Praag, de Gouden Stad

Inleiding

Praag (ook wel 'Praha' of 'de Gouden stad') is de hoofdstad van Tsjechië, een land in het noord oosten van Europa. Praag wordt beschouwd als één van de mooiste steden van het continent Europa. Het prachtige historische centrum van Praag staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Praag ligt in het centrum van het westelijke Tsjechie, aan de rivier de Moldau in de regio Bohemen.

Ligging & Klimaat

Praag kent een zee- en landklimaat. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 7,9 graden Celsius. 525,9 is de gemiddelde neerslag in Praag. Praag kent een hoop overstromingen. De Moldau, die door Praag stroomt, is al een aantal keren overstroomd, wat tot gevolg heeft gehad dat er een aantal maatregelen zijn genomen. Vanaf de bruggen over de Moldau is te zien dat er een aantal menselijke ingrepen zijn gedaan in de rivier. Dit is nodig om de mensen en de mooie gebouwen en historie in Praag te beschermen.

Praag is en blijft de prachtige, oude, historische stad van Europa. Vele steden zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar Praag is, gelukkig, bespaard gebleven. De meeste gebouwen zijn zeer oud.

Cultuur

Cultuur Praag kent een grote verzameling van kunst en cultuur. Ten eerste is de stad zelf al een kunstwerk op zich, met alle gebouwen (prachtige kerken), de omgeving enzovoort. Ten tweede zijn er zeer veel theaters in Praag (waaronder de Black Light Theaters). In elke straat in de binnenstad zit minstens 1 theater. Deze kan men vaak gewoon naar binnen lopen (na betaald te hebben natuurlijk). Ook bevindt zich in Praag een belangrijke universiteit, de Karelsuniversiteit. Praag bezit ook een van de mooiste bibliotheken van Europa in het Clementium. Ook zijn er in Praag vele musea, waaronder het museum van het communisme, het mucha-museum, het National Museum, De Praagse Burcht, het Joods Museum, enzovoort.

Ook een aanrader is de Joodse begraafplaats, dit is de oudste begraafplaats van Europa! De grafstenen staan schots en scheef en dit zorgt door een effect dat voor altijd bij zal blijven. Ondanks de kleine oppervlakte van ongeveer één hectare wordt het aantal grafstenen op ongeveer 12000 geschat. Er liggen echter meer dan 100000 lichamen! Een aantal bekende personen die hier zijn begraven zijn Jehoeda Löw (overleden 1609), Mordecai Meisel (1601) en David Gans (1613).

Wenscelasplein Eén van de twee grote, prachtige pleinen in Praag is het Wenscesplein. Aan dit plein liggen verschillende winkels, het Nationaal Museum en hotels. Dit plein staat bekend om de verschillende rellen die hier plaats hebben gevonden. Jan Palach heeft zichzelf op dit plein, uit protest, in de fik gestoken en heeft dit niet overleefd. Op dit plein, en ook elders in Praag staan monumenten om Jan Palach en de andere relschoppers te herinneren. Jan Palach was tegen het Warshau Pact, dat een einde aan de Praagse Lente maakte. In 1918 werd op dit zelfde plein de Tsjechoslowaakse republiek aangekondigd.

Praagse Burcht De Praagse Burcht is een prachtige burcht op de heuvel van Praag. Op deze burcht hebben tal van historische gebeurtenissen plaats gevonden. Vanaf deze burcht heeft u een prachtig uitzicht over Praag.

Meer informatie en leukste weetjes over Praag volgen nog!