Boeken van Dan Brown

Wie is Dan Brown

Dan Brown is één van de meest gelezen auteurs van deze eeuw. Hij werd wereldberoemd door het succes van de 'Da Vinci Code'. Hij heeft wereldwijd al meer dan 80 miljoen boeken verkocht. Zijn verhalen zijn vertaald in 51 talen. De boeken 'The Da Vinci Code' en 'Angels & Demons' werden reeds verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol. Zijn verhalen zijn fact fiction, verzonnen verhalen in een historische achtergrond. De hieronder beschreven boeken bevatten enkel een korte samenvatting, het einde wordt nog niet verklapt.

Het Juvenalis Dilemma

De originele titel is 'Digital Fortress'. De eerste roman van Brown speelt zich af in het bureau van de NSA, de Amerikaanse inlichtingendienst. Het hoofdpersonage, Susan Fletcher, werkt als cryptologe. Haar job bestaat eruit om geheime code te ontcijferen en te produceren. De NSA beheert een supercomputer die elke code kan ontcijferen. Maar dan gebeurt het onmogelijke, de computer slaagt er niet in om een schijnbare perfecte code te ontcijferen. Fletcher krijgt de opdracht om mee te zoeken naar een oplossing en komt terecht in een web van intriges, chantage en moord. De moraal van het verhaal is dat we overal kunnen bekeken en gecontroleerd worden, maar wie controleert de toezichters?

Het Bernini mysterie

Dit boek uit 2000 werd verfilmd als 'angels & demons'. Robert Langdon, een hoogleraar die gespecialiseerd is in symboliek, speelt de hoofdrol. De naam Langdon werd gekozen door de schrijver als eerbetoon voor de tekenaar van de ambigrammen in het boek. Het thema is de tegenstelling tussen geloof en wetenschap. De Illuminatie, een oude religieuze groepering, dreigt met aanslagen tegen het vaticaan. Men roept de hulp in van Robert Langdon om ze op te sporen. Hij volgt hiervoor een mysterieus pad doorheen Rome met geheimen en codes die verscholen zitten in de kunstwerken van Bernini.

De delta deceptie

De delta deception gaat over een meteoriet die is neergestort in Antartica. Het is een groot succes voor de NASA omdat men aan de hand van fossielen op de meteoriet kan bewijzen dat er buitenaards leven bestaat. Rachel Sexton, een analiste van de inlichtingendienst, wordt dan door president naar Antartica gezonden om uit te zoeken of de vondst authentiek is. Daar blijkt dat niets is wat het lijkt en dat ze in het midden van een politieke afrekening is terecht gekomen. Ook haar eigen leven staat op het spel.

Da Vinci code

Deze thriller zorgde voor de grote doorbraak van Dan Brown. Robert Langdon gaat op zoek naar de waarheid achter de heilige graal. Na een moord op de conservator van het Louvre volgt hij een spoor van aanwijzingen en codes doorheen de geschiedenis. Het geheim van de heilige graal zou de Christelijke Kerk ernstige schade kunnen toebrengen. De kerkelijke instantie Opus Dei en de politie zitten Langdon op de hielen in deze wedloop naar het grootste geheim uit de geschiedenis.

Het verloren symbool

Het derde avontuur van het personage Robert Langdon verscheen in 2009. Het boek speelt zich af in een tijdspanne van 12 uur in Washington. Langdon wordt verzocht naar het Capitool te komen met een pakketje van zijn vriend Peter Solomon. Zijn vriend blijkt in groot gevaar te verkeren en het pakje is de sleutel naar zijn bevrijding. Ook de CIA wil het pakje bemachtigen omdat het een bedreiging voor de staatsveiligheid is. Langdon komt in aanraking met het geheime venootschap' de vrijmetselarij'. Ze maken de weg vrij naar verlichting en sleuren Langdon mee in een avontuur vol symboliek.