit op 10 september 2007. De rest van het album lekte 2 dagen later op internet uit. Het album zelf kwam op 25 september uit.

Het compilatiealbum, "Greatest Hits" kwam uit in 2009. Als leadsingle werd Wheels uitgebracht. Samen met het nummer "Word Forward" de enige twee nieuwe nummers op het album.

Albums

1995 Foo Fighters
1997 The Colour And The Shape
1999 There Is Nothing Left To Loose
2002 One By One
2005 In Your Honor
2007 Echoes, Silence, Patience & Grace
2009 Greatest Hits

Huidige formatie

Dave Grohl Zang, Gitaar 1995 oprichter
Nate Mendel Basgitaar 1995 toegetreden
Taylor Hawkins Drums 1997 toegetreden
Chris Shiflett Gitaar 1999 toegetreden