Jim Morrison en The Doors

Inleiding

Iedereen herkent wel een nummer van The Doors als je het hoort. Nummers als “Riders on the Storm” en “The End” waren immers grote hits. En nog steeds klassiekers, met hoogste notering “Riders on the Storm” in de Top 2000. Het typische geluid van het orgel met Fender baslijn van Ray Manzarek. De klassiek geschoolde gitarist Robbie Krieger. De onderschatte drummer John Densmore. En natuurlijk de diepe, soms rauwe, melancholieke stem van Jim Morrison.

Het Ontstaan

Maar hoe is de klank van The Doors nou ontstaan zoals wij het kennen. Jim Morrison nam het besluit om zich los te maken van zijn ouders op jonge leeftijd. Zijn vader was een hoge officier bij de marine en moest de wereld rondreizen voor zijn werk, dit resulteerde in een nomadisch bestaan en disciplinaire opvoeding. De tucht eiste volgzaamheid en gehoorzaamheid van Jim, wat er waarschijnlijk voor zorgde zich er later zo tegen af te zetten en de vrijheid na te streven. Hij schreef al vroeg poëzie geïnspireerd door dichter William Blake. Als dichter werd hij echter niet opgemerkt en kon er zichzelf niet mee voorzien. Dit was een van de redenen om de muziek in te duiken, om zijn teksten aan het publiek te tonen. Door nader contact met Ray Manzarek, ook een filmstudent op de UCLA, ontstond het idee een band op te richten. Ray Manzarek zorgde ook voor Robbie en John als gitarist respectievelijk drummer. Bij eerste optredens stond hij nog redelijk verlegen met zijn rug naar het publiek, later durfde hij zich meer te tonen en zorgde ervoor dat zijn publiek kon Break on through to the other side. Oftewel het loskomen van de aardse werkelijkheid. Om dit te bereiken werd veel drugs gebruikt, voornamelijk LSD. Het debuutalbum “The Doors” genaamd, werd goed opgepikt en “Light my Fire” steeg naar nummer 1.

Zijn Optreden

Morrison probeerde zijn teksten zoveel mogelijk van een dubbele betekenis te voorzien. Daarnaast werd over weinige concrete verhalen gezongen, zodat de luisteraars de nummers ook deels zelf konden invullen. Zijn kleding zorgde voor een extra invulling, de provocerende leren broeken met aandacht gevestigd op het kruis, cowboyschoenen om ruig te bewegen, witte overhemden en stoere leren jassen maakte dat hij door het publiek tot een Rock – god werd geholpen. Jim Morrison was een groot aanhanger van de leer van Nietsche en het daarmee gepaard gaande nihilisme. Hij verwierp autoriteit om tot eigen waarden van zijn tijd te komen. Volgens het nihilisme zijn waarden namelijk subjectief, moraal staat niet vast en er is geen eeuwige god. Hij probeerde mensen zélf te laten nadenken. Zijn ingrijpen in de wereld werd echter verhinderd door een slepende rechtszaak van mogelijke publieke vertoning van zijn geslachtsdelen tijdens een concert. Dit is echter nooit aangetoond. Er is beeldmateriaal van het gehele concert en er is niks te zien. Het was waarschijnlijk een actie van de rechtsstaat om zijn opzwepende idealen in te dammen en te sussen.

Het Vervolg

Hij begon meer te drinken, dit kan het gevolg zijn van de rechtszaak, ook van de grote vrijheid die hij had als Rock – idool. Hij ging er weken tussenuit en ging door een donkere periode eind jaren 60. The Doors keerde terug met de grote albums “Morrison Hotel” en “L.A. Woman”. Waarbij de bandleden een verzorgende functie voor hem hadden, minder drank en drugs en daarnaast hem bijstaan als vrienden. Hij ontvluchtte echter de turbulentie en druk in zijn leven en ging begin maart naar Parijs met zijn vrienden en levensmaat Pamela Courson, zijn enige grote liefde. Toch, hoe kon het ook anders gingen ze beiden vreemd in de voorgaande jaren maar hadden toch een innige band op kunnen bouwen. Hier overleed hij veel te vroeg en te jong aan het toch weer terugvallen naar de fles en andere drugs. We zullen hem missen waar zijn gedachten en teksten gelukkig nog zijn in de uitgebreide discografie van The Doors.

Persoonlijke Favorieten

CD:

  • The Doors: Break on Through, The Crystal Ship
  • Strange Days: Love me Two Times, People are Strange
  • Waiting for the Sun: Summer’s Almost Gone
  • The Soft Parade: Touch Me, The Soft Parade
  • Morrison Hotel: Roadhouse Blues, The Spy
  • L.A. Woman: Love her Madly, Been Down So Long, L.A. Woman, Hyacinth House, Riders on the Storm

Youtube: