E readers stand van zaken

E readers stand van zaken

Het Japanse bedrijf Fujitsu ging als eerste aan de slag met E readers. Volgens hen worden e-books zelfs geen hype maar een klassieker in ons dagelijks leven. De E-readers gaan kranten, tijdschriften en het gewone boek vervangen, volgens Fujitsu. We schrijven april 2009. Als eerste brachten ze een E reader in kleur: de FLEPia. Hun grootste concurrent in 2011? Sony. Kwalitatief even goed, prijskaartje: een stuk beter!

 

eBook was er al

Maar dan niet in kleur. Echter om weekbladen, blogs en kranten te lezen is kleur wenselijk. Dit is dus de nieuwe doorbraak in het FLEPia verhaal. Het is trouwens nog niet bekend of het kleinood in de rest van de wereld ook onder deze naam op de markt komt.

Productinformatie

E readers
 • Voorlopig (2009) wordt het kleinood alleen nog maar in Japen, on line, verkocht! Wellicht wordt het in Europa de Sinterklaas-hype … 2010!
 • Dan kun je alvast beginnen sparen: het grote nadeel is de prijs: met de huidige dollar/yen/euro-koers zo’n 1300 euro (2009)! Ter informative: de Kindle, zijn voorganger (van Amazon) in zwart/wit tekst kost ‘maar’ EUR 500!
 • Voor zo veel geld krijg je ook wel wat: 8 inch scherm, 260.000 kleuren, high definition touch screen (768 x 1.014), Bluetooth, high-speed wireless LAN en Wi-Fi (geen 3=G), 4 GB SD kaart waarop je maar liefst 5000 boeken (van 300 blz. dik!) kan bewaren.
 • Tijdens het lezen zelf verbruikt de batterij geen stroom: die heb je enkel nodig om als je een nieuw item opent. Zodoende kan de batterij tot 40 uur meegaan en langer, afhankelijk van je leesgedrag. Zodoende werd het energieverbruik berekend als zijnde 2% ten opzichte van een notebook!
 • De FLEPia weegt 385 gram en is 1,3 cm dik: je kan hem dus overal mee naar toe nemen.

Veel meer dan zomaar ‘coloured ebook’!

Fujitsu zelf noemt het speeltje een ‘mobiele informatie terminal’: Microsoft’s Office is ook geïmplementeerd. Je kan dus ook tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties en zelfs emailbijlagen raadplegen. Zelfs een ‘software’ toetsenbord behoort tot de mogelijkheden. Software updates zullen (gelukkig) wel gratis zijn!

Update oktober 2009: Amazon verslaat Sony in de spurt!

 • Amazon kondigde op 7 oktober 2009 aan dat het zijn e-book dat 'Kindle' heet (maar dit is eigenlijk reeds de 2de versie van de Kindle), in meer dan 100 landen buiten de VS lanceert. Daarmee is het bedrijf de Japanse fabrikant Sony te snel af die dezelfde plannen heeft.
 • De versie die Amazon introduceert, wordt rechtstreeks vanuit Amerika naar u toe gestuurd (verzendkosten?) en gaat (minimaal?) zo'n 250 euro kosten, te betalen in US dollars trouwens.
 • Wat biedt deze reader? The Daily Telegraph, Wirtschafswoche en verder alleen maar Engelse boeken! Interessant voor ons? Waarschijnlijk niet!
 • Let wel! Geen kleur!

Sony E readers

Ook Sony is inmiddels een bekende speler op de E readermarkt. En zeer prijsbewust voor een merkartikel. Vergelijk maar eens met de Ipad. Hun laatste spruit is de Sony PRS-T1. Dit apparaat wordt zeer goed ontvangen door de consument.

 • Pluspunten: 2 kleuren: zwart en rood, mooi apparaat, helemaal niet zwaar, uitstekend werken touchscreen, hetzelfde geldt voor de pitch-to-zoom: werkt prima, bladert lekker snel, makkelijk instelbaar, duidelijk scherm/lettertype, je leest er makkelijk mee, goede wifi, automatische stand by, weinig reflectie van bijvoorbeeld zonlicht of lampen, met webbrowser (emails, surfen enz...) en heeft een grotere accu (ook altijd handig toch?), 6 inch, 2 GB, prijs!.
 • Minpuntjes: waar is de beschermhoes? stylus die je nergens kan opbergen.

Links