Alles over basketbal, let's play basketball!

Inleiding

Basketbal is één van de leukste, spannenste en boeiendste sporten die er maar bestaat. Het lijkt gemakkelijk, maar wanneer er dieper op in gegaan wordt, en je raakt meer en meer in contact met het spel en met de bal, dan is het toch moeilijk dan dat je lijkt. Met deze uitleg snap je het spel gemakkelijk en snel. Hieronder staat de geschiedenis, de uitleg, trucs, spelletjes en nog veel meer! Allemaal over de sport basketbal! Let's play Basketball!

Let's play basketball!

Basketbal is een sport dat door 2 teams van ieder 5 spelers wordt gespeeld. Het kan zowel door mannen als door vrouwen worden gespeeld. Het doel is om de basketbal door de ring te krijgen. Basketbal wordt met de handen gespeeld, maar er mag niet met de bal worden gelopen. Om dit te voorkomen wordt er gedribbeld (stuiteren met de bal op de grond met de handen). Wanneer de bal door de ring gaat (natuurlijk wel de eigen ring, niet die van de andere partij!), worden er 2 of 3 punten toegekend. 3 punten worden verkregen door vanaf de driepunterslijn te schieten (deze ligt verder weg en daarom wordt er vanaf hier 1 bonuspunt toegekend). Bij strafworpen / vrijworp kan 1 punt toegekend worden, wanneer deze door de ring gaat. De regels leg ik later uit, nu eerst een kleine geschiedenis van basketbal.

Geschiedenis van Basketbal

Basketbal is wel één van de weinige sporten die uit het niets in ontstaan. Het is dus niet bewust afgeleid van iets anders. James Naismith uit Springfield (her)ontdekt het spel in 1891, het spel is dus al ouder dan 100 jaar!

In 1949 wordt de NBA opgericht. NBA staat voor de National Basketball Association. Vanaf dan ontwikkeld het vrouwenbasketbal zich ook meer en meer. Later wordt dan ook de WNBA opgericht, de Women's National Basketball Association.

Regels van Basketbal

Het spel basketbal kent een hoop regels, hieronder volgen een paar belangrijke. Er zijn scheidsrechters aanwezig om de spelers te controleren op hun fouten.

Second Dribbel

Het is verboden 2x te dribbelen wanneer je tussendoor de bal met 2 handen hebt aangeraakt. Het is dus ook verboden om met 2 handen te dribbelen. Dribbelen, stilstaan met de bal in beide handen en vervolgens weer dribbelen wordt afgefloten.

Lopen

Je mag niet met de bal in je handen lopen, je moet dan altijd dribbelen.

  • er komen nog veel en veel meer regels hier te staan, deze volgen nog, kijk ook bij 'Het veld' voor meer basketbalregels.

Het veld

Het basketbalveld is rechthoekig (14 bij 26 meter), met zij-lijnen, achterlijnen, een middellijn, een middencirkel, de driepunterslijn en de lijn van de bucket.

Als de bal voorbij de achter- of zijlijnen komt, dan is de bal uit en mag de tegenpartij de bal uitnemen.

Als de bal van de aanvallende partij al op de helft van het veld is waar zij deze bal moeten scoren, dan mag de bal niet meer terug over de middellijn. Wanneer dit wel gebeurt, mag de tegenpartij de bal uitnemen.

Een raak schot vanaf de driepunterslijn (en verder van de basket verwijderd) levert 3 punten op.

Een raakschot van binnen de driepunterslijn levert 2 punten op, tenzij het een vrije worp is, deze leveren namelijk maar 1 punt op.

Een andere regel is dat een aanvaller niet langer dan 3 seconde binnen de bucket blijft waar hij / zij moet scoren.

De bal

Omtrek: tussen de 75 en 78 centimeter. Gewicht: 600 tot 650 gram.

Vrouwenbasketballen wegen minder zwaar en zijn ook iets kleiner dan de basketbal die bij de mannen gebruik wordt.

Spalding is het meest bekende en gebruikte merk van basketballen wereldwijd.

De kleding

Het is belangrijk om bij basketbal kleding te dragen die niet te strak zit. Het shirt en de broek zijn wijd. Verder zijn de sokken en schoenen heel belangrijk, omdat er heel veel met de voeten gewerkt wordt. Er zijn speciale basketbalschoenen, deze zijn in bijna alle sportwinkels wel te koop. Vooral de nike basketbalschoenen zijn een aanrader, maar je weet natuurlijk zelf wat het beste zit en waar je het hoogst meer kan springen!

Basketbaloefeningen

Om jouw basketbalskills te oefenen zijn er een aantal leuke oefeningen. Deze oefeningen volgen nog! Dus houdt deze site in de gaten!

Bekende basketballers

Eén van de bekendste basketballers is natuurlijk Michael Jordan. Hij speelde bij de Chicago Bulls.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden