Wie is Bono (U2)

Inleiding

Paul David Hewson (Dublin, 10 mei 1960), beter bekend onder zijn artiestennaam Bono, is de zanger van de Ierse rockgroep U2. Hij is getrouwd met Alison Stewart en heeft vier kinderen. Het gezin woont in Killiney Hill in Zuid-Dublin. Bono wordt vaak gezien met extravagante zonnebrillen.

Over Bono

In de jaren 70 kreeg Hewson zijn bijnaam "Bono Vox", als variatie op "Bona Vox" dat "goede stem" betekent. Naar verluidt hebben zijn vrienden Gavin Friday (Fionan Hanvey) en Guggi (Derek Rowan) zich tot deze naam laten inspireren door "BonaVox Hearing Aids", een winkel in gehoorapparaten die zich bevindt aan de O'Connell Street in de Ierse stad Dublin. Na verloop van tijd liet hij "Vox" uit de naam vallen en bleef alleen "Bono" over. Voordat dit zijn definitieve bijnaam werd, had hij al bijnamen gehad als Steinvic von Huyseman, Huyseman, Houseman, Bon Murray en Bono Vox of O'Connell Street. Binnen U2 begon Bono als gitarist. Hierin bleek hij niet erg goed te zijn, waardoor hij de zanger van de band werd. Zijn stem was in het begin niet geweldig, maar een stage performance zorgde ervoor dat de band live toch behoorlijk goed was. In 1980 debuteerde hij met zijn rockband U2 met het album ‘Boy’. Groot internationaal succes volgde in de daaropvolgende 25 jaar met albums als War (1983), The Joshua Tree (1987), Achtung baby (1991) en het recente How to dismantle an atomic bomb (2004)

Bono’s sociale activisme dateert al van 1984, wanneer hij verschijnt op het Band Aid-singletje Do they know it’s Christmas? Vanaf de jaren negentig concentreerde Bono zich op schuldkwijtschelding voor de Derde Wereld. Hij werkte mee aan de Drop the Debt- campagne van Jubilee 2000, was gelieerd aan Amnesty International, NetAid en Warchild en noemt de econoom Jeffrey Sachs, die nauw betrokken is bij de Millenniumdoelen van de VN ‘my professor’.

Samen met Jamie Drummond en Lucy Matthew, afkomstig van Jubilee 2000, Bob Geldof en platenproducent Bobby Shriver (een neef van John F. Kennedy) richtte hij in 2002 DATA op. DATA staat voor Debt, Aid en Trade for Africa. De club heeft een groot netwerk – Bill Gates en George Soros financierden de kantoren van DATA. Eén van de naaste adviseurs is Jeffrey Sachs. DATA richt zich op lobbywerk: in dat kader bezocht Bono in 2002 met de Amerikaanse minister van financiën Paul O’Neill Ghana, Zuid-Afrika, Oeganda en Ethiopië. Zijn omgang met politici van rechtse signatuur, zoals de aartsconservatieve senator Jesse Helms, is hem op kritiek van de andere bandleden komen te staan. Bono verklaarde echter ‘desnoods met Satan te lunchen’ omdat er zoveel op het spel staat.

In 2005 was Bono één van de gezichten van Live8, de serie van concerten die aan de vooravond van de G8-top in het Schotse Gleneagles gehouden werden en die tot doel hadden Afrika onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Links