U2

Inleiding

U2 is een Ierse rockband met Bono (Paul David Hewson), zang en gitaar, The Edge (David Howell Evans) op gitaar, piano, zang en soms de bas, Adam Clayton op bas en soms gitaar en Larry Mullen jr op drums. Deze bezetting is van het begin af altijd ongewijzigd gebleven, wat uitzonderlijk is in de popgeschiedenis. Zelfs de entourage van de groep -van manager en geluidstechnicus tot roadie en art director- is in de loop der jaren bij U2 grotendeels hetzelfde gebleven. De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn heeft een belangrijke invloed gehad op het imago van de band. Diverse albumhoezen en video's zijn van zijn hand. De muziek van U2 is te downloaden bij de iTunes store.

Biografie

De Ierse rockband U2 werd in 1976 in Dublin opgericht en vanaf die tijd heeft het viertal aan de lopende band succesvolle albums en hits afgeleverd. 'New Years Day', 'The Fly' en 'Elevation' zijn slechts enkele U2-hoogtepunten.

In 1976 plaatst de dan 14-jarige drummer Larry Mullen Jr. een advertentie op de Mount Temple School in Dublin. Hij is op zoek naar leden voor zijn bandje en krijgt gitarist Dave Evans, bassist Adam Clayton en Paul Hewson bij hem thuis op bezoek. Hewson was eigenlijk geen zanger en kon ook geen gitaar spelen, maar al na vijf minuten was Mullen zijn baan als bandleider kwijt aan Hewson. De band heet aanvankelijk 'Feedback' en later als 'Hype' maken ze covers van de Rolling Stones.

In het begin 1978 veranderde de band zijn naam in The Hype. In die periode verliet Dik Evans (Broer van The Edge) de band. Vrijwel tegelijkertijd wijzigt de band op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill zijn naam in U2 (de naam van het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig, met aan boord Gary Powers). Op 15 oktober 1980 speelde de band voor het eerst in Nederland, in De Melkweg te Amsterdam. Drie dagen later trad U2 op in een klein zaaltje in Ukkel voor een zeventigtal toeschouwers, die elk 220 Belgische frank betaalden.

De band ontwikkelde op de eerste albums, Boy (1980) en October (1981), een eigen en duidelijk herkenbare stijl.

Succes

Na een korte stilte rondom de band werd in 1983 het album War uitgebracht. Twee nummers van dit album werden hits over de hele wereld: New Year's Day en het krachtige Sunday Bloody Sunday, dat teruggrijpt op het bloedbad van zondag 30 januari 1972 (Bloody Sunday), waarbij dertien doden vielen tussen demonstranten en het Britse leger in Derry, Noord-Ierland.

Sunday Bloody Sunday groeit uit tot het lijflied van U2.

Na het album The Unforgettable Fire (1984) werd The Joshua Tree (1987) uitgebracht. De compilatie is waarschijnlijk het meest gewaardeerde album van de band. Het album is beïnvloed door blues, folk, gospel en de fascinatie van de bandleden voor Amerika Het album bereikte zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten de eerste plaats in de hitlijsten en er werden wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht.

Bijna failissement en wederopstanding

Na het album 'Rattle And Hum' stond U2 zo in de belangstelling dat de over-exposure bijna het einde betekende van U2. De bandleden trokken zich terug en sloegen, mede door een lang verblijf in Berlijn, een nieuwe weg in met Achtung Baby. Ook met de daaropvolgde albums Zooropa en Pop weet de band, ondanks opvallende veranderingen in hun muzikale stijl, keer op keer hun status als een van de de invloedrijkste en populairste rockbands ter wereld vast te houden. Volgend op het album Pop werd de grootschalige tour 'Popmart' opgezet.

De Elevation-tour, volgend op het album All That You Can't Leave Behind (2000), was veel kleinschaliger. Dit album was wel weer ouderwets succesvol. Er gingen bijna 12 miljoen exemplaren van over de toonbank. In Nederland scoorde U2 voor het eerst een nummer één hit en later dat jaar nogmaals met de nummers: Beautiful Day en Elevation.

Na Elevation was het voor de fans even wachten op een nieuwe CD. Bono besteedde veel tijd aan zijn nieuwe organisatie DATA (Debt-AIDS-Trade-Africa). In november 2004 verscheen alweer het 14e U2-album, 'How To Dismantle An Atomic Bomb', waarvan de eerste single 'Vertigo' de zoveelste hit wordt.

Op 27 februari 2009 werd het meest recente album No Line On The Horizon uitgebracht. 'Get on Your Boots' is de eerste single van het album. Op de dag dat het album officieel verkrijgbaar was in Nederland was het album al 60.000 maal over de toonbank gegaan, waarmee het album in Nederland direct een platinastatus had.

Officiële website

www.U2.com

Links