De verleiders Casanova en Don Juan

Inleiding

Wie zijn Casanova en Don Juan en waarom zijn ze tot op de dag van vandaag nog zo bekend? Casanova en Don Juan zijn beide talenten op het gebied van het verleiden en versieren van vrouwen. Van Dale geeft de termen verleiden en versieren de volgende betekenis: ver·lei·den -leidde, h -leid 1 overhalen: iem tot zonde ~ 2 overhalen tot seksCasanova

Giacomo Girolamo Casanova is op 2 april 1725 geboren in Venetië en sterft op 4 juni 1798 in Dux (Bohemen). Hij wordt ook wel Casanova of chevalier de Seingalt of vrouwenverslinder genoemd. En dit zegt eigenlijk al genoeg. Casanova was een echte vrouwenverslinder. Verschillende baantjes heeft hij niet afkunnen maken, vanwege zijn gedrag.

Casanova was een echte reiziger, hij is in verschillende landen en gebieden geweest, waaronder ook Nederland.

Casanova is een zeer populair onderwerp in films, literatuur (Arthur Japin - een Schitterend gebrek gaat over een meisje, Lucia die verliefd was op Casanova), musicals, kunst, muziek ect.

Het moet wel even duidelijk zijn dat Casanova niet alleen vrouwenverslinder was: Hij was doctor in burgerlijk en kerkelijk recht, speelde viool, zakenman, geheim diplomaat, reiziger, avontureir, rozenkruiser noem maar op. Maar dit lijken de meeste mensen te vergeten, of ze willen het vergeten. Het feit dat hij vrouwenverslinder is is natuurlijk ook veel interessanter.

Als vrouwenverslinder verleidde en versierde Casanova er op los, geen enkele vrouw was veilig voor zijn charmes!

Don Juan

'Don Juan, toonbeeld van de (min of meer aristocratische) losbol en rokkenjager. Historische figuur , inspireerde schrijvers (onder andere Moliere, Corneille, Dumas pere en Shaw) en componisten (onder andere Mozart en R. Strauss). Don Juan, in Italië Don Giovanni genoemd, was een vrouwenversierder, of hij echt bestaan heeft is maar de vraag. Men denkt dat hij meer een fictief persoon is. Ook Don Juan is zeer populair in de kunsten (films, musicals, boeken, beeldende kunst ect.). Rond 1620 is Don Juan als eerst (als fictief figuur) verschenen in "El Burlador de Sevilla" van Tirso de Molina.

Het anarchisme van Don Juan maakt hem zo aantrekkelijk.

Anarchisme: theoretisch politiek-maatschappelijk systeem, dat iedere vorm van dwang en overheersing verwerpt.

Don Juan neemt het alleen tegen de wereld op en kent geen moraal, zo lijkt. Zijn liefde voor erotiek maakt hem aantrekkelijk maar angstaanjagend, want dit is ( en blijft in sommige culturen en gebieden) nog steeds een taboe.

De term 'Don Juan' wordt vandaag de dag nog steeds vaak gebruikt om een persoon aan de duiden die een echte charmeur is en waarvan verleiden en versieren een van zijn grootste hobby's is.

VERSCHIL!

Maar haal beide heren/types niet door elkaar! Er zit zeker een verschil tussen een Casanova en een Don Juan.

Casanova houdt oprecht van vrouwen , hij respecteerd ze, ook al heeft hij soms meerdere vrouwen tegelijkertijd.

Don Juan daarentegen heeft geen/weinig respect voor vrouwen . Hij ziet ze eerder als een object dan als een vrouw. Hij 'gebruikt' ze om zijn ego te strelen, om zichzelf beter te voelen.

Er zit dus duidelijk een verschil tussen een Casanova en een Don Juan, maar oordeel zelf of het wel zo verstandig is een relatie met zo'n type te beginnen!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden